Den stora genomgången av transfer deadline!

Denna artikel är egentligen alldeles för sen, det har ändå gått fyra dagara sedan sista dagen för övergårngar till hockeyettan. Men jag har haft fullt upp i livet och därmed så har denna artikel fått stå tillbaka för artiklar av mer akut karriär. Men nu ska jag försöka grotta ner mig i alla heta övergångar som ändå skedde under de sista brinnande dagarna av övergångar.

Att påstå att det finns massor att skriva om går det inte göra. Det var ärligt talat väldigt få övergångar om man jämför med tidigare säsonger. En stor förklaring till det är givetvis det tidigarelagda sista övergångsdatumet. Nu fanns det i stort sett inget lag som inte hade något att spela för, och därmed så var det inte heller så många lag som släppte spelare och marknaden var därmed tunnare än vanligt. Men det blev ändå ett helt koppel övergångar gjorda, 30 stycken spelare har tillkommit eller lämnat sin klubb sedan den 29/1 då den riktiga övergångshysterin satte fart.

Men vilka är då vinnarna och förlorarna i racet? Ja förlorarna är inte så många faktiskt, faktum är att bara tre spelare lämnade ettan och tre gick i sidled. Resterande 24 kom från annat håll till hockeyettan. Det gör att det egentligen bara finns två förlorare, så vi kan väl börja där.

De gjorde de tyngsta tappen

Wings

Tyngsta tappen gjorde Wings, då man förlorade sina två allra starkaste kort i  forwardsen Oscar Pentler och Gustav Eurenius. Det är två blytunga tapp som lämnar för allsvenskan, och Wings som redan balanserar kring strecket för att slippa kvala sig kvar har därmed en brant uppförsbacke. Visst har man även fått in spelare, dels Huddingemålvakten Oscar Fröberg och dels Tierps poängkung Carl Aronsson (F), men i det stora hela har man gått klart minus på dessa affärer.

En annan klubb som gick minus under de sista värvningsdagarna är Mjölby, som blir av med sin viktigaste back Anton Kellman till Vita Hästen. Man har försökt täppa igen luckan med Linköpingslånet Olle Lockström, men känslan är att man inte ens är nära.

De var de stora vinnarna

Vinnarna var desto flera, och det är två lag som verkligen sticker ut: Borås och Väsby.

Borås

Borås gjorde en helt galen spurt på värvningssäsongen. Hela åtta spelare in, med andra ord i stort sett en halv trupp! Visst har lagets spel hackat och resultaten gått emot, men att i det läget klubben befinner sig i nu fullständigt ösa ut pengar på en säsong som inte lär leda så långt ändå är verkligen galet. Det är dessutom inga dussinlirare vi snackar om, utan spelare som lär spela hockey på heltid resten av säsongen, så att det är stora pengar vi snackar om. Känslan är också att det är svårt att byta ut så många spelare under brinnande säsong och sedan få det att stämma spelmässigt direkt.

Men med dessa invändningar framlagda så kan man inte låta bli att imponeras av Borås framgångsrika värvningsjakt. När toppklubbar (läs KHK) klagat på en tunn marknad så har Borås istället agerat och plockat in spelare som skulle kunna tillföra också topplag i ettan. Av backar så har Jaakko Haarti blivit vald till finska juniorlígans bästa back under säsongens om gick, Adam Samuelsson (Ulfs pojk) är en välväxt och stark back som gjorde det grymt bra under sin tid i Mariestad, Henry Maarnela har varit med och vunnit den finska andrligan Mestis. Offensivt så var Jesper Ahlgren grym under förra säsongen i Tyringe och kan han hitta tillbaka till den formen så är det ett riktigt vasst nyförvärv. Niko Koskinen har visat att han håller bra klass i Vimmerby för några säsonger sedan och i Oliver Ödman Hadzinikolic har man fått en speedkula som lär kunna bidra med både poäng och kreativitet, det har han visat i såväl Wings, Nyköping som Mariestad. Med andra ord sex spelare som absolut kommer tillföra såväl bredd som spets till laget.

Då spelar det ingen roll att man släpper två marginalspelare från truppen. Leo Böris kan säkert göra nytta i Krif och William Eriksson går till överraskningen Lindlöven.

Väsby

Väsbys sportchef Tom Tärnström var också aktiv på marknaden minst sagt och kan mycket väl ha tillfört den spets som gör att laget kan lyfta från en rätt svag säsong. Då tänker jag framför allt på värvningen av Carl Wassenius, passningsgeniet som var otroligt viktig för laget säsongen som gick men som lämnade för Almtuna inför denna. Men han fick även backen Jacob Spångberg att ta ner skridskorna från hyllan. Jakob är en klassback som om han inte rostat ihop alldeles absolut kommer kunna tillföra. Därmed så känns tappet av klassbacken Ludvig Georgsson till Almtuna (antar det var en bytesaffär med Wassenius) inte så tungt. Man tappar även Axel Olsson till Hudiksvall, en rollspelare som ska bli spännande att se om han kan lyfta i en ny omgivning efter en blek säsong i Väsby. Tom har också lånat in tre spelare där Rasmus Rudslätt känns klart mest intressant. 19-åringen har gjort 31 matcher för AIK under säsongen och var med juniorlandslaget och vann silver i VM.

Andra spännande värvningar

Då har vi slagit fast vilka de två förlorarna var samt vilka lag som är de två stora vinnarna. Men hur ser det ut i övrigt då, var det några mer intressanta övergångar? Ja givetvis, här är några av de jag är mest nyfiken på!

Linus Marcko (G) från Surahammar till Kalix. En riktigt bra målvakt som är precis det Kalix behöver.

Atte Karppinen (F) från Budapest till Troja. En spetsforward som gjort massor med poäng i Mestis.

Christian Lindberg (D) från STS Sanok till Kristianstad. Stabil och bra ettanback under flera säsonger, han kommer tillföra stabilitet till Kristianstads bakre led.

 Romans Semjonovs (F) från inget lag till Mariestad. Har sprutat in poäng i såväl ettan som allsvenskan, men har varit långtidsskadad. En chansning som mycket väl kan bli en lyckad sådan.

Albin Säteri (F) från Tierp till Kalix. Det kan ofta vara ett steg från tvåan till ettan, men tre poäng på två matcher för Albin redan!

Lämna ett svar