Har lagen råd att gå upp?

Jag fick en fråga på X av en följare som jag tyckte var intressant:

Det ligger en hel del i frågan, för faktum är ju att de lag som just nu toppar den södra allettan antagligen inte har råd att ta klivet upp egentligen, och även en del av lagen högre upp i den norra allettan har tveksamma ekonomier. Men vilka lag har den ekonomiska styrkan egentligen för att ta klivet om de nu lyckas ta sig hela vägen och vinna den allsvenska kvalserien? Och vilka lag skulle antagligen tvingas tacka nej? Och kan man överhuvudtaget tack nej även om man borde det?

Vi börjar väl med den södra allettan, för där är det just nu så att det är fyra lag som toppar som alla har en minst sagt skör ekonomi.

 1. Vimmerby: Gick förra säsongen rejält minus och hade också minus i kassan. Att de har ekonomiska problem visade de också när de släppte sin supporterspelare och bäste back Oscar Lindgren till allsvenskan. De lär med andra ord inte ha ekonomi för att ta klivet upp.
 2. Kristianstad: De låg ordentligt minus inför säsongen och blev tvångsdegraderade för detta. Till denna säsong så behövde de göra ett ordentligt plusresultat för att få licens för ettan, och publiken har ju inte direkt vallfärdat till Kristianstad ishall för att se laget spela ettan, så jag har svårt att tro att deras ekonomi ska vara god nog för att växla upp till en allsvenska kostym. Samtidigt så kör ju Kristianstad bara, de bekymrar sig inte så mycket om pengar så länge man kan nå framgång. Detta visar de ju bland annat när de vann budkriget om Christian Lindberg. Så de tackar nog ja om de tar klivet och bekymrar sig om hur de ska trolla med siffrorna sedan.
 3. Halmstad: Fick skära ner spelarbudgeten kraftfullt då ekonomin var minst sagt usel efter föregående styrelses misskötsel av pengarna. Att de då ska lösa allsvenskan med de ökade kostnader det innebär verkar ju totalt orimligt.
 4. Dalen: Har fått släppa två av sina bästa spelare nyligen för att man inte har pengar nog. Och det från en redan blygsam spelarbuget. Väldigt svaga publiksiffror dessutom, nej nej nej.
 5. Tranås: Har en ordnad ekonomi och skulle nog kunna ta klivet.
 6. Visby: Har en storsatsning på g i samband med att man får ny hall och skulle absolut lösa det.
 7. Skövde: Har flera svarta rubriker under säsongen då man inte klarat av att betala löner, har skulder till kommunen och dessutom skatteskulder. För dem skulle det vara självmord att ta klivet upp.
 8. Mariestad: Hade en stark ekonomi men gick kraftigt minus förra säsongen. Till denna så har man dock gått ut i tidningen och berättat att man gör en riktigt stark säsong ekonomiskt, nye assisterade klubbchefen Tobias Sandberg har gjort ett jätttejobb på marknadssidan, och även om inte svaret är givet så är känslan att de skulle kunna lösa det.
 9. Karlskrona: Har en av ettans starkaste ekonomier och skulle lösa ett avancemang utan problem.
 10. Krif: Har brottats med minussiffror i ett decennium och är inte ens nära.

Hur ser det då ut i den norra allettan?

 1. Piteå: Fick gå ut med tiggarhåven förra säsongen för att ens kunna spela kvalserien. Trots att man fick in en storsponsor så var det stort minusresultat på nedre raden efter säsongen, även om man hade pengar nog för att lösa licensen. Men om man har så svårt att lösa en kvalserie, så förefaller det än tuffare att klara en allsvenska.
 2.  Lindlöven: Har en liten ekonomi i jämförelse i ettan, och att de ska kunna lösa en allsvensk budget är osannolikt.
 3. Hudiksvall: Skulle lösa allsvenskan utan problem.
 4. Väsby: Med Brödernas i ryggen så är meålet allsvenskan minst, så har förutsättningar för att klara det.
 5. Boden: Ettans starkaste ekonomi skulle givetvis kunna ta steget.
 6. Tyresö/Hanviken: Har en ordnad ekonomi, men väljer att satsa begränsade resurser på a-lagsverksamheten. Vill man lägga miljoner ytterligare för att ta klivet upp?
 7. Vallentuna: Har nästan fem miljoner på banken, men satsar ändå inte något på a-laget i princip. Så samma läge som Tyresö/Hanviken, tveksamt om de vill lägga pengarna.
 8. Sundsvall: Ska äntligen ha plus på nedersta raden, men hur stark ekonomin är jag osäker på. Men kommer antagligen inte avstå avancemang om läget uppstår.
 9. Nyköping: Brottas med ekonomin, och har inte musklerna för att konkurrera på allsvensk nivå.
 10. Kiruna: Klagade på att konkurrensen med AIF gjorde bådas ekonomi tuff. AIF tvingades dra sig ur seriespelet mitt under förra säsongen, men om det inneburit att Kirunas ekonomi är redo för att ta ett kliv upp i seriesystemet vet jag inte.

Som ni kan se så har egentligen topp 4 i allettan södra och topp 2 i allettan norra inte ekonomin för att ta steget upp. Istället är det lagen längre ner som egentlige är bäst rustade för att ta sig an en allsvensk utmaning. Det kan med andra ord mycket väl bli så att fram i vår så står vi med en allsvensk kvalserievinnare som kommer stå inför ett mycket svårt val: Att tacka ja till platsen med risk för att äventyra klubbens existens, eller att tacka nej och stå inför en situation där man skjuter i sank förtroendet hos supportrar, sponsorer och spelartrupp. Det kan säkert finnas en och annan klubbledning som sitter och håller tummarna för att det ska gå bra i en kvalserie, men inte FÖR bra så man ska behöva ställa sig inför det omöjliga dilemmat.

Lämna ett svar