Sexpoängsderbyt!

Derbyn kittlar alltid lite extra, och i hockeyettan är antagligen derbyt mellan Skövde och Mariestad det hetaste av de alla. Men ikväll blir det hetare än på flera år, då det spelas en klassisk sexpoängsmatch mellan de två ärkerivalerna. För det är minst sagt en hel del som står på spel!

Just nu skiljer det bara en ynka poäng mellan sjuan Skövde och nian Mariestad. Som alla vet så handlar det om att komma topp 8 för att få spela slutspel, så då förstår alla vikten av en seger i denna match. Man kommer till matchen med lite olika förutsättningar dock. För medan Skövde aldrig brukar lyckas i allettanspelet, de har inte nått slutspel sedan säsongen 17/18, så har Mariestad av hävd alltid gjort det. Därför så är Skövdeanhängarna rätt nöjda med säsongen så här långt, medan Mariestadsanhängarna är mer missnöjda, trots att det alltså bara skiljer en poäng. Men det skiljer i mer aspekter ändå: För medan Skövde plockat sina poäng med lite spridda skurar, så har Mariestad gått riktigt trögt på slutet. Laget kommer till spel med fyra raka förluster i ryggen, och med det givetvis ett sviktande självförtroende. Adderar man dessutom att Skövde gått som förväntat ungefär medan Mariestad gått sämre, så känns det rätt givet att Skövde kommer till spel som rätt klara favoriter. Men ett derby lever ofta sitt eget liv, där den som mönstrar den största offerviljan, den som är beredd att betala mest för att vinna, ofta också gör det. Så frågan är: Vilka är beredda att täcka skott med ansiktet om så krävs? Vilka går mest helhjärtat in i närkamperna? Vilka är beredda på att ta en crosschecking i ryggslutet för att få möjlighet att slå på en retur? Runt 21,15 ikväll vet vi, och den som satsat mest kommer komma ut med en betydligt bättre chans att få spela slutspel fram i mars.

***

Matcher i övrigt? Jo det bjuds också på ett riktigt viktigt toppmöte i den södra vårettan, där favoriten Troja tar emot serieledande Borås i en match som mycket väl kan avgöra vilket av de båda gängen som vinner serien och går till kvartsfinal direkt. Troja var favoriter inför seriespelet, men Borås värvningshysteri i slutet av januari gör att de inte har ett så mycket sämre lag på papperet i alla fall. Även spelmässigt har Borås lyft sig rejält, så det kommer bli en hyperintressant match att följa!

En tredje match går heller inte av för hackor: Sundsvall tar emot Vallentuna i en viktig match nära slutspelsstrecket. Lagen ligger sjua och åtta, och vinnaren kan skaffa sig lite lyft ner till jagande Nyköping, medan förloraren fortsatt kommer känna flåset i nacken.

Kvällens fjärde och sista match är inte ointressant den heller, men kanske ändå den minst ovissa och spännande. Krif gästas då av Halmstad, där båda lagen har mycket att spela för, men i olika delar av tabellen. Halmstad vill slåss om en viktig topp 2-placering, medan Krif desperat behöver poäng för att ta sig över slutspelsstrecket. Halmstad ståtar med fyra raka fullpoängare och får ses som stora favoriter, men Krif har tagit poäng i tre av sina fyra senaste matcher och kan inte räknas bort helt.

Lämna ett svar