Tankar om KHK, Tranås, resultat och en liten skandal

Igår så fokuserade jag på mötet mellan Karlskrona och Tranås, en match där jag hoppades få svar på tre saker:

  1. Varför går storfavoriterna Karlskrona så svagt?
  2. Kan de ta sig ur formsvackan?
  3. Hur väl lyckas Tranås få sin lagmaskin att prestera mot ett tungt Karlskrona?

Och även om jag inte fick ett entydigt svar på någon av frågorna, så fick jag i alla fall se vartåt det lutade. Det här är min uppfattning…

Varför går Karlskrona så svagt?

Karlskrona är ett rutinerat lag. De har många spelare som har rutin från spel högre upp, och det är ingen som inte är bra nog för att tillhöra ett topplag i hockeyettan. Det är givetvis i många situationer väldigt bra, hade ishockey varit matematik eller ett TV-spel så hade man ju kunnat räkna ut att Karlskrona skulle vinna allt i stort sett. Men ishockey är inte så enkelt. Det är rolltänk, det är spelsystem, det är ett mind set, det är vilja och driv, ja en massa saker som inte bara är att summera ihop så får du ett facit på hur laget kommer leverera. Och i mina ögon så är det flera av dessa variabler som inte är ultimata i Karlskrona. Spelsystemet är för lättläst, uppspelen är långsamma, ineffektiva och slår inte någon lagdel. När man väl kommer in i anfallszonen så tar det alldeles för lång tid att ta pucken mot mål, så motståndarlagen hinner organisera sig hur väl som helst. Och dessutom saknas viljan att skita ner sig riktigt, jag skulle vilja säga att man har för många generaler och för få soldater. Med det menas att man har många skickliga och smarta spelare, men man har alldeles för få som är beredda att lägga ner skitjobbet. Man vinner alldeles för få närkamper och i spelet framför motståndarmålvakten. När dessutom då försvarsspelet är lika trögt och till synes lite viljelöst, så kan ett lag som Tranås ur ingenting egentligen skapa rätt många vassa målchanser.

Kan Karlskrona ta sig ur formsvackan?

Självklart kan de det! Den tredje perioden så tyckte jag mig se att de blev lite rakare, hade lite mer trafik på kassen, att man vann lite fler dueller, och att man oftare var på plats i ansiktet på målvakten. Men det räcker inte att göra det i en period, man måste leverera 60 minuter för att börja vinna matcher. Nu hade man hjälp av ett riktigt bra powerplay som gav två mål, men i spelet 5 mot 5 så måste det till ännu mer jävlaranamma.

Hur väl lyckas Tranås få sin lagmaskin att prestera mot ett tungt Karlskrona?

Väldigt väl måste sägas. Framför allt i den andra perioden så ägde man isen i stort sett totalt. Man var rappare, hungrigare, rakare och gav Karlskrona oerhört lite tid att hantera pucken, vilket gav många erövrade puckar i anfallszonen, långa anfall och även mål. Man borde definitivt ha avgjort matchen där. I den tredje perioden så vet jag inte om man blev trötta, men då var det Tranås tur att tappa mycket puck i egen zon, då låg man faktiskt stundtals lite risigt till. Men en solid defensiv redde i alla fall ut det och man kunde sedan vinna efter straffar.

***

Lite övrigt då från gårdagen…

* Väsby tog en andra raka seger mot Nyköping när man vann med 3-1. Nyköping ser ut att få det jobbigt att nå slutspel, tappet av toppmålvakten Daniel Fahlström är tungt och Simon Zurawski gjorde ingen dålig match, men någon Fahlström är han inte. Väsby gick därmed upp i serieledning, och känslan är att man nu hittat rätt och mycket väl kan bli laget att slå fram i vår.

* Troja förlorade överraskande mot Mörrum med 1-3. Det var Mörrums andra raka seger mot Troja i allettan, och därmed så lever kanske ett litet slutspelshopp för Mörrum ändå? För Trojas del så tappar man serieledningen, sedan Borås enkelt avfärdat Segeltorp med 6-2. Även Alvesta gick om sedan man vunnit mot Linden med knappa 3-2.

* Surahammar gav serieledande Strömsbro fullt upp, men föll ändå till slut med 3-4 sedan Strömsbro vänt matchen med två raka mål i den tredje perioden. Tung förlust för ett poöängtörstande Surahammar givetvis, men än tyngre kanske tappet av stjärnan Lukas Söderlund var. Han bröt nyckelbenet och missar resten av säsongen.

***

Två matcher spelas ikväll: Dels så spelas matchen Surahammar-Wings, en match som redan spelats egentligen, men isen gick sönder och matchen fick avbrytas vid ställningen 4-2 till Surahammar. Nu börjar matchen om från 0-0, ännu en motgång för Surahammar som haft en minst sagt motig säsong så här långt.

Den andra matchen är mellan Hudiksvall och Vallentuna i den norra allettan. Här kan Hudiksvall gå upp i serieledning om de tar poäng, vilket är det mest troliga utfallet. Samtidigt så skulle Vallentuna må bra av poängen, så de lär inte lägga sig ner utan fajt. Tilläggas kan att Vallentuna har en minst sagt tuff matchning denna veckända. Idag möter man alltså Hudiksvall, imorgon spelar man bortamatch mot Sundsvall, och i övermorgon så väntar match mot Piteå, då ska man alltså resa drygt 6 timmar i buss mellan dessa matcher dessutom. Man undrar hur mycket Vallentuna kommer kunna bjuda upp mot Piteå på lördag med dessa förberedelser?!

***

Till sist några ord om en övergång som jag faktiskt inte kan tycka är annat än något av en skandal. I dagens utgåva av Mjörnbergs trashtalk så utser jag Oskar Lindgren som en av spelarna i min drömfemma denna säsong. Samma dag så tillkännager Vimmerby att man släpper sin supporterspelare till Tingsryd. Vilket svek mot supportrarna! Visst är det hedervärt att man vill få ordning på ekonomin, men i mina ögon är det som att sälja en spelare som inte är deras, den har supportrarna ju samlat in till! Dessutom så får man ju stora frågetecken kring hur Vimmerbys ambitioner lyder. De kan med tanke på hur bra de går mycket väl ta sig hela vägen till allsvenskan. Kommer de ha ekonomi nog för att tacka ja då? Om inte så är det inte juste att kvala mot allsvenskan, då blir det bara en ny cirkus och sena besked likt Kalmars säsongen som gick.

Lämna ett svar