Hur viktigt är det att komma i topp på allettorna?

Jag ska erkänna en sak. Jag har alltid tänkt (och säkert också skrivit någonstans) att det är otroligt viktigt att komma topp 3 i allettan, och att en topp 2-placering mer eller mindre garanterar en kvalserieplats. Och det betydde det ju också om man tittar på förra säsongen. Då gick ju ettan, tvåan och trean i de båda allettorna till kvalserien, och det är nog det som jag hakat upp mig på. Men när jag tidigare idag började fundera på hur det sett ut historiskt så blev jag faktiskt osäker på hur det ligger till egentligen. Därför satte jag mig och granskade vilken placering lagen som tagit sig till kvalserien hamnade på de senaste 5 kvalserierna (6 åren, då säsongen 19/20 avbröts pga pandemin). Här är facit!

Som ni kan se så är det väldigt hög sannolikhet att ettorna tar sig till kvalserien. Sju av tio allettansegrare har gått till kvalserien, men det innebär ju faktiskt också att tre inte gjort det, vilket ju är ganska uppseendeväckande. Av tvåorna så har sex av tio tagit sig till kvalserien, så alltså bara lite drygt hälften. Och av treorna så är det bara tre av tio som fått spela kvalserie, färre än hälften. Fem lag utanför topp tre har tagit sig till en kvalserie, allra lägst placerad var Halmstad, som gick via vårserien till kvalserien säsongen 21/22. Så det är med andra ord ingen idé att ge upp säsongen bara för att ditt lag befinner sig utanför topp 3, och på samma sätt så går det inte räkna in någon kvalserieplats bara för att ditt lag ligger topp 3. En fiaskosäsong kan med andra ord snabbt bytas ut till succé och vice versa, och visst är det det som äör tjusningen med idrott?!

Lämna ett svar