Noteringar från premiären

Igår spelades en riktigt härlig premiäromgång som bjöd på flera riktiga skrällar men även starka statements från flera förväntade topplag. Men först tänkte jag kika på de sex matcher jag lyfte fram igår som premiärens allra mest intressanta.

Piteå-Boden 2-1 efter straffar

Som jag förutsåg så kom det bli en riktig holmgång med tajt spel och rätt chansfattigt. Över 1100 åskådare hade letat sig till Piteå ishall, många av dem Bodensare, men bjöds inte på någon större hockey, endast 42 skott avlossades totalt, inklusive förlängningsspel. Men det var kamp och vilja, och det var kanske Piteå som visade upp mest av den och kunde ha vunnit under ordinarie tid. Så matchen gick, precis som jag förutsåg, till förlängning och straffar. Där var det dock Piteå som drog det längsta strået, vilket jag inte förutsett. Men en stark seger av Piteå som därmed tog tredje raka segern mot Boden denna säsong.

Piteå tog tredje raka segern mot Boden. Foto: Oliver Åström, Kalix

Tranås-Vimmerby 1-3

Tranås stod upp riktigt bra mot Vimmerby och hade många två mot ettor och frilägen mot Vimmerby i den första och andra perioden, men Scott Hector i Vimmerbykassen storspelade och räddade allt. Samtidigt så var Vimmerby kanske det spelförande laget, och att de till slut kunde vinna var inte orättvist, det var en jämn match där målvaktsinsatsen kanske blev avgörande. SHL-värvningen Christoffer Törngren fick lämpligt nog göra det avgörande 2-1-målet på ett distinkt skott mellan benen. Överlag en fartfylld och välspelad match mellan två lag som nog kan återfinnas en bit upp i tabellen. Jag hade tippat 2-4, rätt segrare och marginal.

Skövde-Visby 3-2

Skövde fick den start man så innerligt önskade och behövde för att kunna jaga bort alla hjärnspöken av misslyckade allettansejourer. I en match där man var det bättre laget men där Visby ändå försvarade sig väl och höll sig kvar i matchen så kunde till slut Skövde vinna med 3-2 (Mitt tips? 4-2). Det var Gustav Lindberg som visade väg med sitt 1-0-mål efter en stark individuell prestation. Därmed så tog Skövde sin elfte raka seger! Det lär dock bli en tuffare nöt härnäst, då de möter Vimmerby, som har nio raka segrar! Vilkas segersvit spricker då?

Halmstad- Kristianstad 2-3

Kristianstad tog något av en skalp när man lyckades betvinga svårbesegrade Halmstad på bortaplan. För det var en tuff match för Kristianstad, Halmstad var det starkare laget i andra halvan av matchen och hade bud på kvittering flera gånger om men Kristianstad lyckades hålla undan. Därmed så prickade jag resultatet, men jag trodde det skulle bli först efter förlängning… Men det var ändå ett styrkebesked av båda lagen på sitt sätt. Kristianstad då man vann en svår bortamatch, Halmstad då man ändå stod upp riktigt bra och hade bud på poäng mot ett förväntat topplag.

Troja fick en kalasstart på vårettan. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Huddinge-Troja 1-5

Match mellan de två lag som underpresterat grövst under grundseriespelet. Då fick Troja fick en drömstart med 4-0-ledning redan efter 13,47! Lukas Macklin blev tvåmålsskytt och Troja fick därmed precis den start som gör att laget kan släppa ner axlarna i fortsättningen. För Huddinges del var det tvärtom en riktig käftsmäll. Man hade säkert hoppats på en nystart, men av det blev det inget. Kan Huddinge resa sig igen, eller är man inget topplag ens i en vårserie? Mitt 2-5-tips var rätt nära ändå.

Wings-Enköping 4-7

Här är matchen jag var helt ute och cyklade i resultatmässigt. Jag förutsåg en 3-1-hemmaseger då Enköping varit väldigt tandlöst under grundserien. Men igår så bet man ifrån ordentligt och körde över Wings med hela 7-4. Wings gör en riktig plattmatch samtidigt som Enköping verkar ha fått fart på grejerna på allvar, man tog ju tre segrar senaste fem matcherna och det finns fog för att lyfta upp dem på en övre halva som jag gjorde i mitt tips.

***

Men nu kör vi väl vidare med lite övriga noteringar, och vi börjar väl med ett par skrällar. Den allra största måsta vara att södra allettans, ja hela ettans, stora favoriter Karlskrona föll mot förväntade jumbon Dalen med 2-1. Trots hela tio minuters spel i powerplay så lyckas man inte göra ett enda mål i spelformen, och i spel 5 mot 5 blev det bara ett trots rätt bra tryck första halvan av matchen. Men Dalen stred otroligt tappert och det är ett lag där man krigar för klubbemblemet. Samtidigt så kanske KH-målvakter Viktor Kokman inte är helnöjd över sin insats vid 1-0-målet, det såg väldigt billigt ut. Men man ska tåla att släppa in två mål mot Dalen och vinna ändå, detta var absolut inte den start som Karlskrona förväntade sig få. Nu vill det till att steppa upp redan nästa match mot Halmstad.

En annan skräll var Kirunas seger mot Sundsvall. Sundsvall har fått massor med lovord inför allettan, där de förväntas vara med i toppen, medan Kiruna tippats långt ner genomgående. Men Kiruna vann alltså med 3-2 efter sudden och tog därmed en riktig skalp. Det ska bli spännande att se hur lagen går vidare från detta, kan det innebära ett lyft för Kiruna, och kan Sundsvall steppa upp direkt?

Den tredje skrällen var Borlänges 7-4-seger mot Strömsbro. Strömsbro fortsätter med andra ord kräftgången från avslutningen av grundserien medan Borlänge gick ett spelmässigt lyft i och med Johan Skinnars inträde i laget. Skinnars gjorde 1+1 i matchen men var långt ifrån värst i laget med det. Marcus Kivelä Carlzon gjorde nämligen hattrick i den första perioden och spädde sedan på med två assist till. Imponerande!

***

Vi avslutar med några statements av förväntade topplag. Väsby körde över Vallentuna med hela 5-0 och fick därmed en riktig kanonstart på sin alletta. Är det ett tecken på att Väsby nu trampat igång när matcherna gäller något? Då är det givetvis mycket lovande för en av ettans allra största favoriter.

Ett andra statement gjorde Hudiksvall som vann med klara 6-2 mot Lindlöven. Hudiksvall spelade riktigt bra hockey och gjorde fog för att förtjäna mitt tips av dem som slutsegrare i den norra allettan.

Mariestad imponerade stort mot Krif. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Till sist ett statement av Mariestad, då man nollade Krif efter en 3-0-seger. Men det var siffror som var väldigt mycket i underkant, det var närmare 6-0 än 3-1 av ett Mariestad som var påkopplade på ett sätt som man inte sett tidigare under säsongen. Krif hade långa stunder stora svårigheter att få ut pucken ur egen zon ens, och var då så trötta så några egna anfall var det inte tal om. Kan Mariestad spela med samma fysik, fart och kreativitet även i fortsättningen så är man definitivt en kvalseriekandidat. Men en gång är ingen gång, det vill till att vara lika påkopplade även framöver.

***

Övriga resultat igår:

Örnsköldsvik-Vännäs 6-2

Kalix-Clemensnäs 5-4 e sd

Surahammar-Falun 0-1

Tyringe-Borås 1-4

Alvesta-Segeltorp 3-0

Linden-Forshaga 0-3

Mörrum-Mjölby 6-3

Lämna ett svar