Betygen på lagens säsong!

För tio lag är säsongen nu färdigspelad, och det betyder att det är dags att ge dem ett omdöme på hur de skött sin säsong. Som vanligt när jag ger betyg så blir det i skala 1-5, och inte beroende på var de hamnade, utan beroende på vad man kunde ha för förväntningar på laget inför säsongen.

1=Långt under förväntan
2=Under förväntan
3=Enligt förväntan
4=Över förväntan
5=Mycket över förväntan

Clemensnäs

Placering i grundserien: 8
Placering i vårettan norra: 4

Clemensnäs var nykomlingar i ettan, men de var verkligen inga blyga såna under silly season. Flera stycken etablerade ettanpjäser plockades in från Piteå framför allt, och med det så höjdes förväntningarna på laget. Men laget hade verkligen mycket att lära, för när pucken sedan släpptes så var man inte alls redo för det som krävdes. På de inledande 14 matcherna så blev det 12 förluster, innan man avslutade rätt starkt med tre segrar de sista fyra matcherna. Det var en trende man sedan spann på när vårserien drog igång, och laget var länge med i slutspelsracet, innan en tre matcher lång förlustrad gjorde att man tappade. I slutändan var man dock bara en poäng plus målskillnad från slutspel, så sammantaget så blir ändå säsongen godkänd.

Betyg: 3

Borlänge

Placering i grundserien: 9
Placering i vårettan norra: 5

Visst hade Borlänge en bantad spelarbudget och ett mindre namnkunnigt lag än vad man haft tidigare säsonger, men nog trodde man att Borlänge skulle ha fler än ett lag efter sig när man summerade grundserien. Det blev bara fyra segrar och laget var ett stort frågetecken inför vårettan. Där spottade man dock upp sig och fick till en avgörande match mot lokalrivalen och trätobrodern Falun i den sista omgången för att få spela slutspel. Där vek man dock ner sig och får nu finna sig i nesan att just nu bara vara Dalahockeyns näst bästa ettanlag. Det var det många år sedan man kunde säga, så säsongen kan inte vara godkänd.

Betyg: 2

Wings

Placering i grundserien: 7
Placering i vårettan norra: 6

Jag tyckte Wings hade en ganska intressant trupp där brödraduon Pentler återförenades och flera andra spännande namn på forwardssidan dessutom. Men av detta visade man inte mycket under grundserien, där man kom på en blygsam sjundeplats, med rätt stor marginal upp till allettanplats. Men om det var blekt under grundserien, så inleddes vårettan än sämre. Faktum är att länge så såg det ut som att det låg i farans riktning att laget skulle få kvala sig kvar i ettan. Men tack vare en stark slutspurt, där man bland annat slog vårettanvinnarna Strömsbro två gånger om, så bärgades kontraktet till slut med marginal. Men inte heller vårettan kan vara godkänd för ett lag av Wings kapacitet.

Betyg: 2

Örnsköldsvik

Placering i grundserien: 10
Placering i vårettan norra: 7

Det såg ut som vanligt i Örnsköldsviks lagbygge. Många spelare, men inte så många som visat framfötterna på ettannivå. Och grundserien var verkligen en spegling av det, laget räckte helt enkelt inte till utan slutade sist. Men det var som vanligt med Örnsköldsvik även vad gäller prestationerna. Till vårettan steppar man upp, man glänser inte, men på något vis så löser man ¨ändå kontraktet på något vis. Precis samma visa var det denna gång. I den helt avgörande matchen mot Surahammar så spelade man med en känsla av att ha allt att vinna, och mot ett stressat Surahammar så var det melodin. Surahammar fick göra misstagen, medan Örnsköldsvik spelade lugnt och metodiskt försvarsspel och så högg man när lägena dök upp. Det gav seger med 3-2, nytt kontrakt, och med det ett godkänt betyg.

Betyg: 3

Enköping

Placering i grundserien: 9
Placering i vårettan norra: 8

Grundserien var verkligen inget att skriva hem om för Enköpings del. De inledande 13 omgångarna gav bara två segrar, men sedan hittade man något. Tre segrar sista fem matcherna och man inledde även allettan lysande med fem segrar de första sex matcherna och serieledning. Men efter det blev det bara en seger till, och Enköping är nog väldigt glada att serien tog slut där den gjorde, hade den varit någon eller ett par matcher längre så hade man nog ramlat under kvalstrecket.

Betyg: 2

Mörrum

Placering i grundserien: 9
Placering i vårettan södra: 4

Mörrum ställde upp med en svag trupp, där Marcus Paulsson, Adam Bäckstrand och Khalid Ibrahim var topparna som skulle bära laget på sina axlar. Under grundserien så gick det också tungt, och förväntningarna på laget inför vårettan var inte höga. Men där steppade man verkligen upp, och två ynglingar i form av Hugo Fryhlén och Vilmer Stahmann klev fram och avlastade stjärnorna med leveransen. Man var länge med och utmanade om en playinplats, och även om man inte räckte till riktigt hela vägen så är det med ett bra betyg man avslutar säsongen.

Betyg: 4

Huddinge

Placering i grundserien: 8
Placering i vårettan södra: 5

Huddinge tog gamle stortränaren Fredrik Mälberg till nåder igen och laddade på med flera riktigt spännande spelare, framför allt offensivt. Lägg därtill en stark målvkatsvärvning i form av Oscar Fröberg och många trodde nog att Huddinge skulle ta en allettanplats med marginal. Men av det blev det inget, man levererade inte alls och hamnade på en rent ut sagt svag åttondeplats i grundserien. Men en nytändning kanske skulle komma till vårettan? Nej man var aldrig med i matchen här heller, trots att man stärkte laget ytterligare.

Betyg: 1

Forshaga

Placering i grundserien: 6
Placering i vårettan södra: 6

Forshaga gjorde några riktigt fina värvningar inför säsongen när man plockade in Linus Skager, Tobias Björklund, Jonathan Ström och Andreas Bosson. Utöver dessa så var det dock rätt tunt, och nog fick laget finna sig i att få en liten underdogstämpel inför grundserien. Till slut hamnade laget också på en sjätteplats i grundserien, med fem poäng upp till allettanspel. I vårettan så var man sedan för bra för att riskera att hamna i bottenstriden, men också lite för svaga för att blanda sig i toppstriden. Som väntat med andra ord.

Betyg: 3

Mjölby

Placering i grundserien: 7
Placering i vårettan södra:
7

Mjölby fick erbjudande om att spela i ettan när de flesta lag redan byggt färdigt sina lag och med en marknad som var rensad på allt vad klass heter. Det var med andra ord knappast ett dukat bord som de tog sig an säsongen med. Men laget gjorde en överraskande bra grundserie och även om det varit lite tuffare i vårettan så löste man ändå kontraktet till slut via en seger i den avslutande och avgörande matchen mot Segeltorp. Det ska bli spännande att se vad Mjölby kan leverera när man är med i matchen från start!

Betyg: 4

Tyringe

Placering i grundserien: 10
Placering i vårettan södra: 8

Tyringe hade inte lag för att hävda sig i den södra ettan överhuvudtaget. Det var ungt, oprövat, och med ett par tvivelaktiga transatlantvärvningar som tilltänkt spets. Att laget kom tia var helt i sin ordning. Men i vårettan så hittade ändå tränaren Pelle Svensson ett spel som ändå kunde ge laget en trygghet och stabilitet som gjorde att man till slut kunde lösa fortsatt ettanspel med lite marginal.

Betyg: 3

Foto: Danny Nilsson, Tyringe

Lämna ett svar