Bäddat för raffel!

Nu är serierna inne på upploppet och det är nog den mest ovissa och öppna avslutningen i ettanserierna någonsin. Speciellt den norra allettan kan gå precis hur som helst är känslan, men även de andra serierna har sin beskärda del av raffel. Eller vad sägs om följande meny?!

Norra allettan

Som ni ser är det snorjämnt med bara sex poäng mellan ettan och åttan, och topp två har två matcher fler spelade så i praktiken skiljer det bara fem pinnar. Här bjuds vi idag på ett riktigt toppmöte mellan Boden och Lindlöven. Boden hade nog de flesta tippat som vinnare inför serien, men Lindlöven har verkligen imponerat denna alletta, speciellt på bortaplan. Där har man så här långt fem segrar på sju försök och det är inga dåliga lag man lagt på rygg: Väsby, Piteå, Hudiksvall, Tyresö/Hanciken och Nyköping. De två förlusterna har dessutom varit två knappa 0-1-förluster mot ett annat överraskningslag, Vallentuna, och Sundsvall. Lindlöven är dessutom formstarkast av alla norra allettanlag, med 12 pinnar senaste 5 matcherna varav tre fullpoängare, och målvakten Jonathan Frykholm har över 94 i räddningsprocent, näst högst av samtliga målvakter. Men så får han också utomordentlig hjälp av ett lag som spelar otroligt tajt framför honom, just nu är det otroligt svårt att hitta luckor i Lindlövensförsvaret.

Boden är också formstarka, de hade fem raka segrar och var även de tajta defensivt, innan man senast åkte på en rejäl kölhalning av Sundsvall med 7-2. Nu måste man hitta tillbaka till sin starka defensiv, för i eftermiddag spelas den viktigaste matchen så här långt på säsongen för de inblandade lagen. Faktum är att vinnaren i dagens match har skaffat sig ett ypperligt läge för att komma topp två och gå direkt till semifinal, ja det är inte omöjligt att vinnare till och med tar hem seriesegern!

***

Den andra intressanta matchen som spelas i norra allettan är mötet mellan Tyresö/Hanviken och Piteå.  Tyresö/Hanviken har svajat lite och behöver ta två poäng till för att definitivt säkra en slutspelsplats framför ett vilt spurtande Kiruna. Samtidigt har Tyresö/Hanviken chansen att avancera uppåt fortfarande i tabellen, vinner man med två kassar så passerar man faktiskt till och med dagens motståndare Piteå, som ett tag såg ut att gå mot en bekväm serieseger. Men de har nu tre raka förluster och sjunker raskt neråt i tabellen. Samtidigt så har de fortfarande en topp 2-placering inom klar räckhåll, men då måste de vinna dagens match. Det är med andra ord mycket på spel också i Tyresö ishall i eftermiddag.

Södra allettan

I den södra allettan så har frånfället av Dahse de senaste två matcherna gjort att laget tappat i topp 2-racet, och därmed så känns den avgjord. I stället så får fokus nu riktas in på det nedre strecket, där fortfarande fem lag är inblandade. Karlskrona kan säkra sin plats i eftermiddag om de tar poäng emot Visby, och med tanke på Karlskronas nyfunna form, man har tre raka segrar, så får de finna sig i att vara favoriter. Speciellt som Visbys form inte är lika lovande: Laget har fem raka torsk i bagaget. Och luyckas man inte bryta den trenden idag så kan Karlskrona inte bara säkra sin slutspelsplats, utan även Mariestads, som i gårdagens match mot Tranås lyckades med en remarkabel upphämtning av ett 3-0-underläge till 3-3 (dock förlust i sudden 3-4).

***

Skövde tar samtidigt emot Kristianstad i en för Skövdes del viktig match. Laget har två riktigt tuffa matcher kvar, utöver dagens serieledare, även trean Halmstad. Kammar Skövde noll i dessa matcher (man har tre raka förluster mot mer beskedligt motstånd i ryggen) så får man hoppas på att Visby gör detsamma, men de har utöver Karlskrona också kvar att möta jumbon Krif, en mer beskedlig uppgift. Samtidigt så lever faktiskt Krifs chanser fortfarande, men då måste de skrälla och ta poäng mot Vimmerby ikväll.

Vårettan norra

I den norra vårettan är det viktiga poäng på spel i alla fyra matcher idag:

* Surahammar jagar livsviktiga poäng mot Vännäs i jakten på att slippa kvala sig kvar.

* Örnsköldsvik ligger just nu närmast ovanför strecket, och vinner Surahammar (vilket jag tror) så måste de idag svara upp med att vinna mot ett väldigt formsvagt Enköping (som har fem raka torsk, nio de senaste 10). Faktum är att Enköping ännu inte är på säker mark, trots att man startade vårettan urstarkt.

* Strömsbro är klara seriesegrare, men dagens motståndare Clemensnäs behöver ta en seger för att blanda sig i playinstriden på allvar.

* Formstarka Wings möter Kalix i en match där det är Kalix med mest att spela för. Vid seger säkrare de nämligen playinspel.

***

Vårettan södra spelar inte några matcher idag, utan deras avslutande omgång spelas först imorgon. Jag återkommer med några ord om den, där speciellt en match är en riktigt delikat historia!

Lämna ett svar