Årskrönika 2023!

Det har varit ett minst sagt händelserikt 2023 i hockeyettan. Det var succéer, floppar och ekonomiska kriser om vartannat. Här är min återblick på 2023!

Våren

Mariestad hade haft en turbulent avslutning på 2022 där tränaren Andreas Appelgren sparkades efter en väldigt svag höst. Laget klarade sig till slutspel på målskillnad, sedan man lyckades få till en kvittering i slutminuterna i den avslutande matchen mot Skövde. Därför var förväntnigarna på Mariestad minst sagt lågt ställda inför allettan södra. Men med ny tränare på plats, gamle storspelaren Ronny Helander (fd Johansson), så blev Mariestad den stora positiva överraskningen under allettanspelet. Laget hade hugg på topp 3 men slutade till sist på en med tanke på förutsättningarna finfin fjärdeplats. I slutspelet föll man dock i semifinalen i en knallhård matchserie i den femte och avgörande matchen mot Piteå.

Mariestad var en stor positiv överraskning under allettan södra. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Skövde och Karlskrona hade dock gjort fina grundserier 2022 och hade höga förväntningar på sig inför allettanspelet. Men Skövdes flopp var monumental, laget slutade sopsist med bara 8 inspelade poäng. För Karlskrona, som var en plump i sista omgången mot Mörrum från serieseger, lyckades visserligen nå slutspel, men det var först efter mycket möda och stort besvär och en sen värvning av målvakten Viktor Kokman. Till slut föll man dock i semin med 3-1 i matcher mot Troja.

I allettan norra gick Väsby fram som en ångvält och vann den före ett Hudiksvall som inlett serien med 3 raka förluster, 4 på de fem första, men som sedan avslutat serien riktigt starkt.

I vårettan norra vann Borlänge efter en stark avslutning, men man föll sedan med stora siffror i tre raka matcher mot Mariestad. I vårettan södra så hade ett under grundserien floppande Vimmerby fått ordentlig fart på grejerna och tog hem serien med bara en förlust. Men som vanligt föll man i semifinalen, denna gång var det Nybro som slog ut dem efter fem stenhårda matcher.

Kvalserien

Att det är viktigt att komma i topp i allettanspelet visade sig också detta år. Det var nämligen topp 3 i respektive alletta som gick till kvalserien. Dock så var det nära att Piteå fick dra sig ur då de inte hade råd med resorna. En sponsor gick dock in med en stor summa som säkrade deras kvalseriespel.

Det var Nybro som till slut fick fira avancemang efter många försök. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Kvalserien kom sedan att utveckla sig till ett riktigt drama. Till slut så skiljde det bara tre poäng mellan ettan och femman. Men det var Nybro, som efter några sena mål i sin sista match mot Piteå, som kunde ta hem den allsvenska direktplatsen på målskillnad. Stort jubel givetvis i Nybro, men bittert i Kalmar som bara var två mål från en allsvensk plats.

Ekonomiska kriser

Men det visade sig senare att de skulle få chansen ändå. För först går Vita Hästen i konkurs, deras allsvenska plats tas av Västervik, och senare får även Kristianstad ej licens för spel i allsvenskan. Efter många och långa turer så går platsen till Kalmar som alltså får sitt avancemang ändå. Kanske Väsby grämer sig lite att de inte tog ut målvakten i sin sista match mot just Kalmar. Hade de fått in en kvittering i slutet och vunnit efter sudden/straffar så hade de varit i allsvenskan nu.

Det blir med andra ord två lag som går upp medan bara ett lag, Kristianstad, ramlar ner. När sedan inte heller Köping får elitlicens utan tvingas ner i tvåan så saknas det två lag i ettan. Dessa platser erbjuds Mjölby och Vännäs, som båda glädjande nog väljer att tacka ja. Även Alvesta blir en nykomling.

Det var med andra ord en del ekonomisk turbulens under såväl vår som sommar, men den tog inte slut där. Under höstens grundserie så går Surahammars ledning ut med att man måste ha in 700 000 kr för att säkra fortsatt spel. Tack vare en stor uppslutning så lyckas man dock lösa situationen så de slipper dra sig ur. Även Skövde har ekonomiska bekymmer under hösten. Spelarna får inte ut sina löner då det råder stor brist på likvida medel. Även leverantörer har inte fått betalt vilket betytt problem med materiel. Nu ska dock novemberlönerna vara utbetalda.

Grundserierna

På isen gick det dock bättre för Skövde. De vann den västra grundserien, deras första serieseger på över 20 år. I den östra ettan har även Tyresö/Hanviken en rekordbra säsong, detta då man vinner serien före Brödernas Väsby. Just Brödernas var en stor snackis under sommaren. Hamburgerkedjan går nämligen samman med Väsby och satsar mångmiljonbelopp in i verksamheten för att ”ge Stockholm ett lag att samlas kring”. Namnköpet möter mycket kritik från många håll då just namnen anses heliga.

Den norra ettan blir knallhård, med fyra poäng inom fyra poäng. Vinner den gör dock Hudiksvall, som bytt tränare inför säsongen, sedan Dennis Hall lämnat för Karlskoga. Filip Algeman har axlat manteln och kunde efter en lite svagare inledning föra laget till serieseger före Boden, som fått in meriterade Joakim Fagervall som tränare under sommaren.

I den södra ettan så får Karlskrona en flygande start när Joachim Rohdin förstärker laget och sprutar in mål. Trots att han sedan lämnar så kan KHK ta hem den södra ettan, mycket tack vare en strålande defensiv. Även Kristianstad imponerar. Det degraderade laget får rekordkort tid på sig att bygga ett lag, men lyckas trots det, och trots turbulens med spelare in och ut under hösten, säkra en finfin andraplats.

Fiaskon

Men det var inte bara succélag under grundserien, vi hittar tre riktiga fiaskolag också. Det största måste vara Troja. Storlaget bantade visserligen spelarbudgeten kraftigt inför säsongen, men hade ändå ett riktigt starkt lagbygge. Man spelade också en rätt bra hockey, men var hopplöst tandlösa och missade allettan sedan man inte slagit ett topp 5-lag en enda match! Nu har man tagit nya tag och inlett vårettan starkt, men framför allt så är det nyväckta intresset som kanske glatt mest. För helt plötsligt så är klacken tillbaka i Ljungby arena. Det inleddes visserligen med lite skandal med bengalbränning i Halmstad, men sedan har man skött sig och bjudit på en härlig inramning.

Troja missade allettanspel för första gången. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Ett annat fiasko var Huddinge. Laget gjorde ett svagt 22/23 och tog nu tillbaka Fredrik Mälberg som tränare. Det i kombination med ett par vassa värvningar skulle ge laget ett lyft. Men laget låg länge sist i den östra ettan, och det var först på slutet man kunde kliva upp på en åttondeplats. Även allettan har inletts svagt med två raka storförluster.

Ett tredje fiasko var Borås. Laget hade en stark avslutning på säsongen 22/23 och ville ta ett steg till, med en klart vässad och intressant trupp. Men laget tog istället ett stort steg bakåt och slutade först på en åttondeplats. Till slut fick tränaren Fredrik Eriksson sparken, ny tränare blev finske Christer Nylund som just nu är videocoach åt norska JVM-laget.

Allettanstarten

Allettorna är ännu inte så långt gångna, men en sak är ändå värd att lyftas fram: Karlskronas kräftgång. Först förlorade man överraskande mot Dalen, för att i andra omgången förlora mot Halmstad. Det var inte den starten jag och Karlskronafansen trott på.

Så här långt är dessa lag utan poängförlust:

Allettan södra: Vimmerby, Kristianstad, Dalen och Mariestad.

Allettan norra: Väsby.

Vårettan södra: Troja, Forshaga, Borås.

Vårettan norra: Enköping, Borlänge, Falun.

Till sist vill jag önska alla läsare ett riktigt gott nytt år! 2000 000 besök har kmhockey.se haft under året, och jag hoppas ni tycker det varit läsvärt!

Lämna ett svar