Grattis!

Idag så känns det riktigt bra att få gratulera tre stycken underdogs, lag som ingen trodde på inför säsongen men som ändå har gjort en riktigt bra säsong. Två nykomlingar och en småklubb lyckades nämligen idag vinna sina ”måstematcher” och därmed överträffa förväntningarna många hade på dem.

Vi börjar med nykomlingen Falun som varit nederlagstippade hela säsongen. De mönstrade i princip ett tvåanlag spetsat med Borlängekaptenen Patrik Elfsberg, och man undrade om de insåg vad att spela i ettan innebar. Men efter en svag inledning med  tio raka förluster så bytte man tränare och sedan dess har spelet bara blivit bättre och bättre, och idag så vann man prestigemötet ”Slaget om Runn”, mot Borlänge och gick därmed som nykomlingar raka vägen till slutspel. Just lagkaptenen Patrik Elfsberg hade stor del i det, med både mål och som trygg ryggrad i en annars rätt orutinerat Falun. Och det kan inte sägas att det var orättvist att Falun vann heller, just med tanke på att man såg betydligt mer både solida och påkopplade ut. Som jag skrev inför så är det det lag som är beredda att offra mest, som vill mest, som också kommer vinna. Och idag så var det underdogsen Falun som fick slå storebror sedan 10 år, Borlänge, och därmed kan kalla sig Dalarnas bästa ettanlag. 3-6 går inte snacka bort…

***

Vi fortsätter med ett riktigt drama kring nedflyttningsstrecket i den norra vårserien. Surahammar hade flärden, men Örnsköldsvik hade stabiliteten. Och att agera med en sådan trygghet i sitt spel, trots att man spelar en match som gäller så mycket, är imponerande. Surahammar stångade sig blodiga mot det solida Örnsköldsviksförsvaret som sedan blixtsnabbt ställde om. Och defensivt hade Surahammar definitivt sina brister, så blev också segersiffrorna 2-3 för Örnsköldsvik till slut. Därmed så får Surahammar kvala sig kvar, något de definitivt har lag för. Men hur mycket tar dagens förlust på självförtroendet?

***

Så till sist till den södra vårettan, där det var en helt avgörande match mellan Segeltorp och Mjölby. Även här blev det nykomlingen som drog det längsta strået, mycket tack vare 5-målsskytten(!) William Strand. Av denna match såg jag minst, men av det jag såg så var Mjölby det mer gedigna laget och vinsten var rättvis. Det var riktigt roligt att se laget fira efter matchen med en hel hög med tillresta fans, det syntes verkligen vad segern betydde för dem. Nu får de fair chans att förbereda sig för en ny ettansäsong, och kan vara med i racet om värvningar redan från start. Det ska bli spännande att se vad de kan mönstra för trupp då!

***

Jag hann även kika några minuter av andra perioden av matchen Boden-Hudiksvall, och just där och då så var det Hudiksvall för hela pengen. Hudiksvall trampade på med sin skridskoåkning och Boden hängde inte alls med, till slut vann Hudiksvall med 5-2. Därmed så blandar sig Hudiksvall i striden om seriesegern på allvar, men då måste de vinna mot Väsby i sista omgången samtidigt som Boden slår Piteå i deras prestigemöte. Vinner Hudiksvall så är det faktiskt inte omöjligt att Väsby hamnar utanför topp 6 och bli valbara. Undrar vilka som väljer dem då?

***

Vi får också gratulera Strömsbro och Troja till seriesegrarna av de båda vårettorna. De hade alla tips inför och levererade också, starkt!

***

Därmed så har följande lag spelat färdigt säsongen (alldeles för tidigt): Clemensnäs, Borlänge, Wings, Örnsköldsvik, Enköping, Mörrum, Huddinge, Forshaga, Tyringe och Mjölby.

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar