Vi prioriterar defensiven!

Karlskrona imponerade stort under grundseriespelet när man släppte in klart minst mål av alla lag i hela ettan och vann serien med finfina 45 poäng. Men under inledningen av allettan så har Karlskrona mycket överraskande åkt på två raka förluster. Vad beror det på och hur har laget tagit det? Kmhockey.se ringde upp Karlskronaforwarden Philip Norberg för att få hans bild av detta och en hel del annat.

Vilken grym grundserie ni gör!

– Ja absolut, vi spelade bra varje match, det var en rolig grundserie.

Ett par andra favoriter tappade fokus när de blev klara för allettan, hur orkade ni mönstra kraft att fokusera hela vägen?

– Vi hade som internt mål att vinna serien, så det var det vi gick för, även om vi var klara med fem matcher kvar. Men vi ville vinna serien, vi förlorade den snöpligt i sista matchen förra säsongen, men denna gången ville vi verkligen vinna.

En stor orsak till seriesegern var ert fina försvarsspel, vad var nyckeln till det?

– Det är att vi övat mycket på det, det är nyckeln. Vi har kollat mycket video och verkligen fokuserat på försvarsspelet sedan säsongen slutade förra säsongen egentligen, så vi har verkligen jobbat med det.

Vad gör ni bra defensivt?

– Att vi vet var vi ska vara, vi tränar på strukturen mycket. Sedan under hösten har målvakterna varit bra med, så det är inte bara försvarsspelet utan även målvakterna har räddat oss.

Offensivt kanske det inte sett lika glänsande ut, beror det på att fokus ligger så mycket på försvarsspelet att det gått ut lite över offensive?

– Ja defensiven är prioriterad från första början, man blir bekvämare när man släpper in färre mål med.

Hur har din säsong varit tycker du?

– Jag tycker jag kom in bra i sättet vi spelar, jag har blivit bättre defensivt. Det är det jag har fokuserat på mest i år, mer än att göra poäng. Vi har vunnit och spelat tajt bakåt, så det har varit mer fokus på det än på poäng.

Grundserien var som sagt var stark, men nu har allettan inletts med två raka förluster för er del. Vad har hänt?

– Det är bara bra lag nu, och det har varit jämna matcher där vi haft bra chans att vin båda, men nu har det inte blivit så. Jag vet inte vad det beror på, om det är nerver eller så, men jag tror det är slumpen helt enkelt.

Är problemet att ni inte omsatt målchanserrna till mål?

– Ja för vi har haft mycket lägen, men bara gjort tre mål på två matcher, och det har inte räckt.

Hur är tongångarna i laget efter två raka förluster?

– Inte så annorlunda än tidigare när vi vann, vi vet att vi är bra när vi spelar som vi ska spela och har inte varit det sämre laget under matcherna heller, så det har inte varit deppigt eller så.

Vad har tränaren Magnus Sundquist pratat om för att ni ska få marginalerna på er sida nästa gång?

– Mycket att vi ska vara säkra i spelet med pucken, det är det vi slipat på på slutet på träningarna här, att spela smart med pucken och inte tappa den på fel ställen och så.

Kikar man på motståndarna ni förlorat på så är Dalen och Halmstad likt er mer defensivt inriktade, har det påverkat något tror du?

– Ja både Halmstad och Dalen försvarar sig riktigt bra med fem spelare på rätt sida hela tiden. Man får tid utanför och i hörnen, men de försvarar sig bra, så det handlar om att få igenom puckar ändå.

Vad har ni för målsättning i allettan, är det ny serieseger som gäller?

– Vi har inte satt såna mål, utan det handlar om att fortsätta vinna så mycket som möjligt.

Vad säger du annars om laget?

– Vi har ett riktigt bra lag, nu tog vi in (Jesper) Emanuelsson också som är en giftig spelare. Vi har bra back- och forwardsbesättning och två bra målvakter, så vi har ett riktigt bra lag.

Jag tänkte du ska få avsluta med att säga några ord om söderlagen, du har ju ändå mött dem ett par matcher i år minst. Vad säger du om Kristianstad?

– De tycker jag tillsammans med Vimmerby är de starkaste. De har haft lite strul med spelare, när vi mötte dem hade de tre kedjor bara. Jag tror vi vann en och förlorade en mot dem. De spelar offensivt, de kan bli bra i en alletta. De har väldigt puckskickliga, spelare hela deras lag kan göra bra grejer med pucken känns det som. De har några stora tuffa backar med.

Vimmerby?

– De känns också riktigt bra och har dessutom tagit in två starka spelare i Jakob Heljemo och Christoffer Törngren. Vi förlorade båda matcherna mot dem, att åka på bortamatch i Vimmerby är speciellt tufft. De är lika KIK, många skickliga forwards som kan vända och vrida och de spelar i högt tempo.

Krif?

– Vi har derbyn mot dem, så det är roliga matcher. De har slått ur underläge när vi möter dem. Vi har vunnit båda, men de är luriga att möta, de ligger på rulle och bara väntar på misstag. De kanske är det svagaste av söderlagen i allettan, men mot oss är det derby och det kan gå hur som helst.

Till sist: Halmstad?

– Också ett lurigt lag. När (Robin) Dahse är inne gäller det att vara på tå, han kan vara den bästa spelaren i ligan. De är spelar lite som Krif med snabba omställningar. Deras målvakt (Jacob Crespin) är riktigt bra med.

Av Krister Holm

Omslagsfoto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar