Mariestad hittade äntligen rätt i defensiven

Bois har inte alls fått till det i allettanspelet och parkerade inför gårdagens otroligt viktiga sexpoängsderby på en plats utanför slutspelet, en placering ingen i och runt laget kunde vara nöjda med. Den stora orsaken till det har främst varit ett svagt försvarsspel, då man visserligen gjort en hel del mål, men släppt in ännu fler. Detta är något tränare Ronny Helander försökt slipa på ordentligt den senaste tiden, och igår så fick man äntligen alla defensiva bitar att falla på plats. Då spelade det ingen roll att det fanns mer att önska av offensiven, laget kunde ändå vinna det stora rivalmötet mot Skövde med 2-1.

18 utvisningsminuter ska inte gå att vinna en match med, inte när motståndarna bara åker ut två minuter. Men i nästan en period, 17 minuter och 55 sekunder, spelade Mariestad med en man mindre på isen. Men med ett ruskigt stabilt försvarsspel och en Tobias Sandberg som vägg så lyckades man faktiskt spela 1-1 i den knappa perioden. Mariestad har dessutom haft stora problem att spela på en ledning, men sättet man stänger ner Skövde på i den tredje perioden imponerar. Skövde skapade knappt en målchans, trots två numerära överlägen sista 7-8 minuterna. Samtliga Mariestadsspelare stämplade verkligen in och offrade sig helhjärtat. Som jag skrev igår i mitt inför matchen, så var det laget som var beredda att betala det högsta priset för att vinna som också skulle göra det. Och igår vann Mariestad den matchen på knockout. Och med tanke på att det är just kanske inställningen man förlorat på i många matcher, så kan detta absolut bli något av en vändpunkt för laget. Med samma inställning och med det ökade självförtroendet en derbyseger ger, så bör man få ett lyft mentalt och spelmässigt. Och med det så kanske även offensiven kan komma tillbaka, med det ökade defensiva tänket som kommit den senaste tiden så har man tappat en hel del av det spelet, prio har helt enkelt legat på annat håll. Men med defensiven på plats så bör man även kunna hitta tillbaka steg för steg till sin fina offensiv man haft under stora delar av säsongen.

För Skövdes del så måste matchen varit en besvikelse. Det positiva är att laget drog på sig få utvisningar jämfört med Mariestad, det negativa är att orsaken till det var att de inte alls hade samma krigarinställning till matchen. För medan Mariestad gav allt i varje situation, så såg det betydligt mer halvhjärtat ut i Skövde. Det var ingen slump att Mariestad skapade nästan lika mycket i sina boxplay som Skövde skapade i sina powerplay. Det var alldeles för dåligt med trafik in på mål, alldeles för få vunna närkamper, för inaktiva med klubborna och allmänt mjukt. Kan man inte vara med påkopplade i det kanske viktigaste derbyt som spelats på många år, så undrar man hur den mentala hårdheten är i Skövdelaget. Hade jag varit Skövdesupporter så hade jag önskat mig lite mer minuter även på mitt lag, det hade i alla fall visat att man ville något.

***

Troja lär vinna den södra vårettan. Ja man har i alla fall skaffat sig ett riktigt bra läge för det sedan man vunnit något av en seriefinal mot Borås igår med 4-2. Troja skaffade sig en 3-0-ledning inför den tredje perioden, men Borås gav inte upp utan reducerade två gånger om i den tredje, men Troja kunde avgöra med mål i tom kasse. Det var en minst sagt utvisningsrik match, hela 70 utvisningsminuter delades ut.

***

Vallentuna har en tuff veckända. Tre matcher på tre dagar ska spelas på bortaturnén, och det är kanske inte de bästa förutsättningarna för att leverera, utan säkert mer en anpassning för att spara resekostnader. Den första matchen förlorade man också mot Hudiksvall, men igår vann man den viktigaste matchen under turnén när man starkt lyckades vinna mot Sundsvall med 4-2. Det var en riktigt skön seger för Vallentuna som nu har sju poäng (dock med två matcher mer spelade) ner till nian Nyköping. För Sundsvalls del så var förlusten riktigt tung, laget har inte alls levererat enligt förväntningarna inför allettanspelet och nu vinner man alltså inte ens en viktig hemmamatch. Nu har man visserligen tre poäng ner till missat slutspel, men Nyköping har två matcher färre spelade och kan mycket väl plocka in poängen på de matcherna, och då kanske Sundsvall missar slutspelet.

***

Krif har lyft sig rejält spelmässigt det sista, och igår tog man poäng mot topplaget Halmstad. Det blev dock bara en när man föll med 2-1 hemma efter straffar. Men den poängen kan bli viktig i slutändan, för nu är man bara två poäng bakom ärkerivalen Karlskrona som befinner sig på sista slutspelsplatsen. Så hoppet lever!

Lämna ett svar