Klubbarnas ekonomi – en översikt

Jag fick en artikel skickad till mig som handlade om att det kommer bli dyrt för dem som inte betalat in sina skatteskulder inom den närmaste månaden, detta då räntorna är höga och det påförs extra ränta för de som inte betalar in i tid. Det fick mig att fundera: Vilka föreningar har problem med ekonomin egentligen, vad vet vi? Jag ska här försöka ge mig på en sammanställning av det ekonomiska läget i ettans 40 klubbar, utifrån det jag läst och hört. Källor är årsmöteshandlingar, samt saker som framkommit i media. Vet ni mera så får ni gärna höra av er så kompletterar jag!

Allettan norra

Boden

Boden har kanske ettans starkaste ekonomi med ett redovisat eget kapital på 8,9 miljoner på senaste årsmötet.

Hudiksvall

Hudiksvall har en stark sponsor i mångmiljonären Morgan Persson som ser till att hålla Hudiksvall under armarna, så ekonomin är inga problem.

Kiruna

Lokalrivalen AIF tvingade lägga ner sin a-lagsverksamhet för ett drygt år sedan (nu återuppstått) men Kiruna IF har en ”hälsosam ekonomi” och redovisade vid årsmötet ett eget kapital på 1,2 miljoner kronor.

Lindlöven

Lindlöven gick in i säsongen emd ett minusresultat på 44 000 kronor och fick även för någon vecka sparka sin nytillträdde sportchef Filip Nyängen ”med anledning av det ekonomiska läget”, så läget kan vara ansträngt.

Nyköping

Nyköping klarade licenskraven inför säsongen med en tusenlapps marginal, och några nya signaler om ekonomin har inte nått ut.

Piteå

Gjorde en förlust förra säsongen på 300 000 kr, trots att en storsponsor gick in med nästan en miljon, men klarade ändå licenskraven. Inget nytt har hörts sedan dess.

Sundsvall

Redovisade ett eget kapital på cirka 700 000 kr vid årsmötet sedan man gjort en vinst på 350 000 kr, och inga nya uppgifter har framkommit sedan dess.

Tyresö/Hanviken

Gjorde ett underskott men hade ändå pengar nog för att klara licensen, 962 000 kr redovisades i eget kapital.

Vallentuna

Gjorde i stort sett ett nollresultat (-2000 kr) säsongen som gick, dock har jag inte fått tag i några uppgifter om deras egna kapital. Edit: Vallentuna sitter på ett väldigt fint eget kapital, 4,9 miljoner! Det kunde man inte tro om en liten förening som inte brukar få så stora rubriker!

Väsby

Väsby hockey AB redovisade en vinst på 11000 kr och hade tillgångar på 1 384 000 kr och har en stark sponsor i ryggen i form av Brödernas.

Allettan södra

Dalen

Senaste uppgifterna om Dalen är från två år tillbaka då de redovisade ett eget kapital på 400 000 kr. Men de har skurit ner på spelarbudgeten rätt kraftigt sedan dess, så det troliga är att man gjorde ett minusresultat säsongen som gick.

Halmstad

Gjorde en storförlust förra säsongen på 2,5 miljoner kr och det egna kapotalet var därmed nere på 150 000 kr vilket inte borde varit nog för att nå licenskraven. Har också skurit ner på spelarbudgeten kraftigt inför säsongen, till 650 000 kr enligt uppgift.

Karlskrona

Har en riktigt stark ekonomi med eget kapital i koncernen på 4,68 miljoner och i moderföretaget på 4,5 miljoner.

Krif

Har en skuld sedan många år tillbaka som de betat av år för år, men förra säsongen ökade den igen med 389 000 kr så nu är skulden på 903 000 kr. Det måste sägas vara märkligt att föreningen fått licens trots att man bevisligen haft minus i kassan i så många år.

Kristianstad

Tvångsdegraderades till hockeyettan då de inte hade levt upp till sin handlingsplan och fortfarande hade skulder. 1,4 miljoner måste man nu gå plus denna säsong för att nå licenskraven för hockeyettan. Men Kristianstad satsar ändå rätt friskt på sin spelartrupp.

Mariestad

Hade ett stort eget kapital som nästa blev uppätet förra säsongen då man gick minus 1,4 miljoner. Nu behöver man gå plus 600 000 kr för att nå licenskraven denna säsong. En budget är lagd att gå plus 800 000 kr, och i en intervju med Mariestadstidningen så sa kassören i december att man så långt ”låg bättre till än budget” och att ”vi inte räknat in några intäkter från slutspel i budgeten”.

Skövde

Hade inför säsongen ett negativt eget kapital på 3000 kr. I december framkom det i tidningen SLA att föreningen inte hade råd att betala sina novemberlöner till sina spelare, något som nu i alla fall ska vara reglerat. Även leverantörer har inte fått betalt, och även domare ska inte ha fått ersättning. Men nu har det också kommit i tidningen Justitia att klubben även har skatteskulder på 580 000 kr, så läget verkar vara rätt prekärt för klubben.

Tranås

Tranås har en stabil kassa på närmare 2,5 miljoner trots att man gjorde en rätt stor förlust (626 000kr) säsongen som gick.

Vimmerby

Vimmerby gick minus 1,6 miljoner säsongen som gick och tappade därmed nästan hela sitt egna kapital (återstår 175 000 kr). Trots det valde man att inte dra ner på spelarbudgeten inför säsongen, utan siktar på att höja intäkterna. Man måste vända en förlust på 1,6 miljoner till en vinst på 400 000 kr, och det känns som en tuff uppgift. Men något mer har inte framkommit.

Visby

Det händer mycket i Visby, mycket tyder på att Visby får en ny ishall. Och får man det så ska enligt mediauppgifter redarfamiljen Nilsson vara beredda att satsa 35 miljoner kronor på klubben de kommande åren. Klubben har ändå en ordnad ekonomi, och har satsat mer pengar på sitt lag denna säsong.

Norra vårettan

Borlänge

Borlänge redovisade ett eget kapital på 586 000 kronor på sitt årsmöte efter ett plusresultat på 250 000 kr. Under säsongen har man dock gått ut med att man av ekonomiska skäl drar in på heltidstjänsten som tränare.

Clemensnäs

Nykomlingen har den före detta storspelaren Fredrik Lindgren som heltidsanställd sportchef/marknadsansvarig och har en välskött ekonomi. Hur välskött har jag dock inte hittat några uppgifter om.

Enköping

Gick i stort sett +-0 säsongen som gick och har ett eget kapital på nästan en halv miljon.

Falun

Inga uppgifter hittat.

Kalix

Kalix gick med hela 1,5 miljoner minus säsongen som gick och har ett minst sagt ansträngt ekonomiskt läge då man har en miljonskuld att beta av. Spelarbudgeten skars ner kraftigt och klubbchefen som lämnade ersattes inte. Dock pekar delårsrapporten på att man går med en bra vinst denna säsong.

Strömsbro

Flyttades inför säsongen till den norra ettan och det talades om att a-laget inte ens skulle finnas kvar. Det gjorde det bevisligen, men med bantad budget och farhågorna för ekonomin är inte över, även om inga mer uppgifter framkommit.

Surahammar

Hade vare sig skulder eller tillgångar vid årsmötet då det egna kapitalet var noll. Men i månadsskiftet november/december gick ett krismeddelande ut att man snabbt måste ha in 700 000 kr för att kunna fullfölja säsongen. Nödropet verkar dock ha gett resultat, för dels fick man in rätt bra med pengar (närmare 400 000 kr), dels gick kommunen in med ett långsiktigt lån (på 400 000 kr) för att rädda föreningen. Dessutom blev resekostnaderna mindre då man fick åka till Strömsbro istället för till Kiruna. Och sedan dess så har inget nytt rop på hjälp hörts.

Vännäs

Fick ju ettanplatsen när Köping kastades ut, och fick fundera länge på om de hade organisation och ekonomi för att ta platsen. Men till slut bestämde man sig för att ändå göra det då man trodde att man skulle reda ut det. Hade dock förra våren ekonomiska problem, så det är nog tufft läge.

Wings

Inga uppgifter står att finna.

Örnsköldsvik

Hade ett eget kapital på 179 000 kr vid årsmötet och klarade därmed licenskraven.

Södra vårettan

Alvesta

Inga uppgifter står att finna sedan bokslutet för 20/21, då man hade ett eget kapital på -1,1 miljoner. Hur läget är i dagsläget är dock omöjligt att säga.

Borås

Har en riktigt stark ekonomi med ett eget kapital på 3 355 000 kr. Gick plus 225 000 kr säsongen som gick.

Forshaga

Ska ha en stabil ekonomi.

Huddinge

Gick i ett meddelande för 18 dagar sedan på sin hemsida ut med att ekonomin är kämpig och att det finns utmaningar. Arbetet med nedskärningar och intäktsökningar började omedelbart skrevs det.

Linden

Hade ett bra eget kapital på 980 000 kr vid årsmötet, trots en förlust på drygt 400 000 kr.

Mjölby

I februari, för snart ett år sedan, kunde man läsa att Mjölby hoppades ha en ekonomi i balans (vilket jag tolkar som +-0). Ytterligare uppgifter har jag inte hittat.

Mörrum

Gick från miljonskulder till eget kapital på 310 000 kronor på bara några månader under förra säsongen. Hur det gick till kan bara en ekonom med mycket god fantasi förklara. De hade dock en skatteskuld på 1,4 miljoner som de fått anstånd med som skulle betalas nu i januari, enligt uppgift är det inte gjort, utan man har begärt och gått ytterligare tid på sig att betala den.

Segeltorp

Inga uppgifter står att finna. Men emd tanke på den tunna spelartruppen kan man anta att någon spelarbudget inte finns.

Troja

Hade ett eget kapital på 1,3 miljoner kronor vid årsmötet, dock gick man med förlust med 600 000 kr. Inför säsongen så valde man att skära ner spelarbudgeten med 1,3 miljoner kronor för att samla på sig mer eget kapital inför en framtida satsning.

Tyringe

Hade ett eget kapital på 331 000 kronor vid årsmötet, och nådde inte riktigt licenskravet. Drog ner på spelarbudgeten inför säsongen för att nå det kommande säsong.

Lämna ett svar