De märkliga allettorna!

Nu har vi hunnit mer än halvvägs in i allettorna och då brukar det ha ordnat upp sig. De förväntade topplagen har kommit in i det och är med i toppen, medan underdogsen som kanske fått en bra start har tappat och fallit tillbaka till en mer undanskymd plats i tabellen. Men i år är inte som vanligt, inte ens nära. Jag har ärligt talat aldrig varit med om märkligare allettor!

Grundserierna var ändå rätt väntade. I den södra grundserien kunde vi återfinna Karlskrona i topp efter en otroligt stabil höst. I den västra så vann Skövde serien före Mariestad, två lag som skulle vara i topp. I den östra så vann visserligen inte megafavoriten Väsby som väntat (de kom tvåa), men det var väl bara brist på inställning? Och i den norra ettan så återfanns som väntat Hudiksvall och Boden i topp.

På samma sätt såg det ut bland lagen som tog sig till allettan på platserna längre ner i tabellen. Vimmerby kom fyra i den södra ettan, medan Lindlöven och Dalen kom fyra och femma i den västra. I den östra ettan så var Vallentuna sista lag till allettan och i den norra så hamnade Piteå på en modest fjärdeplats.

Det såg med andra ord ut både som det brukar och som det ”ska”. Det fanns då ingen anledning till att tro att allettorna skulle utveckla sig på något annat sätt än vad man kunde förvänta sig, med topplagen i grundserierna som anförare av allettorna, med lagen längre ner i grundserien jagande bakom. Men ack vad alla bedrog sig!

För redan från första nedsläpp så har det varit upp och nervända världen. Skövde, Karlskrona och Mariestad, topplagen från sina grundserier, har alla hackat betänkligt och befinner sig just nu på sjunde, åttonde och nionde plats i den södra allettan. Istället så återfinner vi fyran och trean från södra och femman från den västra på de tre första positionerna.

Riktigt så mycket upp och ner är det kanske inte i den norra allettan, men inte långt ifrån. För vilka leder just nu? Jo ”givetvis” fyran från den västra ettan, Lindlöven! Fyran i den norra ettan ligger trea, medan seriesegraren från östra, Tyresö/Hanviken ligger på en mer blygsam femteplats och tvåan från norra grundserien, Boden, ligger snäppet längre ner ändå på sin sjätteplats. Samtidigt har favoriten Hudiksvall visserligen en andraplats, men spelet hackar och man skrämmer inte någon som man spelat hittills.

Men märkligheterna stannar inte där. För när man äntligen börjar sig kunna se ett mönster, så bryts det. Kristianstad imponerade länge i allettan, men har hamnat i en svacka med två förluster senaste tre, och när man trodde att Piteå hade något riktigt lovande på gång så har man nu åkt på två raka torsk, senast mot Lindlöven.

Nej faktum är att ingen av förhandsfavoriterna levererar. När dessutom underdogsen helt plötsligt hamnar i svackor så blir man än mer konfys. Det gör att det känns helt öppet framöver, att förutse vilka lag som kommer gå till en kvalserie är ett uppdrag som får Tom Cruise uppdrag i filmerna att framstå som rena barnleken.

Lämna ett svar