De tog sista tåget och de missade det

Igår var det en riktigt viktig omgång för streckstriderna, men även för toppstriderna. Och medan läget ljusnade på något håll så blev det än ovissare på andra, då några lag hoppade på tåget medan andra missade det. Här är min genomgång av gårdagens drabbningar!

I den södra allettan så stod det en hel del på spel i samtliga fyra matcher som spelades. Dock så hoppade jag över att skriva inför om en av matcherna, Krif-Kristianstad, då min övertygelse var att detta var en match som Kristianstad skulle ta hem tämligen komfortabelt och att den därför inte var lika het som de andra tre.  Så blev det också, för även om Krif sprattlade emot i den första perioden och så långt ledde med 1-0 så rann siffrorna till slut iväg i Kristianstads favör och till slut vann gästerna med hela 6-1. Krif har visserligen ett bra återstående spelschema, men med fyra matcher kvar är man fem poäng bakom Skövde närmast ovanför strecket, så man behöver ta minst tre segrar i dessa fyra matcher för att ha en realistisk chans att gå upp. Det kan bli tufft.

Nu till de matcher jag ansåg lite hetare inför, och det bjöds också på en riktigt gastkramande historia. Det var när Skövde tog emot Karlskrona i en väldigt viktig match, där Skövde vid seger skulle kunna vara sex poäng före Karlskrona och mer eller mindre säkra en slutspelsplats. Samtidigt skulle Karlskrona försätta sig i en mycket svår sits med 4-5-poäng upp till vidare spel. Så såg det också länge ut att bli. Skövde var det klart starkare laget i nästan 2½ period och ledde så långt med 2-0, siffror som snarare var i underkant. Men så gör Karlskrona 2-1 och helt plötsligt så rasar Skövdes försvarsspel samman och Karlskrona inte bara kvitterar, men hinner också avgöra matchen med 2-3 med 1½ minut kvar att spela. Det kan mycket väl vara en sådan vändning som vänder inte bara matchen, utan också säsongen. En självförtroendeboost som lyfter laget från de stela och tänkande, till ett mer naturligt flow, mjukare handleder och att agera med ryggraden istället för att åka och tänka.

En annan match av betydelse kom dock inte alls att bli lika spännande. För matchen mellan Mariestad och Dalen var mer eller mindre avgjord redan efter knappt fyra minuters spel. Då hade Mariestad kopplat ett rejält grepp och ledde med 2-0, och det greppet släppte man aldrig sedan. Mariestad verkar vara på ordentlig uppgång formmässigt, segern med 4-0 visar att man nu har fått defensiven på plats samtidigt som man såg betydligt mer avslappnade ut i offensiven. Laget hade ordentlig snurr på tabellfyrans försvar långa stunder, och känslan var att det var närmare både 5- och 6-0 än 4-1. Detta var tredje raka bra insatsen från Mariestadslaget, även om man föll i matchen innan mot då serieledande Vimmerby så kunde man lika gärna ha vunnit den. Självförtroende verkar helt klart vara på uppgång!

Den fjärde matchen i allettan södra stod mellan topplagen Vimmerby och Halmstad, en match som Halmstad vann med 2-1. Därmed så tajtar det ihop sig rejält i toppen på tabellen, där Kristianstad och Vimmerby har 30 poäng, medan jagande Halmstad har 29 med en match mindre spelad. Vinner de sin hängmatch mot Visby så är det de som sitter i förarsätet, imponerande!

***

I den norra allettan så spelades det två matcher som gällde två olika streck. I matchen mellan Väsby och Hudiksvall så var det kampen om topplaceringarna, en match som Väsby kom att vinna med 5-4. Därmed så är de nu i serieledning, men tvåan Piteå har samma poäng med tre matcher färre spelade, och trean Lindlöven och fyran Hudiksvall är bara en poäng bakom med en match mindre spelade. Dessutom jagar sexan Boden fyra poäng bakom med tre matcher färre spelade. Ja ni hör, detta är en riktigt jämn och oviss tabell som verkar kunna sluta precis hur som helst. Just nu skiljer det bara 4 poäng mellan ettan och sjuan, och lagen har spelat mellan 12 och 15 matcher, så det är svårt att sia om hur detta kommer att sluta. Speciellt som lagens form pendlar från match till match, det är egentligen inget lag som bara går ut och levererar match efter match.

Den andra matchen kom nog att avgöra streckstriden. För när Vallentuna hemmabesegrade Nyköping med 3-2 så beseglade man nog Nyköpings öde. Nu har de fem poäng upp till en slutspelsplats med fyra matcher kvar att spela, det ska mycket till för att de ska få fortsätta spela efter den 28/2.

***

I den södra vårettan så har inte Mörrum gett upp slutspelskampen. Igår avfärdade man Linden med 6-3 sedan man ryckt ifrån till 4-0 redan i den första perioden. Man höll också på att få oväntad hjälp, då Forshaga förr med knappa 2-1 mot Borås. Man fick dock ingen hjälp av Mjölby, då Alvesta vann med klara 4-2. Även Segeltorp förlorade (mot Troja) med 4-2 och därmed så är det fortsatt 4-5 poäng upp till slutspelsplatsen för Mörrum. Samtidigt så försatte Linden och Segeltorp chansen att knappa in på Mjölby/Tyringe, trots att de förlorade de med. Linden och Torpet har alltså fortfarande fyra poäng upp, nu med tre omgångar kvar att spela.

***

I den norra vårettan så var det matchen Falun-Surahammar som jag tyckte var extra intressant. Och det blev en riktigt jämn tillställning, där Falun till slut drog det längsta strået med 4-3 efter sudden. Samtidigt förlorade lite överraskande Clemensnäs mot Örnsköldsvik med hela 8-3, vilket innebär att Surahammar ramlar under strecket med bara två matcher kvar för deras del. Det börjar se tufft ut för dem, trots att de har en klart bättre form än tidigare under säsongen. För Faluns del ser det lite bättre ut, nu har man samma poäng som trean Kalix och det ser ut att kunna leva hela vägen in för deras del.

Lämna ett svar