Rivalernas profiler inför dagens derby!

Ettans allra hetaste derby hittar vi i Skaraborg där de två långvariga rivalerna Mariestad Bois och Skövde IK drabbar samman inför fullsatta åskådarläktare. Ikväll är det dags igen, och det är i Mariehus arena som de två lagen som älskar att hata varandra drabbar samman. Kmhockey.se laddar upp inför derbyt med att presentera intervjuer med två spelare som spelat i båda klubbarna. Dels Mariestads Anton Blomberg som skolats om från forward till back under säsongen, dels Skövdes interna poängligavinnare Gustav Lindberg.

Anton Blomberg har kanske ettans allra hårdaste skott. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Anton Blomberg: Vad säger du om Mariestads grundserie?

– Det har ändå gått skapligt. Vi hade lite dåliga förluster när vi väl var klara för allettan, men de kommer väl också, men borde gått rent ändå. Men ok ändå totalt sett tycker jag.

Hur har allettan startat?

– Vi har bara spelat en match ännu, men mot Krif såg det väldigt bra ut. (Seger 3-0, red anm).

Vad gjorde ni då som var bättre än tidigare?

– Vi gick mer på kropp och var jobbigare att möta innan, mer tacklingar som vi borde göra. Sedan vände vi spelet snabbt, det var det som gav oss segern.

Du är omskolad från ytter till back, hur har det varit och har det varit en stor omställning?

– Det har varit roligt! Det har egentligen inte varit något stort steg, men visst är det lite annorlunda. Men jag är med offensivt också, det gäller bara att hålla räkningen lite noggrannare i hemgångarna, men jag tycker det gått skapligt.

Poängproduktionen har gått upp nästan sedan du blev back, blir det enklare när du har alla spelare framför dig på isen?

– Ja det känns så! Jag har ganska bra spelsinne och har kunnat slå fler passningar och skapa lägen för andra. Sedan blir det inte mål på allt, jag tycker det kunnat bli några fler mål ändå. Men det är kul att sätta igång pucken bakifrån.

Det känns även som du mer naturligt kunnat utnyttja ditt fina skott nu när du är back..

– Jag tycker forwards är dåliga på att passa upp till backarna, men när de väl gör det så öppnar sig spelet när man kan lägga till en gubbe i anfallsspelet. Känslan är att jag snittar 10 skott per match, det känns bra. Sedan borde jag kunnat sätta någon mer med, men det har ändå funkat ganska bra.

Du har ju spelat i både Skövde och Mariestad, vad är skillnaden mellan klubbarna?

– Svårt att säga så, men Mariestad känns mer familjärt, det är fler som bryr sig om hockeyn. Mariestad är visserligen mindre än Skövde, men det är större intresse och fler som vill hjälpa till i Mariestad. Visst finns det såna i Skövde med, men engagemanget och viljan att hjälpa till är större i Mariestad.

Nu väntar ett derby, är det någon skillnad i inställning eller uppladdning jämfört med i Skövde?

– Nej det är rätt lika, men man vet att det kan smälla under matcherna. Då tycker jag ändå det varit rätt snälla derbyn senare år, jämfört med första gången jag spelade derby, då smällde det hela tiden. Då var det mer på liv och död, så är det inte riktigt nu, det saknar man lite. Men det är inte så stor skillnad mellan lagen egentligen, båda lagen hatar varandra och vill göra allt för att vinna.

Vad tror du om dagens match då?

– Jag hoppas det blir lite grisigare och mer känslor än vanligt. Kan vi spela som mot Krif ska det vara tre poäng för oss, jag tror vi vinner med 3-0.

Och nu Skövdes Gustav Lindberg!

Gustav Lindberg har stått för finfina 27 poäng så här långt under säsongen! Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Hur var grundserien för er?

– Bra, vi går och vinner serien så det är klart vi är nöjda. Sedan var det många tajta matcher där vi ändå fått med oss vinsterna, det kunde varit någon vinst mindre då det har varit jämnt, men det är klart vi är nöjda med grundserien.

Och hur har allettanstarten varit?

– Jag tycker det kändes som mycket stod på spel första matchen, det var väldigt nervöst när vi kom ut till första matchen mot Visby, men efter 1-0 så släppte det på många händer och vi kunde spela ut mer. Så det var bra med vinst i första matchen. Sedan i andra så har vi Vimmerby borta, det är en tuff bortamatch. Vi står upp bra i två perioder, men sedan får de mål i tredje och då går luften ur oss lite. De vinner rättvist med facit i hand, men vi stod upp bra ändå.

Hur har din egen säsong varit, du vann interna poängligan?!

– Det har känts bra. Jag har fått stort förtroende av tränarna och har spelat med bra spelare, så det har känts bra!

Du har varit i både Mariestad och Skövde, vad är skillnaden?

– Det är svårt att svara på, men det är två proffsiga föreningar där båda vill vara med och fajtas i toppen, så de är väldigt lika egentligen.

Är det någon skillnad i uppladdningen inför derbyna?

– Nej det är som en vanlig match, men man vet att det blir hetare matcher, de lever sitt eget liv derbyna. Det gäller att hålla sig kall och spela sitt spel.

Vad tror du om dagens match?

– Det kommer bli väldigt tajt, det är viktiga poäng på spel och man vill vara med från början i allettan. Det är två bra lag som möts och det ser ut att bli slutsålt hörde jag, så det blir kul med mycket folk. Jag hoppas att vi vinner, sedan spelar det ingen roll vad siffrorna blir.

Lämna ett svar