Norrkoll!

Idag så satte jag mig och kollade på två norrmatcher, det var dels en förväntad streckstrid mellan Kiruna och Vallentuna och dels en toppstrid i den norra allettan mellan Boden och Väsby. Och det märktes det var match från två olika skikt av serien.

Vi börjar väl med toppmötet mellan Boden och Väsby, en match mellan två lag som tippas ha goda chanser att spela kvalserien fram i vår. Och det märktes redan från start att det var ett tungviktsmöte, för det smällde rejält i sargerna redan från start. Allra mest var det Väsby som satte tonen där man fullföljde så fort läge gavs. Men efter en spelmässigt rätt jämn inledning så började Boden koppla grepp på tillställningen och fick till slut med sig ett powerplay. Och vilket powerplay man visade upp! Man tog ett struptag under powerplayspelet på Hudiksvall som krympte och krympte boxen tills man nästan var i knäet på målvakten Linus Ryttar. Då sköt Kevin Arvidsson in 1-0, och bilden var exakt likadan i inledningen av den andra när man fick ett nytt powerplay, denna gång 5 mot 3. Ett Väsby i knät på Ryttar och Kevin Arvidsson gör 2-0. Även Väsby skulle vara framgångsrika i sitt första powerplay, Fredrik Forsberg får till en härlig handledare från kanten rätt upp i första krysset. Men det var glädjeämnet för Väsby i den andra perioden. För där var det annars Boden för hela slanten. Man vann kamperna, och kunde återerövra pucken gång på gång. Det gav många och ånga anfall, och det var mer en stark Linus Ryttar och god försyn att inte fler mål föll.

Men till den tredje perioden så spottade Väsby upp sig ordentligt. Man började vinna fler kamper, man slutade slarva i passningsspelet och när man väl fick upp pucken i anfallszonen så var inte Boden riktigt lika bekväma som de framträtt i anfallszonen. Då var det Hugo Haas tur att kliva fram, och något mer mål blev det inte, utan Boden vann med 2-1. En stark seger, där man totalt sett ändå måste säga att man tog segern rättvist. Väsby visade dock moral att lyfta upp det i den sista perioden, och kan man spela som man gjorde då så blir man absolut att räkna med. Men det gäller att spela så längre stunder under matcherna om man ska rå på topplag som Boden.

***

Kiruna-Vallentuna var det inte alls samma tempo och fysik i. Men det var ändå en rätt välspelad tillställning där det var Kiruna som inledde bäst. Man såg gedignare och mer fartfyllda ut och tog också en rättvis 1-0-ledning. Men Kiruna hade under matchen problem med att släppa till spelvändningar, och det var just det som gav Vallentuna kvitteringspucken i slutet av den första perioden. Men även i denna match skulle initiativet skifta, för till den andra perioden så kunde Vallentuna hitta mer rätt i sina uppspel och då var det Kiruna som fick problem att hänga med. Vallentuna kunde göra 1-2 efter ett långt tryck följt av retur, och 1-3 efter en ny spelvändning till friläge. Att Kirunatränaren Henrik Sahlin tog timeout efter 12 minuter var ännu ett tecken på att Kiruna inte riktigt var med i matchen.

Efter timeouten lyfte man sig något, åkte mer skridskor, kom närmare Vallentunaspelarna och då lyckades man bättre med att få stopp på Vallentunas anfallsvågor. Och i den tredje perioden så fortsatte Kiruna att lyfta spelet och man hade också några bra reduceringslägen. Men Vallentuna var inte ofarliga de färre gånger de var uppe de heller, och 1-4 kändes som dödsstöten när det kom på en retur.

Men Sahlin ska ha cred för att han vågade. För redan med sex minuter kivar plockade han målvakten, och ganska snabbt kom också 2-4. Men närmare än så kom man inte, utan 2-5 föll i tom kasse och Vallentuna tog den viktiga trepoängaren i kampen om en slutspelsplats. Kiruna är dock inte uträknade, i sina bästa stunder så var de väl så bra, och kan de hålla bättre räkning när de anfaller så de slipper åka på omställningsmål så är det ingalunda kört.

***

Jag kikade också några korta minuter på Sundsvall. Piteå, en match mellan två lag som tippas vara med strax bakom de tre stora (Hudiksvall, Boden och Väsby). Men Piteå stod för en riktigt stark vändning när man gick från 2-0 till 2-5 (Sundsvalls siffror först), till slut blev den 3-5. Med det så har Piteå fyra segrar på de inledande fem matcherna, och man visade upp ett riktigt strukturerat och tajt spel av det jag såg. Nu har man besegrat Sundsvall*2 och Boden, kanske man vill vara med och slåss om en topp 3-placering trots allt?

***

Jag måste också skriva några ord om matchen Falun-Kalix. En match där Kalix väl var favoriter inför, men där Falun ändå vann med 4-3. Det roliga i kråksången var att Godmere ju sajnade med Kalix inför säsongen, men fick gå sedan han ansetts för dålig och endast gjort en poäng på sju matcher. Han fick gå med svansen mellan benen till Falun, och idag gjorde han tre av Faluns mål! Säkert en väldigt skän revansch för honom, och han står nu för imponerande 12 mål och 4 assist på tio matcher i Faluntröjan.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar