Tudelad allettan södra

Den södra allettan har verkligen delat sig i två skikt. Det finns fem lag som har ryckt åt sig ett försprång före de andra, där Tranås ligger femma med sjutton poäng. Resterande fem lag är minst fem poäng där bakom, och det är jämnt som skam mellan dem. Skövde, Karlskrona, Mariestad och Visby ligger alla inom en poäng Skövde med 12 poäng och övriga 11, med jumbon Krif på åtta. Två av dessa lag kommer missa slutspel, och det blev inte mindre ovisst efter gårdagens match när Skövde vann borta mot Visby efter straffar. Det var en match som kunde gått lite hur som helst, Skövde inledde bäst, medan Visby avslutade bäst. Inbytte målvakten Felix Tengvall vann matchen åt Skövde medan Visbys keeper Severi Auvinen inte agerade med riktigt agerade med samma pondus. Hur detta ska sluta är omöjligt att svara på, den stora förhandsfavoriten Karlskrona och underdogen Mariestad kan mycket väl bli lagen som missar slutspel, vilket givetvis vore en enorm missräkning för de båda.

***

I den södra vårettan så slog Troja fast att de blir laget att slå i serien. I en grinig match som bland annat innehöll hela tre stycken ”illegal check to the head” så vann man med klara 5-1 mot serietrean Alvesta. Nu har Borås värvat in massor med spets, så de kanske vill utmana (mer om det och övrig silly i senare inlägg), men nog ligger Troja bra till för att gå direkt till kvartsfinalen.

I samma serie så vann jumbon Linden måstematchen mot Mjölby, men först efter straffar. Det räcker dock för att bara hålla sig endast tre poäng bakom Mjölby ovanför strecket, det är ingen omöjlighet att ta in.

***

Nu till dagens matcher. Det spelas hela tolv stycken så kommer inte att skriva om alla, men några är ändå värda att lyftas fram.

Norra allettan

Piteå-Hudiksvall

Toppmöte! Så här långt suveränt spelande Piteå mot den hackande storfavoriten Hudiksvall. Piteå har sju segrar och en enda förlust, men den kom mot just Hudiksvall. Lyckas Piteå ta revansch så är laget mer eller mindre klara seriesegrare efter en magisk alletta, men förlorar man så kan man faktiskt halka ner på en tredjeplats, dock med färre matcher spelade än övriga topplag. Hudiksvall lyckades vända ett 2-3-underläge till 4-3-seger senast och ändade därmed en tre matcher lång förlustsvit. Om det var vändningen eller om lagets spel ska fortsätta vara lite upp och ner ska bli spännande att se i eftermiddag.

Sundsvall-Lindlöven

Norra allettans stora överraskningslag mot en av de stora besvikelserna. Lindlöven tippades långt ner i tabellen sedan man kommit på en blygsam fjärdeplats i den västra ettan, medan Sundsvall hade en betydligt starkare grundserie där man slutade trea efter en riktigt stark spurt där man visade på riktigt bra klass. Men så här långt så är det alltså bottentippade Lindlöven som lyckats klart bäst då man ligger trea. Nu har man visserligen spelat fler matcher än övriga lag och det är en jämn serie, men Lindlöven har överraskat gång på gång och kan de vinna även denna match så säkrar de i praktiken en slutspelsplats. Men förlorar de så är det alldeles för tidigt att ropa hej för dem, då de kan vara blott tre poäng från missat slutspel. På samma sätt så är det en riktigt viktig match för nästjumbon Sundsvall, som vid förlust börjar se lite akterseglade ut.

Nyköping-Väsby

Brödernas har presterat klart sämre än de högt ställda förväntningarna man haft på laget med tanke på fjolåret och alla miljoner man pumpat in i laget till denna säsong. Men efter sparkningen av tränaren Markys Odén så tog man två raka segrar och det andades morgonluft i Vilda Väsby igen. Men så åkte man senast på en överraskande 2-3-förlust hemma mot Sundsvall och frågan man ställer sig är om lyftet var mer nyhetens behag snarare än ett permanent lyft. Det blir ju ofta så vid tränarbyte att laget lyfter sig genast, men att man sedan ofta faller tillbaka igen. I eftermiddag möte man Nyköping, ett lag man bör ha bakom sig. Nyköping förlorade visserligen senast i en jämn match mot Hudiksvall, men hade tre segrar i rad innan dess så de kan säkert sätta käppar i hjulet om inte Väsby gör en 100%-ig insats. Det känns som en vattendelarmatch för ett spetsat Väsby, ska de få lyftet nu, eller faller de tillbaka?

Allettan södra

Halmstad-Karlskrona

Som vanligt överpresterande Halmstad mot den stora besvikelsen i södra allettan, Karlskrona. Lagen befinner sig i två olika delar av tabellen, men vill Karlskrona få det att lyfta är detta en match man bör ta. Det är dock ingen enkel match, Halmstad ligger tvåa i tabellen av en orsak. Laget spelar otroligt strikt och konsekvent, det kommer krävas helhjärtad insats från Karlskrona för att rubba det stabilt spelande västkustlaget.

Tranås-Kristianstad

Tranås är bra i år. Senast vann man mot Vimmerby och laget är ett lag för övre halvan i den södra allettan. Nu möter man ett Kristianstad som spelat stabilt hela säsongen, så jag tror på en riktigt mäktig match mellan individuellt skickliga KIK mot ett mer homogent lagbygge i form av Tranås. En match som mycket väl kan avgöra vilket av lagen som kommer komma topp 3 i tabellen.

Vårettan norra

Enköping-Kalix

Jag såg Kalix senaste match där man till synes enkelt avfärdade Örnsköldsvik med 5-0. Och visst, Kalix var det klart bättre laget, men man ska också tacka nyvärvade målvakten Linus Marcko för den klara segern. Han agerade med ett lugn och en pondus som gav en helt annan stabilitet till ett tidigare rätt rörigt Kalixförsvar. Med den ökade tryggheten kanske Kalix kan blanda sig i toppstriden i den norra vårettan på allvar, men då krävs en seger i dagens möte med tabelltvåan Enköping.

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar