Utropstecken och frågetecken i allettan södra!

Det finns alltid spelare i alla lag som överraskar positivt och negativt i ett lag. Men vilka är det som gjort det under årets säsong? Här är denna säsongens största utropstecken och frågetecken i allettan södra-lagen!

Dalen

! Erik Thorwalls, c/f

Erik Thorwalls är son till HV71:s gamla spelare och klubbchef Ola Thorwalls och har gjort 1½ säsong med Dalen tidigare. Då i en mer undanskymd roll, men i och med att Dalen tappat några av sina tyngre pjäser så har Thorwalls fått en större roll och verkligen axlat den. Med sin fart och irrationalitet så kan han skapa chanser på egen hand, och han har redan gjort lika många poäng som under hela den förra säsongen. Därmed leder han den interna skytteligan med marginal.

? Kalle Holm, b

Förra säsongen så hade Kalle Holm en kanonsäsong när han gjorde sin första seniorsäsong. Han, Hugo Fransson (numer HV71) och Anton Johannesson (numer i Brynäs) gjorde Dalens backuppsättning till en av ettans allra vassaste offensivt. Fransson och Johannesson lämnade, vilket borde ha öppnat upp för Kalle att få en än större och viktigare roll. Men den chansen har han inte tagit, han är inte alls lika dominant från backpositionen längre och har halverat sitt poängsnitt. Här borde det finnas mer att kräva.  

Kalle Holm uppvaktar Halmstadsstjärnan Robin Dahse! Foto: Halland i fokus

Halmstad

! Viktor Bernhardtz, f

Förra säsongen hade Viktor Bernhardtz en roll långt ner i hierarkin och gjorde det helt ok där, men till denna säsong så har han fått ta betydligt större ansvar och som han har axlat det! Han bidrar med fart och kreativitet till Halmstads förstakedja och är en viktig del i Halmstads framgångar. Fick också under uppehållet chansen i allsvenskan med Västerås under en match.

? Albin Blomberg, f

Albin Blomberg kom in i slutet av förra säsongen från Jonstorp i tvåan och pryglade in tre mål på fyra matcher. Det höjde förväntningarna på honom rejält och många trodde nog att han skulle vara en viktig ersättare för alla de tapp man gjorde under silly season. Men även om laget gått överraskande bra så har Albin inte alls fått till det. Bara tre poäng så här långt och han har inte alls tagit för sig på det vis man kunnat tro innan.

Karlskrona

! Martin Fransson, b

Från en bra back av flera i Karlskronas bakre led till en gigant med massor med istid. Karlskrona har varit så gott som omöjliga att göra mål på och Martin Fransson är en viktig del av det. Stor, stark men också bekväm med pucken. Har redan överträffat förra säsongens poängskörd.

? Tom Fridén, c

Tom och tvillingsbrorsan Martin Fridén värvades från Mörrum för att komplettera upp kedjekompisen John Henrion. De tre var ett ruskigt starkt vapen offensivt under deras tid i Laxklubben, och därmed var förväntningarna höga på dem även i Karlskrona. Men de har inte alls fått till det, och framför allt Tom har haft svårt att få det att lossna. Endast sex poäng och sämst plus/minus av alla som spelat kontinuerligt. Skulle kanske må bra av ett miljöombyte?

Krif

! Lukas Fredin, b

Karlskronafostrade Lukas Fredin anslöt till Krif från Mörrum mitt under förra säsongen. Han gjorde omedelbar succé och den succén har bara fortsatt denna säsong där han vuxit ut till kanske lagets enskilt viktigaste spelare. Trots att han var back så delade han segern i interna poängligan och hade näst bäst plus/minus. Utan Lukas Fredin så hade antagligen inte Krif spelat allettan.

? Andreas Nordfeldt, c

Visst, han är till åren kommen (37), men han är bara ett år äldre än förra säsongen och då sprutade han fortfarande in poäng (29 på 35 matcher). Men det är inte bara poängproduktionen som avtagit (hittills blott 5 ynka), hans impact på isen är inte alls densamma som tidigare säsonger, något som hans svaga plus/minus (-7) också påvisar. Han har inte alls samma kvickhet längre.

Kristianstad

Unge Georg Weigelt tar stort ansvar såväl offensivt som defensivt. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

! Georg Weigelt, c

Visst han har meriter från såväl SHL som allsvenskan, men då i undanskymd roll och mer som en spelare som ska spela 0-0. Men i Kristianstad fick han förtroende att centra förstakedjan och har verkligen visat att han kan axla en playmakerroll i en producerande enhet. Spelskicklig och en dynamo som spelet kan kretsa kring. Tvåa i interna poängligan och bäst plus/minus av alla, inte illa av en 21-åring!

? Elliot Ekefjärd, f

Det är inte lätt att plocka ut en besvikelse i Kristianstad, men i alla fall jag hade högre förväntningar på NHL-draftade Elliot Ekefjärd. Han kom ändå en från en ordinarie plats i Björklöven och anses som en riktigt stor talang. Men i ettan har det bara blivit fyra poäng så här långt, delvis förklarat av att han på grund av skadeproblem bara spelat 11 matcher, men nog hade jag förväntat mig mer.

