Upp och ner-vända världen

Allettorna har ju varit upp och ner-vända världen denna säsong, och när man trodde att det börjat ordna upp sig lite för favoriterna i norra, Hudiksvall, Väsby och Boden tog ju rätt stabila segrar senast, så ställdes det på huvudet igen igår. För de tre favoriterna tog visserligen tre poäng, men inte var, utan tillsammans, trots att de mötte lag de normalt ska slå.

Den största skrällen var nog Lindlövens 3-1-seger mot serieledande Hudiksvall. Jag såg stora delar av matchen och måste konstatera att av det jag såg så kan man inte säga att det var helt orättvist heller. För medan Hudiksvall spretade en hel del över hela isen, så hängde Lindlöven ihop som om de var ihopbundna med gummiband. De jobbade tillsammans och såg till att hela tiden hålla Hudiksvall på utsidan. Hudiksvall hade visserligen mer puck, men det var väldigt få gånger man kunde hitta in i mitten av anfallszonen, och då blir det sällan särskilt farligt. Adderar man dessutom en Jonathan Frykholm som storspelade i Lindlövenkassen så mäktade hemmalaget med bara ett enda mål, och då först med utplockad målvakt i slutminuterna. Då spelade Hudiksvall med lite mer desperation och utnyttjade den extra spelaren till att sätta tryck på kassen, vilket också gav utdelning. Sådan desperation skulle dock behövts ha plockat fram tidigare i matchen.

Lindlöven å sin sida genomförde en perfekt bortamatch. Man bjöd inte på något skönspel, men försvarade sig med fem spelare och ställde sedan om blixtsnabbt, och hittade på så vis Hudiksvalls stora akkilleshäl. Hemmalaget är framtungt, och bjuder på frilägen och två mot ettor lite för ofta för att det ska vara riktigt hälsosamt. Men det var inte bara spelvändningar Lindlöven levde på, man hade också flera etablerade anfall, ofta iscensatta av Tobias Sjökvist, som var fullständigt briljant i matchen. I och med segern så återtog norra allettan särklassiga positiva överraskningslag serieledningen igen. Visst, med fler matcher spelade, men ändå. Jag ser ingen anledning till att tro att Lindlöven kommer säcka ihop, de är med i toppen för att stanna. Det kanske inte räcker till serieseger, men en plats på övre halvan tror jag definitivt att det räcker till, och det är vackert så av ett lag som kom fyra i den västra ettan.

***

Väsby var det topplag som visat allra mest att de är på gång igen efter en svag säsong. Tränarbyte hade gett fyra segrar senaste fem och igår skulle de avfärda åttan Sundsvall. Men av det blev det inget, för det var Sundsvall som kunde avgå med segern sedan man avgjort i sudden. Nu såg jag inte matchen, men detta måste ändå ses som en stor missräkning för Väsby, som kanske inte har fått allt på plats ändå. Skottstatistiken indikerar att man ingalunda var det bättre laget, och det bör man vara mot ett lag som fram till igår plockat 14 poäng på 12 matcher.

Sundsvall fortsätter att vara ett stort frågetecken. Matchen innan förlorade man mot ett Vallentuna som spelat match dagen innan, men nu studsar man alltså tillbaka och tar en seger mot ett topplag. Jag blir inte klok på dem, det är inte första gången de vinner mot tippade topplag, men de kan också förlora mot lag de normalt sett ska slå. Påminn mig om att aldrig spela på detta jojolag!

***

Det tredje topplaget, Boden, lyckades dock vinna, men först efter straffar. Deras insats ska dock ingen skugga falla över, då de hade ett svårspelat Tyresö/Hanviken som motståndare. Men intressant ändå att det inte finns några givna segrar ens för topplagen.

***

När vi ändå tar upp den norra allettan: Nyköping är en stor besvikelse! Trean från den östra ettan åkte igår på en ny förlust, denna gång mot ett lag man bör slå, ett krisande jumbolag i form av Kiruna. Nu ligger Nyköping hela fem poäng från Sundsvall på rätt sida slutspelsstrecket, visserligen med två matcher färre spelade, men poängsnittet så här långt kommer inte förslå. Just nu pekar det mesta på att laget kommer missa slutspel, vilket faktiskt måste beskrivas som något av ett fiasko.

***

Krisen för Karlskrona djupnar. Efter gårdagens förlust mot Kristianstad så ligger man nu utanför slutspelsplats. Karlskrona gör åter igen en rätt bra match, men är ännu en gång lite för omständliga, lite för runda, och lite för bekväma för att omsätta spelövertaget till mål. Speciellt i den tredje perioden så hade man bra tryck på Kristianstad, men lyckade inte omsätta övertaget i mer än ett mål. Och när man då är lite för passiva när Kristianstad kommer i spelvändningarna så de också kan få göra ett mål så förlorar man matchen. Visst finns det fortfarande matcher kvar att vända detta på, men nu är det bara fyra stycken, en färre än lagen man måste förbi.

***

Kalix kommer troligen få spela slutspel fram i vår. Segern mot Borlänge igår med 6-2 var blytung, och nu har man lite marginaler ner att gå på.

***

Wings kris fördjupas. Den nya tränaren har inte gjort succé och igår så kom fjärde förlusten senaste fem matcherna när man förlorade mot jumbon Vännäs med 1-3. Ett Vännäs som haft mer framgång med sitt tränarbyte, detta var andra raka segern. Då Surahammar verkar ha fått upp ångan, igår vann man mot Enköping med fina 5-2 borta, så börjar det lukta kvalspel för Wings, vem hade trott det inför vårettanstarten?

***

Jag såg knappt första halvan av matchen mellan Huddinge och Alvesta. Så långt så var det Huddinge för mest hela slanten, men sedan jag bytte fokus så verkar de ha rasat ihop fullständigt. För 3-1-ledningen förbyttes hastigt och mindre lustigt för Huddinges del till en 4-6-förlust. Det visar på vilken moral och tro på sitt spel Alvesta besitter, och i skrivande stund är det faktiskt Alvesta som toppar den södra vårettan. Skräll!

Lämna ett svar