Negativa besked från förväntade topplag!

Inför säsongen och även inför allettorna så var det tre lag som var de stora favoriterna: Väsby med sina miljoner inpumpade från hamburgerkedjan, Hudiksvall som varit snubblande nära att gå upp flera säsonger i rad, ihärdigt uppbackad med miljoner från Morgan Persson, och Karlskrona med en spelartrupp som kanske är den dyraste i hela ettan. Lite där bakom så har framför allt Boden med meriterade tränaren Joakim Fagervall och Mariestad med en riktigt vass forwardsuppsättning nämnts som outsiders. Men nu när snart halva allettan är färdigspelad så måste vi konstatera: Detta har inte alls gått så smidigt som både de och omgivningen trodde på förhand.

I den norra allettan så fick vi nya bevis på det igår: Väsby åkte på en svidande förlust mot ett Lindlöven som normalt är ett motstånd man ska slå åtta dagar i veckan, medan Hudiksvall blev överkörda av Tyresö/Hanviken med hela 5-1! Det var två bleka insatser, där Väsby gjorde en ok förstaperiod, men sedan var det faktiskt Lindlöven som tog över och kunde vinna rättvist med 2-0. Framför allt så är Väsby alldeles för tandlösa framåt, något man varit hela säsongen i varierande omfattning. Men nu har det gått så långt in på säsongen så man borde ha hittat mer rätt, och framför allt så har man kommit in i den delen av säsongen där motståndet är för bra för att det ska kunna halta spelmässigt och att man ändå ska komma undan med det. Lindlöven spelade precis som i segermatchen mot Boden: Med ett lag som hänger samman över hela isen och där man verklige hjälper varandra i alla situationer. Jämför man med Väsby så kuggar lagspelet i Lindlöven betydligt bättre, och då vinner man såna här matcher. Nu ligger bottentippade Lindlöven på en makalöst fin andraplats när nästan halva serien är färdigspelad. Kudos till Lindlöventränaren Jonas Dufåker som verkligen fått laget att köpa spelsystem och roller.

Om vi går vidare till Hudiksvalls bleka insats mot Tyresö/Hanviken var den lite mer överraskande kanske, men faktum är att Hudiksvall inte alls håller den höga och jämna nivå man gjort de senaste säsongerna. Högstanivån är hög, men lägstanivån är betydligt lägre, vilket gårdagens förlust visar och förlusten i matchen innan mot Kiruna också visar. Hudiksvall måste få upp den ordentligt om man ska vara en allvarlig allsvensk pretendent fram i vår, för i en kvalserie kommer man inte ha råd att var så upp och ner. Samtidigt så måste Tyresö/Hanviken hyllas. De har åkt på ett par överraskande förluster mot, men topplag verkar man vara experter på att veta hur man ska hantera. Dubbla segrar mot Väsby och fyra av sex poäng plockade mot Hudiksvall i allettan.

Även outsidern i norr. Boden, har en svag form. Två raka förluster, senast i fredags mot Lindlöven med hela 5-1. Boden har likt Väsby stora problem med målskyttet och måste hitta vägar att bli effektivare om man ska kunna utmana i en eventuell kvalserie.

***

I den södra allettan så var deras stora favorit, Karlskrona, i elden mot Vimmerby. Karlskrona har ju startat allettanspelet riktigt uselt, och parkerade på en åttondeplats inför matchen, men hade ändå vunnit senaste matchen, den viktiga streckmatchen mot Visby. Frågan jag ställde inför matchen var om det var vändningen, men det var det inte. Visserligen gjorde man en rätt bra match, men förlusten kom ändå, 2-1 vann hemmalaget Vimmerby med. Men jag tror inte att förlusten blir så jobbig som den skulle kunna vara, för Karlskronas spel har ändå lyft sig det senaste, och igår var ännu en rätt bra insats, men Vimmerby var helt enkelt lite effektivare.

Outsidern i diskussionerna, Mariestad, gjorde en riktigt bra insats mot serietvåan (och även de en av favoriterna) Kristianstad. Men trots att man gjorde fyra mål framåt och hade bud på många fler, så förlorade man matchen mot ett hypereffektivt Kristianstad med 4-5. Spelmässigt var Mariestad det starkare laget, men marginalerna och målskyttet var på Kristianstads sida denna gång. Mariestad har därmed en riktig streckkamp mot Visby på söndag!

***

Övriga matcher igår med en kort kommentar:

Skövde föll mot Halmstad med 2-1, och nu är man definitivt indragna i streckstriden i allettan södra. Visserligen har man tre poäng fler än nian Visby, men Visby har två matcher färre spelade.

I vårettan södra så vann Borås den viktiga matchen mot Huddinge med 3-2. Därmed är det en väldigt spännande kamp mellan Alvesta, Borås, Mörrum och Troja om de tre slutspelsplatserna.

För även Troja vann sin match mot Forshaga med klara 5-1, och därmed så har de fyra topplagen hela sju poäng ner till femman (Huddinge).

Linden tog andra raka segern efter sina sex torsk i inledningen av allettanspelet, 3-2 mot Tyringe blev det, och Mjölby förlorade lite överraskande mot Segeltorp. Därmed är det fyra lag som ser ut att göra upp om att slippa kvala neråt: Tyringe (9 poäng), Segeltorp (7), Mjölby (6) och Linden (5).

Strömsbro ryckte i toppen av den norra vårettan sedan man vann mot Örnsköldsvik med 6-3. Nu leder man serien med fyra poäng med en match mindre spelad, det skulle förvåna om de släpper förstaplatsen.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar