Äntligen en trepoängare och skrällar!

Igår kom den då äntligen, Karlskrona första trepoängare i allettan södra. 3-0 skrevs segersiffrorna till i matchen mot Visby, i en match dom präglades av statiskt anfallsspel från båda lagen och få klara målchanser.  Men ett mål i powerplay, en målvaktstavla och (till slut) ett viljemål när en retur slås in gjorde att storfavoriterna till slut fick ta sin första fullpoängare.

Men annars var det ingen underhållande match att titta på. Det var alldeles för få målchanser, för lite krig och för mycket utanförspel för att man ska kunna säga att matchen var värd entrépengen. Båda lagen var otroligt tandlösa, hade svårt att vinna insidan och verkade inte beredda att offra det där som krävs för att göra det svårt för motståndarmålvakterna att rädda. Det var stabilt defensivt, men otroligt andefattigt offensivt, och det gällde från båda lagen. Att Karlskrona har haft problem med att ta sig in på mål har man kunnat läsa mycket om, men saken är den att Visby sitter i exakt samma båt. Också de hamnade på utsida, och det såg aldrig riktigt farligt ut när Karlskrona tämligen enkelt kunde hålla Visbyanfallarna på utsidan.

Men en visade i alla fall vilja under matchen: Alexander Heivers uppoffrande spel när han bara SKULLE trycka in returen till 3-0 var en ljusglimt i ett annars rätt mörkt kapitel anfallsspel. Kanske fler kan ta efter Heiver nu när trepoängaren trillat in, lite tyngd fallit från deras axlar och när de sett vad som kan uträttas med lite enkelt jävlaranamma.

För Visbys del saknades dock ljusglimtar under matchen, och laget blev nu nollade för andra matchen i rad. Med tanke på Visbys historik av att vara ett lag med enorm inställning, och med flera attitydspelare i truppen, så är det märkligt hur de kan agera så blekt. Här måste tränare Särkijärvi få in mer tåga i laget, annars kan Visby mycket väl missa slutspelet.

***

Jag har också hunnit kolla ifatt två skrällar i norrettan, samt stora delar av matchen mellan Piteå och Tyresö/Hanviken.

Lindlöven! Ja det går inte att skriva annat än ett utropstecken efter deras klockrena seger mot favoriterna Boden. 5-1 avfärdade de ett fram till lördagen superstabilt norrlag med. Och man gjorde det på ett sätt som man måste spela för att kunna vinna mot topplag. Med en struktur som gjorde att laget satt ihop över hela isen, vilket gjorde att Boden hade stora problem att få någon riktig snurr på anfallsspelet. Samtidigt så slog Lindlöven hela tiden om blixtsnabbt så fort läge gavs, och det gavs en hel del av ett Boden som efter att ha hamnat i underläge desperat jagade. Visst hade Boden mer puck, speciellt i den tredje perioden, men Lindlöven försvarade sig riktigt bra och drabbades aldrig av panik, utan spelade enkelt och såg till att Boden aldrig fick någon blodsmak. Segern kändes med tanke på det och Lindlövens sylvassa omställningar faktiskt helt i sin ordning. Efter helgen gick Boden från fem insläppta mål på fem matcher, till 17 på sju.

Kiruna! I lördags åkte Kiruna på en rejäl överhalning när man förlorade mot Lindlöven med hela 9-5. Att de då inte bara skulle pressa, utan även vinna, borta mot serieledande Hudiksvall dagen efter fanns inte på min världskarta. Men det gjorde man, med 3-2 efter straffar. Visst, Hudiksvall var till stora delar det spelförande laget, och man hade massor med puck i anfallszonen, men ser man till antalet skapade målchanser så hade Kiruna väl så många och väl så klara, jag det var nästan så Kiruna hade fler klara faktiskt. Och det var banans giganter, finländska duon Matias Mustonen och Teemu Siironen som skapade nästan alla. Mot ett rätt svagt försvarande Hudiksvall, så skapade de vassa chanser i stort sett så fort de var inne. Ska Kiruna nå slutspel så är det de som ska leda dem dit. Samtidigt så måste man ge en känga till Hudiksvalls försvarsspel. Man lämnade den farligaste ytan på isen, den framför egen kasse, mer eller mindre obevakad gång på gång. Även i toppmatchen i lördags mot Boden så tycker jag man kunde spelat noggrannare där. Här finns utvecklingspotential i ett annars anfallsstarkt Hudiksvall.

Piteå! Jag tippade inför allettan norra Piteå som fyra, bakom de tre stora Hudiksvall, Väsby och Boden. Men medan alla dessa tre varit väldigt mycket upp och ner, så har Piteå bara malt på som en maskin, Igår besegrade man ett svårspelat Tyresö/Hanviken med 5-4 efter straffar. Piteå spelar otroligt konsekvent och med en struktur som gör dem svårbesegrade. De har något riktigt bra på gång!

***

Övriga resultat:

Sundsvall-Nyköping 1-4
Sundsvall fortsätter att vara ojämna, efter en stark seger mot östra seriesegrarna Tyresö/Hanviken förlorade man mot östra trean Nyköping. Jag blir inte klok på Sundsvall, vad går de för egentligen?

Krif-Vimmerby 1-4
Inte så mycket att säga om, serieledande Vimmerby ska vara så pass mycket bättre än jumbon Krif. Samtidigt tråkigt för Krif att nyförvärvet Sebastian Borg inte kunde vara med på grund av sjukdom. Han var ju tänkt att lyfta laget.

Clemensnäs-Wings 3-2
En match jag sågförsta halvan av, och så långt såg Wings ut att vinna en tämligen svag match., Men Clemensnäs lyckade plocka alla tre poäng och det börjar mer och mer se ut som det blir ettanspel för nykomlingarna även nästa säsong.

Örnsköldsvik-Surahammar 1-2
Surahammar har verkligen lyft sig, tredje raka segern efter sin erbarmligt svaga inledning med sex raka förluster. En livsviktig seger för att kunna undvika kvalspel neråt.

Kalix-Strömsbro 0-3
Sju matcher tog det innan mina förhandsfavoriter gick upp i serieledning. Att vinna mot et hemmastarkt Kalix är ett styrkebesked. Frågan är om de släpper serieledningen något mer?

Vännäs-Enköping 4-3 e sd
Enköping verkar ha fått slut på bensin efter sin starka serieinledning. Tredje raka förlusten nu och den första segern i vårettan för Vännäs.

Tyringe-Alvesta 3-5
Alvesta hänger på i toppstriden.

Borås-Linden 3-4 e sd
En skräll! Lindens första poäng och Borås ramlar i och med förlusten under playinstrecket, vilket borgar för en spännande jakt.

Mörrum-Huddinge 4-3
Mörrum fortsätter överraska positivt, sju segrar de åtta första matcherna och på samma poäng som serieledande Troja!

Segeltorp-Forshaga 3-4 e str
Forshaga fick vinna för första gången sedan Linus Skager lämnade.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar