Är de nedre streckstriderna avgjorda nu?

I den norra allettan och i den södra vårettan så börjar streckstriden runt de nedre strecken klarna allt mer. Att Kiruna kommer missa slutspel i allettan norra har varit klart ett tag nu, men nu börjar läget också se allt tuffare ut för Nyköping. Och i vårettan södra så ser såväl Linden som Segeltorp ut att få det tufft att slippa kvalspel neråt.

Om vi börjar med den norra allettan så gjorde Nyköping en bra insats igår mot Boden, men fäll ändå med 2-1 i en målsnål tillställning. Ser man bara till gårdagens match så ser det väl inte allt för illa ut för Nyköping, men sätter man in perspektivet att detta var deras femte raka förlust och att de nu har fem poäng upp till ett Sundsvall som visserligen är ojämna i prestationen, men som ändå faktiskt vunnit tre av sina fyra senaste matcher, så ser det tufft ut. Speciellt som Vallentuna som är den andra potentiella räddningsplankan har sju poängs marginal och dessutom vinner matcher regelbundet. Nyköping får ställa hoppet till att de vinner hängmatchen de har och att de hittar en sen formtopp. Men faktum är nog att man måste fördubbla snittpoängen man tar per omgång för att reda ut detta, fixar man verkligen det?

I den södra vårettan så slog Linden och Segeltorp undan benen för varandra lite i gårdagens möte lagen emellan. Linden tog två pinnar, medan Segeltorp tog en, och nu har lagen nio poäng vardera. För under tiden lyckades laget närmast före, Mjölby, ta en klar 4-0-seger mot Tyringe, och rycker därmed ifrån till fyra poängs försprång. Lika många poäng tillgodo har också Tyringe, visserligen med en hängmatch, men då mot Troja, den lär bli svårt att förbättra sitt poängläge med. Linden och Segeltorp lär behöva plocka lika många poäng (alltså 9) på de fyra matcher de har kvar som de plockat på de 14 första matcherna. Det lär inte ske, så min tro är att såväl Segeltorp och Linden kommer få kvala sig kvar.

***

Men om streckstriden börjar se avgjord ut i den norra allettan och den södra vårettan, så är den långt ifrån det i övriga två serier. I allettan södra så vann Skövde sin match igår borta mot Dalen med 4-2 och sätter därmed ordentlig press på Karlskrona och Mariestad. Ett Mariestad som igår spelade riktigt bra ishockey och spelade en helt jämn match med Vimmerby. Men som det ofta blir i jämna matcher så vinner laget i medgång, och så även denna gång. Vimmerbys segersiffror skrevs till 4-2.

I den norra vårettan så lever också kampen vidare. Wings tog en otroligt viktig seger mot tabellnian Örnsköldsvik med 5-1 och skaffade sig med det ett fyrapoängsförsprång till dem. Den segern kan mycket väl ha säkrat fortsatt ettanspel för flyplatslaget. Formsvaga Örnsköldsvik får istället rikta in sig på Surahammar, två poäng före, men också med två matcher fler spelade. Dock är Surahammar rätt formstarka, två raka segrar och matchen innan dess bjöd man seriesuveränerna Strömsbro på en riktig fajt, så nog ser läget prekärt ut för de jagande.

***

Noteringar i övrigt från gårdagen:

Piteå återtog serieledningen sedan man besegrat Väsby med 2-1. Piteå imponerar i defensiven, blott 21 insläppta mål på 12 matcher, samtidigt så är man inte det målgladaste laget framåt med 28 gjorda mål. Men de är inte det första laget som försvarar sig till en serieseger, ska det ske igen?

Boden har börjat sin klättring uppåt, och man gör det sedan man hittat rätt i sin defensiv igen. Tre matcher i rad har man bara släppt ett mål, och  nu har Boden klättrat upp på en femteplats.

Tranås vann mot Visby med 5-4 efter straffar och därmed så säkrade man definitivt slutspelsplatsen. För Visbys del så kan poängen vara viktig, nu har man fyra poängs marginal ner till niondeplacerade Karlskrona.

Falun vägrar ge sig i kampen om slutspelsplatserna. Igår slog man ett rätt formstarkt Kalix med 3-2 på bortaplan, och därmed är man bara två poäng bakom Kalix som just nu innehar den viktiga tredjeplatsen. Samtidigt vann Clemensnäs mot Borlänge, och nu har Clemensnäs fem poäng ner till fjärdeplatsen och missat slutspel, det tappar man inte med bara fyra matcher kvar att spela. Därmed så får vi gratulera nykomlingen till en fin vårserie!

Forshaga var enligt rapport det klart bättre laget i matchen mot Mörrum, men gästerna hade rånarluvorna på och vann matchen med 6-4. Därmed så lever en lite svag strimma av hopp att också Mörrum ska kunna få spela slutspel, men fyra poäng med fyra matcher kvar att spela kan nog bli tufft att ta in.

Lämna ett svar