Imponerande och inte så imponerande

Det bjöds både på imponerande och mindre imponerande insatser igår av de större favoriterna i den södra allettan. Och i den södra vårettan så har en underdog visat att de vill vara med i racet på allvar.

Jag börjar med matchen jag såg på, det stora Skaraborgsderbyt mellan Mariestad och Skövde. Lagen har ju mötts redan under grundserien där lagen vann var sin match, men där Skövde ändå till slut kunde vinna serien före just Mariestad. Men känslan då var att Mariestad inte riktigt var påkopplade under andra halvan av serien då man ändå redan var klara för allettanspel, och det tycker jag man i och med gårdagens insats också fick bevisat. För igår var det ett helt annat Mariestad vi fick se än under avslutningen av grundserien. Man åkte betydligt mer skridskor, man spelade betydligt mer fysiskt och man vann också matchen väldigt rättvist. Segersiffrorna, 3-2, kunde varit betydligt större, då man var större, starkare och bättre än rivalerna. Mariestad har därmed full pott efter de två inledande matcherna och har så här långt imponerat.

***

 Ett annat lag som imponerade under gårdagen var Kristianstad. De spelade ett riktigt toppmöte mot ett annat obesegrat lag, Vimmerby. Men Kristianstad körde mer eller mindre över ett oväntat svagt Vimmerby och vann med stora siffror, 6-0. Vimmerbytränaren Hampus Sylvegård menade i Dagens Vimmerby att laget tappat alldeles för mycket puckar på fel ställen, att man dragit på sig för mycket utvisningar och inte varit tillräckligt bra i spelet med en man mer/mindre. Vimmerby har ju annars briljerat på dessa punkter så det ska bli spännande att se om de steppar upp igen redan till morgondagens match, mot Mariestad.  

I Kristianstadsbladet både får och ger målvakten Wictor Ragnewall massor med beröm. Peter Johansson beskriver det som att ”Han räddade allt han skulle och lite till”, medan Ragnewall hävdar att ”laget har inställningen och skillsen som krävs för att gå hela vägen”. Kristianstad imponerar sannerligen, och nu när Karlskrona startat så svagt så är det Kristianstad som får axla favoritskapet att gå hela vägen. Speciellt som man igår bara hade 17 man till spel…

Just att man är så kort om folk gör ju att man får tro att Kristianstad är på spelarjakt. Till gårdagens match hade man plockat in talangen Joel Ratkovic Berndtsson, och igår stod det klart att Mikael Johansson tvingas bort från sin österrikiska klubb Lustenau. Mikael var ju med och förde upp Kristianstad i allsvenskan för några år sedan, så visst låter en återkomst som rätt trolig?

***  

Men om vi pratar lag som imponerat så måste vi också prata om ett lag som definitivt inte gör det, nämligen förhandsfavoriterna Karlskrona. Igår ställdes man mot en annan nollpoängare, Tranås, och då trodde nog många att vändningen ändå skulle komma och att Karlskrona skulle få ta sin första seger efter två tama insatser mot två defensivt inriktade lag (Dalen och Halmstad). Men trots att man mötte ett lag som i alla fall bjuder upp till dans så hade man ingenting att hämta. Istället var det Tranås som kunde vinna matchen med klara 5-1, och denna gång kunde inte ens en evigt positiv Magnus Sundquist vara positiv längre. Han menade i BLT att de varit alldeles för mjuka framför egen kasse, och eftersökte mellan raderna på en bättre inställning hos spelarna. Känslan är att Karlskrona gått på max under grundserien, och medan flera andra lag steppat upp nu i den tuffare allettan så har KHK inte mer att ge. Samtidigt som man blivit hårdare scoutad, och då är inte det alltid en bra idé att ha en för smal gameplan, då blir den lätt sönderläst. Det klagas bland annat på en brist i uppspelsalternativ där allting ska hållas längs med sargerna. Stänger då motståndarna det spelet så blir det svårt. Klart står i alla fall att laget bara gjort fyra mål de första tre matcherna, och då blir det svårt att vinna matcher. Jag undrar jag om laget inte skulle mått bra av en Linus Skager-typ i laget, en mönsterbrytare som gör laget mer svårläst.

***

Ett andra lag som inte imponerat i inledningen av allettan södra är Krif. Igår blev man nollade för tredje matchen i rad, och då man blev nollade i de två sista grundseriematcherna med så har man nu fem raka matcher utan att ha hittat nätmaskorna. Nog för att Tisells snåla spelstil brukar innebära färre mål framåt, men att efter över 300 minuter inte ha gjort mål är alldeles för dåligt. Just nu pekar det mesta på att laget är i botten för att stanna.

***

Till sist vill jag avsluta med några ord om den södra vårettan. Där vinner Troja och Borås helt planenligt match efter match, men även ett tredje lag har inlett med tre raka segrar. Det är Forshaga som igår besegrade Alvesta, något orättvist sett till matchbilden kanske, men ändock imponerande att vinna när man inte spelar på topp. Linus Skager fortsätter att leverera, och lämnar inte han klubben för Kalmar så kan mycket väl Forshaga lite överraskande vara med och sno åt sig en playinplats till slut. Laget spelar en bra hockey med stabil struktur, och det är mer än man kan säga om flera av de andra vårettanlagen.   

Lämna ett svar