Har haltande topplagen hittat rätt nu?

De krisande storlagen i allettan södra verkar ha hittat tillbaka till en bättre och framför allt mer vinnande form. Senast var det Karlskrona som tog sin första trepoängare när man 3-0-besegrade Visby, och Mariestad har nu två raka segrar efter sin svacka på tre raka förluster. Men för att kalla detta en trend så bör de båda förhandstippade lagen fortsätta vinna, trots att de ikväll ställs mot toppduon så här långt i den södra allettan.

Karlskrona ska ta sig an serieledande Vimmerby på bortaplan, ett lag man ännu inte besegrat. Men nu så finns risken att man blir nedslagna självförtroendemässigt djupt ner i skorna igen om man inte spräcker den trenden. Medan en seger nog skulle sätta ordentlig fart på laget, så kan en förlust ge fortsatt kräftgång och ett tvivel på sig själva som präglat allettanupptakten. Det är med andra ord en riktig nyckelmatch för Karlskrona ikväll! Jag har dock Vimmerby som favoriter med tanke på att de varit Karlskronas akkilleshäl även när de var som bäst, och där är inte riktigt Karlskrona ännu. Det som talar för Karlskrona är att Vimmerby saknar sin viktige lagkapten Jakob Karlsson, men Vimmerby har en räcka matchvinnare i laget ändå.

Mariestad har också de en minst sagt tuff uppgift. Tabelltvåan Kristianstad har en fartfylld offensiv och en tajt defensiv, och det kommer krävas en absolut toppinsats av Mariestad för att ta sin tredje raka seger. För Mariestad kanske det inte finns lika mycket att förlora vid en förlust som ett mer pressat Karlskrona, men en vinst tror jag skulle stärka laget rejält. Kristianstad har dock varit ett starkare lag i allettan så här långt och skulle jag sätta en slant vid lika odds så skulle de bli mitt val. Offensivt så ser lagen riktigt vassa ut båda två, men Kristianstads defensiv har varit stabilare och det ger dem edgen i något som jag tror kan bli en riktigt fartfylld och sevärd match.

***

Men det är inte bara de förväntade topplagen i den södra allettan som står inför viktiga matcher. Även i den norra allettan så finns det topptippade lag som inte levererat. Väsby ligger faktiskt på en blygsam femteplats, och har två raka förluster och tre på de senaste fyra matcherna. Nu måste den trenden brytas för att man inte ska behöva bli orolig på riktigt. Men motståndet kan inte beskrivas som annat än lurigt. Visst, namnet Lindlöven kanske inte får det att ringa några nervösa varningsklockor så där direkt, men laget ligger faktiskt just nu på en finfin tredjeplats sedan man senast besegrat Boden med hela 5-1. Det går med andra ord inte att glid in på en skridsko och tro att det ska lösa sig, utan här behöver Väsby verkligen steppa upp för att inte Lindlöven ska utöka avståndet ner till Väsby till hela 6 poäng (dock med en match mer spelad). Då kan det lätt bli spänt i Väsby och den så givna topp 3-placeringen kanske inte är så given längre. Men nog är Väsby klara favoriter…

Ett annat tippat topplag i den norra allettan kanske inte inlett lika skakigt som Väsby, men nog hart Hudiksvall varit betydligt mer ojämnt i sin prestation än det jag förväntat mig. Senast vart det förlust mot jumbon Kiruna med 2-3 e str, i en match där man hade ett skenbart övertag, men där Kiruna skapade väl så många heta lägen. Nu gäller det att studsa upp direkt och då mot ett Tyresö/Hanviken som är en annan av förhandsfavoriterna som underpresterat. De vann den östra ettan och jag trodde de skulle vara med och slåss om en fjärdeplats, men så här långt ligger man på en blygsam åttondeplats och har bara två fullpoängare, mot Väsby, ett lag man verkar ha väldigt lätt för. Men ska de vara med i racet så måste de också plocka poäng mot andra lag, så precis som för Hudiksvall så blir detta en viktig match. Hudiksvall vann lagens första möte efter sudden, och de är mina favoriter även ikväll.

***

Övriga matcher ikväll:

Skövde-Halmstad: En nyckelmatch för eviga slutspelsmissande Skövde. Vid seger så är känslan att de äntligen ska slippa börja ta vårledigt efter allettanspelet, men vid förlust så börjar man bli indragen i streckstriden på allvar. Halmstad brukar dock vinna mot Skövde och får mitt tips.

Huddinge-Borås: Ska Huddinge eller Borås utmana om playinplatserna? Förlorande lag tappar otroligt viktig mark, så lite vinna eller försvinna. Borås känns stabilare och får min slant.

Linden-Tyringe: Linden vann överraskande sin första match senast mot Borås, var det dödsryckningarna eller kan de fortsätta vinna? Förra säsongens succéspelare Lukas Ekholm glädjande nog tillbaka i spel igen efter att ha varit skadad hela säsongen. För Tyringe så vill man gärna bryta en tre matcher lång förlustsvit. Oviss match, men håller Tyringe som knappa favoriter.

Forshaga-Troja: Forshaga vann för första gången senast efter Linus Skager lämnade dem, men här kör topplaget Troja över dem är känslan.

Mjölby-Segeltorp: Viktig streckstrid mellan åttan och nian. Mjölby har det starkare laget och bör vinna.

Örnsköldsvik-Strömsbro: Strömsbro fortsätter sin väg mot serieseger.

Lämna ett svar