Nu avgörs det!

I eftermiddag spelas de sista matcherna i vårettan, och med det så är det ett helt gäng lag som spelar sina sista matcher för säsongen. I februari, efter en säsong som inte ens varat i fem månader. Alldeles för kort tid enligt mig, och alldeles för få matcher. Det blir alldeles för lång väntan på nästa säsong, sju långa månader innan man får se sitt lag spela tävlingsmatcher igen. Men det finns också en hel del lag som kommer förlänga sina säsonger, genom kvalspel uppåt eller neråt. Och för vårserierna så finns det några matcher i eftermiddag som gäller just detta: Att antingen få spela vidare i kval uppåt, eller att undvika det genom att slippa kvala neråt. Här är matcherna där allting avgörs!

Vårettan norra

Dagens spotlight-matcher:

Surahammar-Örnsköldsvik

En i sanning vinna eller försvinna-match. Lagen befinner sig på var sin sida av strecket, och den som tar hem segern idag, oavsett om det är efter ordinarie tid, sudden, eller straffar, kommer slippa ett nervigt kval mot hungriga tvåanlag. Jag såg stora delar av Surahammars match mot Vännäs igår och där spelade man riktigt underhållande anfallshockey, det märks att laget har fått in ett helt annat självförtroende i laget nu än man haft under stora delar av säsongen. Sedan är försvarsspelet inte klanderfritt precis, men offensivt finns grym potential i framför allt Adam Karlsson som gjort hela 24 mål denna säsong. Igår blev det fyra nya, då han gjorde samtliga i 4-1-segern, och han hade stundtals lekstuga med Vännäs försvar. Samtidigt så är inte Örnsköldsviks form så svag heller, igår besegrades Enköping med 4-3. Men utgångstipset är ändå att Surahammar tar detta med 4-2.

Borlänge-Falun

Slaget om Runn, det traditionsrika Daladerbyt som denna säsong återuppstod för första gången på många år då Falun äntligen hittade upp i finrummet igen. Det har varit rätt bra drag kring dessa matcher, och i eftermiddag lär det inte vara annorlunda, för nu står massor på spel: Vinnaren får spela playin medan förloraren har spelat färdigt för säsongen. Borlänge är det etablerade laget, Falun uppstickaren. Ska det bli Falun som går om redan första säsongen i ettan? Tyvärr för deras del så kommer skyttekungen Hunter Godmere missa matchen på grund av avstängning. Det gör att Borlänge kanske ändå är knappa favoriter, men i ett derby så lyder inga vanliga regler, där är det laget med mest vinnarskalle som ofta vinner. Detta kan mycket väl gå till sudden och bli en riktig rysare! 2-2.

Vårettan södra

Dagens spotlight-match:

Segeltorp-Mjölby

Givetvis den helt avgörande matchen mellan Segeltorp och Mjölby. Nykomlingen Mjölby som fick usla förutsättningar för säsongen med sent besked om att man fick platsen, mot ett Segeltorp som byggt ett lag som mest ser ut som ett J20-lag som knappt ens skulle platsa i toppen av tvåan, men som ändå gått överraskande bra. Nu står de här på samma poäng i en avgörande match, där förloraren får kvala neråt, medan vinnaren kan fira med utekväll på stan att säsongen är över och kontraktet är säkrat. Ska jag vara ärlig så hoppas jag att Mjölby vinner, de är ett lag som har förutsättningar för att kunna etablera sig i ettan, medan Segeltorp mest verkar leva på lånad tid utan egentliga ambitioner. Men samtidigt så har Segeltorp kunnat slå ur underläge hela säsongen och har gjort det riktigt bra. Nu har de två raka segrar i ryggen och har alltså presterat som bäst när de behövt det som mest. Löser de kontraktet så är det på gränsen till bragdguldet för deras del, men magkänslan säger att de faktiskt fixar det. 3-2.

***

Men det är inte vara i vårserierna det spelas viktiga matcher idag, även i den norra allettan spelas det fyra riktigt spännande matcher. Här är dagens meny!

Kiruna-Lindlöven: Lindlöven förlorade igår mot Boden med 4-1 i en match där man faktiskt var med bättre än siffrorna antyder. Men förlusten betyder att dagens match blir än viktigare, vid seger idag så lever fortfarande hoppet om en topp 3-placering, annars kan det bli så illa att man inte ens kommer topp 6 och får välja i kvartsfinalerna. 1-2.

Nyköping-Piteå: Piteå kan vid seger idag få spela en hel avgörande match på onsdag mot Boden om seriesegern. Det tror jag skulle smälla väldigt högt för Piteå, och givetvis skulle det vara en riktig godbit för fansen med att få bevittna en sådan höjdarmatch. Nyköping har klappat ihop helt och har noll att spela för, deras säsong är över. 2-5.

Tyresö/Hanviken-Sundsvall: Sundsvall har hittat formen ordentligt och kan med en seger här faktiskt blanda sig i toppstriden på allvar. De har bara fyra poäng upp till serieledande Boden.

Boden-Hudiksvall: Den mest intressanta matchen av dem alla! Vinner Boden detta så får de den avförande matchen hemma mot Piteå på onsdag om seriesegern, men vid förlust så går Hudiksvall om och blir en utmanare om att vinna serien. Samtidigt, förlorar Hudiksvall får de en avslutande match mot Väsby som kan handla om att slippa komma utanför topp 6 och därmed bli valda. Spännande minst sagt!

***

Till sist några ord om allettan södra. Halmstad fortsätter sin kräftgång, utan Dahse (som klev av) så förlorade man mot såväl Tranås och igår mot Dalen. Där märks det vad Dahse betyder för dem. Därmed så är det klart att Vimmerby och Kristianstad kommer etta och tvåa, medan Halmstad blir trea. I streckstriden vann KHK mot Visby och säkrade därmed minst en sjätteplats, och Krifs sista chans att spela vidare försvann när de tappade sin 1-0-ledning mot Vimmerby till en 1-3-förlust. Även Mariestad blev klara för slutspel i kavaj då Visby förlorade mot Karlskrona. Nu står kampen om strecket mellan Skövde och Visby, där Visby är en poäng efter bara men de har ett mer mänskligt motstånd kvar. De möter jumbon Krif i sin sista match, medan Skövde möter ett visserligen formsvagt, men ändå starkt Halmstad.

Foto: Sebastian Rönnholm, Falun

Lämna ett svar