Ödesonsdag!

Med bara tre omgångar kvar i den södra allettan och däromkring i den norra så blir varje match, i så tajta serier som de båda allettorna är, väldigt avgörande. Och det är lätt att identifiera några matcher som är riktiga ödesmatcher för de inblandade lagen, lite av vinna eller försvinna-karaktär, eller i alla fall matcher som kan definiera en hel säsong.

Den södra allettan är den allra mest intrikata, där vi har två tydliga skikt som slåss om topp 3 respektive slutspelsstrecket, det är egentligen bara Tranås och Dalen som inte har så mycket att spela för. Men resten av lagen har måstematcher av olika slag, och när det då spelas en full omgång så innebär det att det finns flera matcher som är värda att granska lite extra, men jag ska försöka skriva lite kort om alla 16 matcher.

Allettan södra

Krif-Skövde

Förutsättningar:
10. Krif 10 poäng
8. Skövde 16 poäng

Som ni kan se så har Krif sex poäng upp till Skövde och slutspelsplats, och ska man lyckas ta in dem så är det givetvis ett måste att vinna denna match. Gör man inte det så är det bara två matcher kvar för Krif att spela innan säsongen är över, för avståndet blir ointagbart även i teorin. Det är två rätt formsvaga lag som möts, Krif har fyra raka förluster, medan Skövde har fyra förluster senaste fem matcherna. Skövde har dock sett lite stabilare ut, och kan de vinna här så har man tagit ett stort steg mot att få spela slutspel efter en alletta för första gången på många år.

Tips: 1-3

Karlskrona-Mariestad

Förutsättningar:
7. Karlskrona 18 poäng
6. Mariestad 19 poäng

Den stora förhandsfavoriten, Karlskrona, mot en annan favorit inför serien, Mariestad, som båda underpresterat. De har långt ifrån säkrat en slutspelsplats ännu, men med en seger i denna match så känns det ändå rätt klart. Båda lagen har varit i en djup svacka, men de senaste matcherna har de börjat hitta rätt i sitt spel igen, och båda lagen har nu två raka segrar i ryggen. Den som tar en tredje kommer givetvis stärkas än mer, medan förloraren kanske får lite bendarr med tanke på närheten till slutspelsstrecket. Med ett än starkare självförtroende och ett spel som allt mer faller på plats så kan vinnaren av morgondagens match mycket väl ha hittat en formtopp lagom till slutspelet drar igång, och då kan de också bli livsfarliga att möta.

Tips: 2-2

Visby-Vimmerby

Förutsättningar:
3. Vimmerby 33 poäng
9. Visby 16 poäng

För Vimmerbys del så är man inblandad i ett mäktigt trekejsarslag där förloraren tvingas spela kvartsfinal, men där de två vinnarna går direkt till semifinalen. Då såväl Halmstad som Kristianstad, konkurrenterna i toppen, är två riktigt starka lag som inte lär bjuda bort några enkla poäng, så måste Vimmerby svara med samma mynt. Seger är mer eller mindre ett måste om man vill ha direktplatsen. För Visbys del så är man just nu första förloraren. Laget har samma poäng som Skövde ovanför slutspelsstrecket, men betydligt sämre målskillnad. Man måste med andra ord plocka en poäng mer än Skövde (eller övriga lag man kan tänkas gå om) och då gäller det att plocka lite bonuspoäng som man kanske inte räknat med. Som emot Vimmerby. Vimmerby har också tappat lite momentum på slutet, men å andra sidan är Visbys momentum betydligt svagare ändå.

Tips: 1-4

Tranås-Halmstad

Förutsättningar:
5. Tranås 23 poäng
2. Halmstad 33 poäng

Tranås har som sagt var inte så mycket att spela för, visst kan de kanske ta någon placering eller tappa någon, men slutspelsplatsen är säkrad och topp 3-placeringarna utom räckhåll. Matchen gäller desto mer för Halmstad som är ett av de tre topplagen som slåss om de två direktsemifinalplatserna. Halmstad förlorade visserligen senast mot Mariestad, men hade innan dess sju raka segermatcher, så de är grymt starka just nu och kommer göra allt för att hitta tillbaka till vinnarspåret.

Tips: 2-4

Kristianstad-Dalen

Förutsättningar:
1. Kristianstad 33 poäng
4. Dalen 24 poäng

Kristianstad lär vara väldigt motiverade att vinna och förlänga sin segersvit till sex raka matcher, och på så vis behålla den förstaplats man innehar just nu. Kristianstad imponerar framför allt offensivt, och med sin fartfyllda forwardssida så är man svårstoppade. Ett formsvagt Dalen, med tre raka förluster, och som därtill inte har så mycket att spela för, kommer nog få svårt att stå emot.

Tips: 4-1

Allettan norra

Lindlöven-Väsby

Förutsättningar:
4. Lindlöven 24 poäng (14 matcher)
1. Väsby 28 poäng (16 matcher)

En viktig match för att nå en topp 3-placering, kan Väsby vinna så är den mer eller mindre i hamn. Laget har också börjat visa en gryende form, då man besegrat såväl Hudiksvall som Piteå de senaste två matcherna. För Lindlövens del så kan en trepoängare i matchen indikera att det istället är de som ska ha topp 3-placeringen, då är de bara en poäng bakom Väsby med tre matcher kvar att spela mot Väsbys enda.

Tips: 4-2

Sundsvall-Boden

Förutsättningar:
8. Sundsvall 20 poäng (14 matcher)
2. Boden 27 poäng (14 matcher)

Boden är kanske favoriterna till att ta hem den norra allettan i nuläget, men vill man göra det så måste man gå i stort sett rent, med början idag mot ett Sundsvall med två raka segrar bakom sig. Boden har hittat tillbaka till sin starka defensiv och har nu fem raka segermatcher. Det lär bli en fysisk match, där Sundsvalls spets ställs mot Bodens mer kompletta lag. Sundsvall har slagläge att avancera några placeringar i tabellen, men då måste man vinna flera matcher i rad.

Tips: 2-1

Vallentuna-Hudiksvall

Förutsättningar:
4. Vallentuna 25 poäng (16 matcher)
6. Hudiksvall 24 poäng (14 matcher)

Hudiksvalls prestationer under allettan har varit minst sagt ojämna, den stora förhandsfavoriten har varvat riktigt bra prestationer med undermåliga. Nu har man två raka förluster och Vallentuna är ingen enkel uppgift. Speciellt som Vallentuna lär vara högmotiverade för att kriga om en topp 4-placering. Ska Hudiksvalls virvlande offensiv lyckas ta dem uppåt mot topp 3 i tabellen, eller ska Vallentunas snortäta defensiv med en storspelande August Hedlund lyckas sätta stopp?

Tips: 1-3

Piteå-Kiruna

Ett lite formsvagt Piteå vill komma topp 3, då bör man ta en seger här. Men Kiruna har steppat upp efter röran där med sportchefs- och tränaravhopp, så inte givet att de lyckas.

Tips: 3-2

Vårettan södra

Forshaga-Segeltorp

Segeltorp vann överraskande mot Huddinge senast, ska de ta en andra raka och klättra över kvalstrecket? Tips: 4-2

Alvesta-Tyringe

Ska Alvesta säkra en topp 3-placering och samtidigt sätt press på Borås och Troja? Tips: 4-2

Linden-Borås

Lindens sista teoretiska chans att närma sig lagen ovanför kvalstrecket, vid förlust får de kvala sig kvar. Borås slåss om viktiga poäng för att utmana Troja om seriesegern. Tips: 1-5

Huddinge-Mörrum

Mörrum har en teoretisk chans att få spela playin, men då måste de vinna ikväll samtidigt som Alvesta förlorar. Tips: 3-3

Vårettan norra

WingsStrömsbro

Wings kan definitivt säkra kontraktet, medan Strömsbro behöver en poäng för att definitiv säkra seriesegern. Tips: 3-3

Enköping-Borlänge

Borlänge behöver poängen för att nå playin, medan Enköping vid seger säkrar kontraktet. Tips: 2-5

Kalix-Vännäs

Vännäs sista chans att bråka om en åttondeplats och säkrat ettanspel utan kvalserie, medan Kalix behöver poängen för att klättra över playinstrecket. Tips: 4-1

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar