Det drar ihop sig!

Med bara 4-5 omgångar kvar av seriespelet så kan man minst sagt säga att det börjar dra ihop sig. Poängen blir bara viktigare och viktigare och streckstriderna kan komma att avgöras när som helst. Det är med andra ord massor som står på spel i dagens matcher, där det finns en hel de spännande och ovissa matcher med massor som står på spel. Här är de hetaste i respektive serie!

Allettan södra

Karlskrona-Skövde

Nian Karlskronas slutspelschanser lever fortfarande, men livlinorna blir bara färre och färre allt eftersom omgångarna går. Nu kommer en ny sexpoängsmatch för förhandsfavoriterna när man möter en av de potentiella räddningsplankorna, tabellsjuan Skövde. Det skiljer i nuläget tre poäng mellan lagen, och vid Karlskronaförlust kan det med andra ord skilja sex poäng till Skövdes fördel med bara fyra matcher kvar att spela och då blir det svårt för Karlskrona att ta sig förbi Skaraborgarna. Vid seger så är det dock helt jämnt med betydligt större chanser för Karlskrona att slippa nesan att missa slutspel. Skövde vann senast mot Dalen med 4-2 och kan säkert ha fått en del självförtroende av det, så det kommer inte vara en helt enkel match för ett Karlskrona som nu har fyra raka förluster och som måste hitta tillbaka till vinnarspåret igen. Positivt för Karlskrona är dock att man har sex raka segrar mot Skövde historiskt sett. Så ska Skövde mer eller mindre säkra en slutspelsplats, eller ska Karlskrona ta en (sista?) livlina för att nå slutspel?

Mariestad-Dalen

Mariestad spelade en riktigt bra match mot serieledande Vimmerby, men som det ofta blir i jämna matcher så är det laget i medgång som vinner. Det gör att Mariestad alltjämt är inblandad i streckstriden i allra högsta grad. Nu möter man överraskningslaget Dalen i en match där viktiga poäng står på spel för båda lagen. Mariestad behöver som sagt var plocka poäng för att förbättra läget kring slutspelsstrecket, medan Dalen slåss om att komma topp två som innebär direktplats i semifinalen, eller i alla fall topp tre så man får välja tidigt i kvartsfinalen och får hemmaplansfördel i semifinalen. Mariestad har vunnit fyra av de fem senaste matcherna lagen emellan, men senaste matchen vann faktiskt Dalen då man mötte ett väldigt skadedrabbat Mariestad. Får Mariestad revansch nu när man är i stort sett fulltaliga och med Roman Semjonov på isen för laget för första gången?

Vimmerby-Halmstad

Toppmöte där Vimmerby har chans att i praktiken säkra sin serieseger. Men Halmstad är ett bra lag, och kan vid seger minska avståndet till Vimmerby till en poäng, där Halmstad dessutom har en match mindre spelad. Lagen har redan mötts tre gånger denna säsong och det har varit uddamålssegrar varje gång, så det lär bli en jämn och oviss tillställning. Halmstad har fem raka segrar, medan Vimmerby varit lite mer upp och ner på slutet, så det talar kanske lite till Halmstads fördel.

***

Allettan norra

Väsby-Hudiksvall

Tungviktsmöte! De två stora favoriterna inför säsongen ska nu mötas i en match där betydligt mer än äran står på spel. För det första är det viktiga poäng på spel. Just nu har trean Hudiksvall två poäng mer än fyran Väsby, och då Hudiksvall dessutom har en match mindre spelad så måste nästan Väsby vinna för att ha chans att komma föra Hudik. För det andra så är tabellplaceringen viktig inför slutspelet. Förlorar Väsby så kan det bli svårt att komma topp tre, och då kommer man alltså att bli vald i semifinalspelet, det vill man givetvis inte. För det tredje så är det två lag som tippas nå kvalserien, och då är det viktigt att pinka in revir inför framtiden och visa att man är större, starkare och bättre än rivalen. Båda lagen har varit lite upp och ner i prestationen, Hudiksvall kommersenast från en förlust mot Lindlöven, medan Väsby som såg ut att ha hittat formen efter tränarsparkning och spelarförstärkningar nu har två raka förluster i ryggen. Vid en tredje så är risken att det sätter sig på självförtroendet, så det är en fjärde orsak till att matchen är extra intressant.

Vallentuna-Nyköping

En sista chans för Nyköping att blanda sig i slutspelskampen. Laget har fem poäng upp till Sundsvall och sju till Vallentuna, och förlorar man idag så kan man rikta in sig på barmarksträningen. Nyköping har gått svagt, men då ska man ha i minne att man varit grymt skadedrabbade på nyckelspelare, och nu har man drabbats av en ny skada då Joel Myrberg Andersson missar tre veckors spel enligt SN.

***

Södra vårettan

Mörrum-Linden

Linden måste börja vinna matcher och det helst redan ikväll om man vill slippa kvala sig kvar. Laget har fyra poäng upp till säker mark och med bara fyra matcher kvar att spela så börjar det bli kniven mot strupen för Eskilstunalaget. Samtidigt så kan Mörrum vid seger haka på i topp 3-striden. Laget har kvar att möta Alvesta i sista omgången, ett lag man just nu är fem poäng bakom. Man behöver med andra ord plocka i minst två poäng på de kommande tre omgångarna för att ha avgörandet i egna händer, och då skulle givetvis en seger här vara minst sagt välkommen.

Alvesta-Mjölby

Som jag skrev ovan så har Alvesta bra läge att få spela slutspel, men man har inte råd att tappa alltför många poäng för att inte bjuda in Mörrum i matchen. Mjölby har å sin sida skaffat sig lite marginal ner till strecket efter segern senast mot Tyringe, och vid seger idag så har man i praktiken säkrat fortsatt ettanspel även kommande säsong, vilket är starkt gjort med tanke på den korta förberedelsetid laget fick på sig med det sena beskedet om friplatsen i ettan.

***

Norra vårettan

 Falun-Surahammar

Falun är en positiv överraskning i den norra vårettan och har faktiskt fortfarande chansen att få spela slutspel. Men då krävs det seger idag mot ett Surahammar som fått upp ångan betydligt bättre på slutet. Sura har tre fina insatser bakom sig, varav de två senaste slutade med seger, och de har med det klättrat upp på säker mark i jakten på nytt kontrakt. Men Örnsköldsvik är bara två poäng bakom och har två matcher färre spelade, så varje poäng som Sura kan ta är otroligt viktig.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar