Favoriterna på g i norr?

De tre stora favoriterna i norr, Väsby, Hudiksvall och Boden, har inte alls levt upp till de minst sagt höga förväntningarna som funnits på laget så här långt. Men i gårdagens matcher så inte bara vann de, de lyckades dessutom att täta upp de brister som gjort att de gått svagt, så frågan är om inte favoriterna är lite på g nu?

Hudiksvalls största akkilleshäl har varit att man bjudit på alldeles för många spelvändningar, men emot Piteå spelade man otroligt tajt defensivt och gav inte bort några två mot ettor eller frilägen och då kunde man också nolla Piteå och ta en målsnål 1-0-seger. Spelar de så tajt defensivt så kvittar det att de trots all offensiv klass även har lite problem att leverera mål.

Väsbys akilleshäl under säsongen har varit offensiven, laget har spelat på tok för runt och inte riktigt haft fantasin för att lösa defensiva motståndare. Men igår så vann man mot ett normalt riktigt försvarsstarkt Nyköping med hela 6-2 på bortaplan, och visade upp en helt annan effektivitet. Ett exempel är powerplay där man gjorde mål på samtliga tre man hade i matchen. En delförklaring kan givetvis vara ”nya” tränaren Jesper Kemi, laget verkar ha fått en nytändning under hans ledning. Men en annan stor bidragande orsak i gårdagens match var Carl Wassenius. Väsby lyckades ju knyta till sig honom på sista övergångsdagen, och han var fullkomligt lysande under matchen och noterades för ett mål och tre assist. Han kan mycket väl vara pusselbiten som Väsby saknat.

Även Boden har främst haft problem med offensiven, laget har gjort alldeles för få mål. Även inledningen av gårdagens bortamatch inleddes på samma spår, så långt låg man under med 1-0 mot ett särklassiga jumbon Kiruna. Men i den andra perioden så fick laget en riktigt islossning med fyra mål och sedan kunde man vinna matchen med klara 6-1. Extra glädjande med segern var att den ledande spelaren Pontus Johansson gjorde två mål, hans första för allettan. Kan det innebära ett lyft för den otroligt viktiga kuggen för Boden så att han kan leda lagets offensiv? Då skulle mycket vara vunnet för Boden.

***

Men om favoriterna kanske är lite på g i den norra allettan, så fortsätter södra allettans storfavoriter att hacka. Igår så blev Karlskrona faktiskt mer eller mindre överkörda av ett Halmstad som därmed går upp i serieledning (dock med en match mer spelad än Vimmerby). Speciellt i den andra perioden så hängde inte Karlskrona alls med, då man blev fullständigt uppkäkade av ett fartfyllt Halmstad som spelar riktigt bra och effektiv hockey när man spelar som bäst (vilket man gjort ofta i allettan). Karlskrona saknar fantasi och fart i sitt spel, det blir ofta väldigt statiskt, och då får man otroligt svårt att komma igenom ett Halmstad som stänger mittzonen på ett riktigt effektivt sätt. Karlskrona var aldrig ens nära, inte ens efter sin 4-1-reducering fick man någon energi, det såg faktiskt oväntat blekt ut av ett Karlskrona som annars haft en lite uppåtgående trend. Igår var dock ett stort kliv bakåt tillbaka till det passiva och geistlös spela man visade upp under inledningen av allettanspelet.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar