Det här står på spel!

Ikväll spelas slutomgången i allettorna och därmed är det nu det ska avgöras: Vilka går direkt till semifinal? Vilka blir de valbara lagen? Vilka får välja först? Jag reder ut vad som står på spel i de 10 olika matcherna.

Till att börja med måste jag be om ursäkt för att jag inte skrev något igår. Min tanke var att då ge en ordentlig genomlysning av playin-matcherna, men då jag fick gäster som stannade sent så rann alla såna planer ut i sanden. Inte heller såg jag någon av de båda playinmatcherna så det är svårt att skriva så mycket om dem med. Men tittar man med facit i hand så vann Borås rätt klart mot Alvesta borta sedan man runnit ifrån i sista perioden, och med två hemmamatcher kvar så är det svårt att se att Alvesta ska kunna vända på den matchserien.

I den andra så lyckades Falun ta sin tredje raka seger mot Kalix då man vann med 4-2, med sista målet i tom kasse. Det mest uppseendeväckande från denna match är väl att Charlie Forslund fortsätter leverera. Den blott 17-årige egna produkten spelar egentligen J18-hockey, men har klivit in i a-laget under säsongen och toklevererat. 12 mål och 9 assist, varav två mål igår, är facit för ett av ettans allra största utropstecken denna säsong. Nu är matchserien fortfarande öppen, Kalix har hemmamatcherna kvar, men nykomlingen Falun är även som lag en positiv överraskning.

***

Men nu kör vi väl igång och synar kvällens matcher och vad som står på spel i dem! Vi börjar med allettan norra.

Boden-Piteå

Toppderby där vinnaren säkrar en topp-2-placering. Piteå har vunnit de tre tidigare derbyna under denna säsong, och tar de tre poäng även denna gång så vinner de till och med serien. Boden kommer även vid förlust att komma topp66, men då blir det kvartsfinal och de lär antagligen inte få välja först bland motståndarna heller. I mina ögon så kommer femman och sexan få betydligt tuffare motstånd, så helst vill man nog komma sämst fyra, men det kan bli svårt att göra vid förlust. Därmed står massor med prestige men även förutsättningar för att gå långt på spel. Det lär smälla i planket i HIVE arens ikväll!

Nyköping-Hanviken

Nyköping har inget att spela för, men Tyresö/Hanviken kan med en massa flax avancera upp till en sjätteplats och hemmaplansfördel. Men då måste de ta tre poäng samtidigt som såväl Sundsvall som Vallentuna förlorar, och det är inte så sannolikt.

Sundsvall-Kiruna

Sjuan Sundsvall kan realistiskt nå en femteplats med seger ikväll och förlust för Vallentuna och Väsby. Det skulle innebära hemmaplansfördel, men likväl rätt tuff kvartsfinalmotstånd. Förlorar man så kommer man bli valda.

Lindlöven-Vallentuna

De skiljer bara en poäng mellan de två överraskningslagen i norra allettan. Båda lagen har chans att komma topp två vid seger ikväll, men det ska mer till för att Vallentuna ska lösa det. Lindlöven har faktiskt rätt god chans att komma topp två vid seger ikväll, då Piteå och Boden möts, så de tappar poäng, och Hudiksvall har tufft motstånd i form av Väsby. Men hur det än går i de andra matcherna så säkrar i alla gall en seger en topp 6-placering.

Hudiksvall-Väsby

Hudiksvall behöver ta en poäng mer än Piteå och lika många poäng som Boden för att vinna serien. Men Väsby är ingen enkel motståndare, det är två av hockeyettans allra tyngsta pjäser som möts. Och Väsby har även de en hel del att spela för. Vid seger så finns goda chanser att komma topp 4, men vid förlust så kan man till och med hamna utanför topp 6! Vem hade trott det inför säsongen?

***

Och nu allettan södra.

Tranås-Dalen

En match som endast handlar om vem som ska få välja först i en kvartsfinal av de båda lagen. Tranås behöver en poäng för att hålla undan för Dalen och komma fyra. Dalen slåss dock inte bara mot Tranås, man vill också hålla undan för Karlskrona. Vid förlust så kommer man visserligen sexa, men man kommer inte få välja motstånd då det bara är ett lag kvar av valbara lag. Med andra ord kan man stå lite med Svarte Petter vid förlust.

Kristianstad-Mariestad

Den enda som har något att spela för är Kristianstad, de vill ta in en poäng på Vimmerby och sno åt sig seriesegern. Mariestad blir valda vilket som så för dem gäller inget.

Halmstad-Skövde

Här är det Halmstad som inte har något att spela för, de kommer trea hur matchen än slutar. För Skövdes del står desto mer på spel, för lyckas de ta som sämst en poäng färre än Visby så är de klara för slutspel för första gången sedan säsongen 17/18.

Krif-Visby

Krifs säsong är över, men för Visby står massor på spel. De måste ta två poäng mer än Skövde för att nå slutspel. Frågan är dock om det räcker med seger här ens, då Halmstad knappast lär vara högmotiverade och saknar viktige kaptenen Robin Dahse.

Karlskrona-Vimmerby

Vimmerby måste ta lika många poäng som Kristianstad för att bärga en stark serieseger. Man har också haft lätt för Karlskrona med idel segrar under säsongen. Karlskrona är dock formstarka och kan vid seger samtidigt som Dalen förlorar klättra upp till en femteplats och då få möjlighet att välja motstånd.

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar