Ångestmötet!

Inför allettan så var ju Karlskrona den absolut största favoriten. Laget vann den södra ettan och imponerade med ett stabilt försvarsspel och med spetsar offensivt som såg till att leverera även om man kanske inte briljerade med sitt anfallsspel. Vägen till en serieseger och en enkel väg till kvalserien syntes rätt given.

Ett annat lag som tippades befinna sig i toppen var Mariestad. Jag tror att snittipset för tyckarna var en tredjeplats, medan jag hade dem som fyra. Laget spelade framför allt starkt offensivt under grundserien, och även om de syntes tappa motivation efter det blev klara för allettanspel så kom de ändå tvåa i den västra ettan.

Men nu står vi här, fem matcher (för dessa lag, de flesta andra har spelat sex) in på allettanspelet och återfinner Karlskrona åtta placeringar längre ner än väntat (ligger nia) medan Mariestad missat förväntansmålet med 4-5 placeringar (ligger åtta). Det är med andra ord en viktig match och något av ett ångestmöte, en seger här kommer betyda mycket för laget som tar hem den, medan förloraren får en än längre väg att vandra.

Lagen kommer till match med lite olika formkurvor. Karlskrona har varit så gott som skadefria hela säsongen men inledde ändå allettanspelet med tre raka förluster. Sedan har det dock blivit två tvåpoängare mot Krif och Skövde, och framför allt första perioden mot Skövde såg det bättre ut än under inledningen. För Mariestads del så inledde man allettan lysande med två starka segrar, men efter det har det gått utför. Först ådrog man sig en uddamålsförlust mot Vimmerby i en riktigt bra match som kunde gått hur som helst. Sedan fick man in virus i truppen och saknade flera viktiga pjäser när man sedan förlorade mot Dalen. Men ett par av dem var sedan tillbaka till senaste matchen mot Halmstad, men trots det gjorde man sin sämsta insats så långt när man förlorade med klara 4-8. Till kvällens match så kommer dock alla spelare vara tillgängliga för spel igen, och det är faktiskt första gången på hela säsongen som Mariestad kan mönstra starkast möjliga trupp. Frågan är vad det betyder för slagstyrkan?

Att sia hur denna match slutar är precis omöjligt. Det kommer vara en massa psykologi inblandat, där det lag som håller minst hårt i klubban antagligen kommer vinna. Men då jag inte är någon psykolog är jag inte mannen att svara på vilket av lagen det blir…

***

Det spelas också två toppmatcher i den södra allettan. Den största positiva överraskningen så här långt, tabellfemman Dalen, tar emot serietvåan Kristianstad. Kristianstad som åkte på sin första förlust senast, lite överraskande, mot Visby. Här tror jag att Dalen kommer få svårt att hänga med när Kristianstad drar igång sitt tempostarka anfallsspel, och 2-4 låter som ett rimligt resultat. Det andra ”toppmötet” är Halmstad-Tranås, trean mot femman. Det är två lag som är riktiga lagmaskiner, så här tror jag på en väldigt tät och jämn tillställning. Halmstad har dock ett härligt självförtroende i laget nu och vinner med 3-2 om jag måste tippa.

***

I den norra allettan så är russinet i kakan fjärde mötet för säsongen mellan Tyresö/Hanviken och Väsby. Tyresö/Hanviken har faktiskt vunnit alla de tre tidigare, och verkar ha hittat rätt formula för att betvinga storfavoriterna inför säsongen. Det är en viktig match för båda lagen, då de så här långt kanske inte riktigt levt upp till högt ställda förväntningar. Väsby har tre segrar på fem matcher medan Tyresö/Hanviken har en seger på tre. Det lag som vill hänga på i toppen bör vinna denna match.

Men jag vill också lyfta fram den andra matchen i norra allettan, där två lag jag trodde skulle hamna på var sin sida av allettanstrecket möts. Båda lagen har startat allettan rätt bra och ligger just nit femma och sexa i tabellen, men vill man spela slutspel så är detta en match man bör vinna. Jag tror Lindlöven drar det längsta strået, de har sett ut att vara det vassaste laget av det jag sett. 3-2.

***

Mina favoriter i den norra vårettan, Strömsbro befinner sig just nu sex poäng bakom serieledande Enköping, dock med två matcher färre spelade. Ikväll möts de båda i en match som kommer bli väldigt viktig för den fortsatta kampen om seriesegern. Enköping har dock imponerat så här långt, det är ett helt annat lag än under den undermåliga grundserien. Därför får de mitt tips, 2-4.

***

Till sist kvällens match i den södra vårettan mellan Alvesta och Borås. Borås leder serien med 16 poäng, medan Alvesta ligger fyra med 13. Det är med andra ord tajt, och vid Alvestaseger så blir det ännu tajtare och antagligen en toppstrid som kommer leva länge. Vinner Borås så har de satt sig i ett riktigt bra läge redan efter sju spelade matcher, då lär de få spela någon form av slutspel fram i vår.  Borås har dock hittat en stabilitet sedan de fick ny tränare och får min satsade krona, 4-2.

***

Övriga matcher med tips:

Linden-Troja 0-3

Skövde-Krif 3-1

Wings-Surahammar 4-1

Huddinge-Segeltorp 3-1

Mjölby-Forshaga 2-3

Omslagsfoto: Anna Engström, Mariestad

Lämna ett svar