Tankar om Vimmerby-Skövde

Vimmerby vann gårdagens möte med Skövde med klara 4-1, men var det rättvist och var står egentligen de båda lagen? Jag bestämde mig för att se matchen för att få mig en egen bild.

I Den första perioden var det en jämn match. Skövde lyckades störa Vimmerby med hård forechecking och även om man inte skapade så mycket hett så höll man spelet väl uppe samtidigt som man också höll Vimmerby från några klara målchanser. Att Skövde gjorde 1-0 på ett typiskt Skövdevis var därför inte helt ologiskt. Gustav Lindberg sköt och Alexander Henriksson, Skövdes för dagens bästa utespelare, kunde styra in pucken förbi en chanslös Scott Hector. Men det var inte heller ologiskt att kvitteringen föll genom Hugo Ollilas skott inne i slottet efter fint pass av Martin Pärna. För den första perioden var jämn mellan två lag som turades om att ha initiativet.

Men efter det var det Vimmerby för stora delar av slanten. Man lyckades hitta förbi Skövdes forechecking och kunde istället flytta ner spelet allt mer till Skövdes zon. Någon utdelning blev det dock inte i andra perioden, mycket tack vare att Skövde hela tiden lyckades behålla sin struktur i försvarsspelet och till stora delar hålla Vimmerby utanför sig. Speciellt som Vimmerby hela tiden sökte inspel och tog väldigt få skott utifrån för att sedan ta returer, Skövde kunde med andra ord titta utåt i sin försvarsbox och då blir det givetvis enklare att försvara. När Vimmerby ändå hittade in i boxen så stod Carl Hjälm i Skövdekassen för ett par riktigt fina räddningar.

Men i den sista perioden så orkade inte Skövde till slut stå emot. När man är satt under hård press så ökar givetvis möjligheterna att man ska göra misstag och det var precis det som hände. Först så missades en markering på Anton Carlsson som sopren vid bortre stolpen kunde sätta 2-1, sedan var det ett Skövdepass som tog på en checkande Vimmerbyspelare som gav fri gata åt Martin Pärna att sätta 3-1. Och sedan ett helt galet pass rakt in framför mål gav spiken i kistan när Hugo Ollila kunde göra 4-1.

Vimmerby vinner rättvist, man är det klart spelförande laget i två perioder och visar på en styrka när man förlägger mycket spel i anfallszon och snurrar rätt friskt stundtals. Men samtidigt så lyckas Skövde behålla sin struktur i försvarsspelet bra och Vimmerby hamnar mycket utsida. Vimmerby skulle behöva lägga lite mer skott mot mål och ha lite mer trafik framför för att tvinga motståndarlagen att vrida på huvudena lita oftare, då tror jag man skulle bli ännu mer lyckosamma. Defensivt såg det stabilt ut, Skövde hade en riktigt vass målchans i inledningen av period 3, men i övrigt så släppte Vimmerby inte till mycket.

För Skövdes del så såg det ändå inte så illa ut defensivt. Man var starka framför eget mål så länge man inte tappade pucken i fel lägen, och man hade en starkt spelande Carl Hjälm som sista utpost. Dock så saknade jag Skövdes rakare spel, där man snabbt tar sig till anfall och sedan snabbt driver på kassen och tar tidiga avslut. Sedan var Vimmerby givetvis duktiga på att stänga Skövde, men Skövde har gjort det spelet bättre tidigare, och det är också det spelet man måste hitta tillbaka till för att bli att räkna med på allvar.

Hur ser jag då på lagens slagstyrka? Vimmerby kommer bli jobbiga att möta för alla lag, när de får snurr i anfallszonen så är de svåra att ta pucken från och de har tre kedjor av riktigt bra klass. Defensivt så gav kanske inte Skövde det prov som behövs för att avgöra exakt vad Vimmerby går för, men det såg ändå stabilt ut. Vimmerby lär bli att räkna med högt upp i allettan södra.

Skövde har en struktur i försvarsspelet och ett tryggt målvaktsspel som ger dem en stadga som bör räcka till slutspel. Offensivt skulle de dock behöva hitta tillbaka till sitt snabba omställningsspel om man inte ska behöva nöja sig med en plats strax över strecket.