Två favoriter på g och intrikat slutomgång i vårettorna

 Det har hackat rätt rejält för två av lagen som kanske inte tillhör storfavoriterna i ettan, men ändå snäppet där bakom. För såväl Boden som Mariestad har starka lagbyggen, men har inte riktigt levt upp till de högt ställda förväntningarna under allettanspelet. Men igår så gav de båda lagen tydliga besked: De är på g ordentligt! Samtidigt så gjorde gårdagens resultat att slutomgången i vårettorna ser ut att bli riktigt intrikat!

Mariestad tippades vara med och utmana topplagen denna alletta, runt 3-4 var placeringen på i stort sett samtliga tidningssidor och bloggsidor. Men efter en stark start med två bra segrar, så hade man en riktigt djup formsvacka, och ett tag låg man faktiskt under slutspelsstrecket till och med. Ynka fem poäng mäktade man med på nio matcher, och man hade bland annat ett riktigt bottennapp när man förlorade mot Halmstad med hela 8-4. Felet var ett minst sagt undermåligt försvarsspel, och kanske ett lite väl naivt offensivt tänk. Under sju matcher från omgång 3 till omgång 9 så släppte laget in 35 mål, eller 5 mål per match i snitt, det var inte konstigt att laget hade svårt att få med sig poäng då.  Men Mariestads tränare Ronny Helander må vara grön i gemet, men han satt inte rådlös. Han satte laget på en intensivkurs i defensivt tänkande, och fick laget att undan för undan inse vad som krävdes för att spela ett framgångsrik försvarsspel. Bit för bit så började de defensiva bitarna falla på plats, och laget minskade antalet insläppta mål drastiskt. Det defensiva nötandet gick dock ut över den tidigare så sprudlande offensiven, vilket gjorde att man ändå lyckades förlora ett par matcher matcher till. Men en seger i derbyt mot Skövde, där defensiven var framgångsnyckeln, då offensiven minst sagt hackade, gav självförtroende. Och även om man förlorade mot Vimmerby i matchen efter så var det ändå ett steg i rätt riktning, för där började man inte bara tänka defensivt, utan man klarade av att ha två tankar i huvudet samtidigt, den defensiva, men även en tanke på kreativitet. Det byggde ännu mer självförtroende, och det har man nu fyllt på i två matcher. Först besegrades Dalen med klara 4-0 och nu igår ett riktigt starkt Halmstad, med sju raka segrar i ryggen, med 2-1 efter sudden. Och den som följt laget noga har sett att laget tagit enorma steg från match till match, och framför allt att laget nu underordnar sig spelidén, det hårda jobbet och sin roll i laget. Att påstå att laget är på g är ingen överdrift, med detta spel man visar upp nu så hade man varit det topplag alla trodde inför allettan drog igång.

***

Jag kan inte påstå att jag följt Bodens resa lika nära, men jag har ändå sett en handfull matcher laget spelat under allettan. Under de inledande omgångarna av allettan imponerade försvarsspelet stort, man var otroligt tunga att möta och hart när omöjliga att vinna insida på. Offensivt fanns det absolut mer att få ut av laget, men släpper man bara 1-2 mål per match så behöver den inte glänsa för att vinna. Jag vet inte om det var jakten på att få ut mer offensivt, kanske man nötte massor med offensivspel på träningarna, vad vet jag, men på något vis så tappade man den starka strukturen man hade defensivt efter 4-5 omgångar. För helt plötsligt så läckte det tidigare så solida försvarsspelet som ett såll, 4 insläppta mål de första fyra matcherna förbyttes i 19 insläppta de fyra matcherna som följde. Men Bodentränaren Joakim Fagervall har varit med förr, med några justeringar så har laget nu hittat tillbaka till sin trygga och svårforcerade defensiv, i fem raka segermatcher nu så har man släppt in max ett mål. Att snacka om att Boden är på g med är inte heller någon överdrift, och i mina ögon så är det de som är favoriter att ta hem den norra allettan. Och det trots att man kanske inte fått ut all offensiv potential som finns i laget.

***

Vi måste också snacka lite vårettor, eller närmare bestämt sista omgången i vårettorna. För den lovar att bli hyperintressant och helt avgörande på många håll. Eller vad sägs om dessa potentiella nagelbitare?!

Borlänge-Falun: En antagligen helt avgörande match vilket av de båda lagen som ska få spela slutspel. I ett hett derby, Slaget om Runn. Första säsongen lagen möts på många år. Blir det inte lapp på luckan då så blir det det aldrig!

 Surahammar-Örnsköldsvik: Antagligen avgörande för vilket av de båda lagen som ska tvinga kvala sig kvar. Vinna eller försvinna!

Segeltorp-Mjölby: Troligen en helt avgörande match om att slippa kval mot tvåan. En chans Segeltorp skaffat sig i och med gårdagens stora skrällseger mot Huddinge med 6-2. Vem såg den komma?!  

Mörrum-Alvesta: Visst måste resultaten i nästa omgång falla på plats, men vid Mörrumseger och Alvestaförlust där så blir det en helt avgörande match om att spela playin mellan överraskningslagen Mörrum och Alvesta.

***

Till sist lite fler noteringar från gårdagens matcher:

* Kristianstad körde över Visby med hela 5-0, och då Halmstad samtidigt bara tog en pinne mot Mariestad så är det nu tre lag på 33 poäng i toppen av den södra allettan. De möter inte varandra under sluttampen heller, utan här handlar det om att inte gå på någon mina mot ett lag längre ner om man vill gå direkt till semifinal (och i praktiken kvalseriespel). Vilket lag klarar av att hålla nerverna i styr bäst?!

För Visby var förlusten tung, nu har man dessutom riktigt svag målskillnad, vilket innebär att man måste ha fler poäng än övriga lag i streckkampen för att gå om. Och med tanke på att man är formsvaga, så kan detta bli tufft. Skulle jag sätta mina slantar på vilket lag som missar slutspelet utöver Krif så är det just nu Visby som är mitt val.

*  Sundsvalls högstanivå är hög, det bevisade de igår när man vann mot ett formstarkt Vallentuna med hela 5-2 på bortaplan. Kan Sundsvall också hitta en större jämnhet i prestationerna kanske man kan klättra några placeringar ändå. För Vallentunas del så var det kanske lite av en reality check, man måste stämpla in varje match om man ska nå framgång.

Lämna ett svar