Mariestad

Anton Blomberg stortrivs på backpositionen. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

! Anton Blomberg, b(!)

Anton Blomberg är en rutinerad räv med en framgångsrik karriär bakom (och framför?) sig så hur kan han vara ett utropstecken? Jo han skolades nämligen om från ytterforward till back under säsongen och har gjort det sensationellt bra! Där har han fått utrymme för sitt fruktansvärt hårda skott (ettans hårdaste?) och sitt spelsinne där han serverar ena smörpasset efter det andra. 15 poäng, varav 9 mål, på 14 matcher har det blivit och han klarar dessutom av defensiven överraskande väl. Positionerar sig klokt och verkar älska att tacklas.  

? Johannes Jämsén, c

Johannes Jämsén kom från en kanonsäsong i Lindlöven och var tänkt att bli en ledande offensiv center i Mariestad. Men han vägde lite lätt och fick det aldrig att lossna och fick silkessnöret omgången innan juluppehållet.

Skövde

Skövdes interna poängligavinnare, Gustav Lindberg. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

! Gustav Lindberg, f

Kom till Skövde från Mariestad där han absolut inte gjort bort sig men ändå inte fick förlängt. Men i Skövde skulle de nog inte byta bort honom mot någon, för han har verkligen lett laget. Vinnare av den interna poängligan med hela 9+18, men också den som driver spelet och en viktig pjäs i den kedjeformationen som inlett allettan klart bäst för Skövdes del. Svårfångad och med bra blick och skott.

? Adam Thilander, b

Visst har han som vanligt sprutat in poäng från sin backposition (17 på 20 matcher), men Adam Thilander ska man ha högre krav på än så. Han ska leda backsidan såväl offensivt som defensivt, men så har det inte sett ut. Ser lite trött och loj ut. Trots att laget gått bra är inte detta Adams bästa säsongsinledning.

Tranås

! Oscar Gustafsson, f

Oscar Gustafsson har under några år vandrat mellan Vimmerby och Karlskrona utan att få något genombrott utan mer varit en habil spelare för en kedja längre ner i hierarkin. Men som 25-åring har han nu tagit klivet till Tranås och fått ett riktigt stort genombrott. Han har sprutat in 11 mål och 21 poäng så här långt, och fick även chansen med Nybro under fem matcher och gjorde stor succé med 2 mål+2 assist. Har en enorm fart och ett bra skott och kommer med all säkerhet återfinnas i allsvenskan nästa säsong.

? Viggo Andrén, mv

Var under förra säsongen utlånad succéjunior från Frölunda, men denna säsong skulle han ta steget upp i senioråldern och skrev på ett riktigt kontrakt med Tranås med tanken på att ta ännu ett kliv.  Men steget han tagit är snarare bakåt, för han har inte alls upprepat förra säsongens fina spel. Har under 89 i räddningsprocent i ett topplag, det är inte godkänt. Och då har han ändå fått rätt stort förtroende.

Vimmerby

! Scott Hector, mv

26-årige Scot Hector har inga stora meriter och agerade under förra säsongen backupmålvakt utan att sätta avtryck direkt när han fick chansen. Men denna säsong har han verkligen gjort just det, avtryck. Har just nu ettans näst bästa räddningsprocent (av de som spelat 3 matcher eller fler, bara Tobias Sandberg, Mariestad, har bättre) och sanslöst låga 1,4 mål per match insläppta. Har formligen agerat vägg och ser till att laget kan vinna varje match han står. Snacka om genombrott!

? Olle Söderlund, f

Unge Olle Söderlund hade en rätt bra fjolårssäsong och tanken var att han skulle fortsätta utvecklas starkt även i år. Men han har haft svårt att få så mycket istid i en tuff konkurrens och har knappt synts till i målprotokollet. Det har gjort att han idag i samråd med klubben valt att gå till Mörrum istället, där kommer han mycket väl kunna få en större roll som passar honom bättre.

Visby

! Nils Bolin, f

Anslöt från Väsby inför säsongen och har med en gång fått en stor roll i laget, en betydligt större än i Väsby. Och som han levererat! Hela 12 puckar är redan förpassade i mål, dubbelt så många som tvåan i interna, och utöver ett riktigt vasst skott visar han upp en bra vilja att hela tiden vilja ta sig in på mål där det händer. Väldigt viktig för lagets offensiv!

? Filip Lindblad, mv

Filip Lindblad var mer eller mindre borträknad från Visbys roster inför säsongen, han hade visat upp mer än tillräckligt för att få chansen i allsvenskan. Men Filip blev kvar och jag vet inte om det beror på svårighet att tända till efter besvikelsen, men han har inte alls varit lika bra så här långt under säsongen. Han är inte dålig, men han är inte så där omöjlig att göra mål på som han varit de senaste säsongerna. Han behöver verkligen steppa upp om Visbys säsong ska bli framgångsrik.

Lämna ett svar