Tankar om Dalen-Karlskrona

Det blev en ordentlig skräll i premiären av allettan södra då jumbotippade Dalen slog den stora favoriten Karlskrona. Jag har nu sett matchen och har givetvis lite tankar jag skulle vilja förmedla om den.

För det första: Jag har sett båda lagen ett antal matcher under säsongen, och jag tycker inget av lagen var i närheten av sitt max, inte heller Dalen. De bjöd på otroligt många enkla misstag, speciellt inledningsvis, men det fortsatta komma misstag under hela matchen. Men det de gjorde bra var att de spelade uppoffrande. De krigade stenhårt och uppoffrande, och kunde på så sätt reda ut de flesta av misstagen. Resterande stod Oskar Blomgren för fina räddningar på, eller så bjöd Karlskrona på missar.

Det var den andra noteringen: Ofokuset av KHK i avslutslägena. Man hade flera frilägen eller andra skarpa lägen men var inte tillräckligt skarpa i sina avslut. Det såg nästan lite nonchalant ut. KHK har ju annars gjort sig kända för att verkligen utnyttja sina lägen, de hade en skotteffektivitet som var högst i hela ettan innan jul (13,84%), men av det såg man intet.

Om Karlskrona nu var ineffektiva, så var Dalen desto effektivare. Man hade få heta målchanser men gjorde mål på två lägen som inte var det. 1-1 var en riktig bjudning av Viktor Kokman i Karlskronakassen och 2-1 var ett skott i ett ett mot ett-läge som verkligen satt där det skulle, men en Kokman i högform hade nog räddat det med.

Karlskrona VAR det bättre laget under matchen, men man dominerade inte tillställningen. Man skapade i stort sett inte en enda målchans av egen kraft, utan det var Dalen som bjöd på nästan allt. Det såg man speciellt i powerplay, där det var långsamt passningsspel, så långsamt att Dalen utan problem kunde freda sig, ja av de 10 minuterna det var powerplay så var en stor andel av spelet inte ens i Dalens zon.

Om detta var matchbilden, vad berodde den då på? Det är givetvis inte lätt att svara på, men känslan var att Karlskrona inte var ödmjuka nog. Man har fått så otroligt mycket beröm för sin insatser under grundserien att man trodde att ett jumbotippat Dalen skulle bli en enkel match. Och inledningsvis bjöds man på så mycket så de fick säkert känslan av att detta fixar vi lätt. Och har laget väl fått den känslan och gått in med den inställningen så är det svårt att ställa om. Jag tror ärligt talat att det kan komma något gott ur detta för Karlskronas del, att de får lärpengen att behålla fötterna på jorden, annars kan man förlora mot alla lag, även ett förväntat jumbolag som inte gör sin bästa match.

För Dalens del gäller det att inte låta segern ge dom svällhuvud. De måste inse att de måste skärpa till passningsspelet, att man inte kommer ha råd att bjuda på så mycket som man faktiskt gjorde. De kan bättre, och det måste vara deras mantra, att se nyktert på segern och ta med sig inställningen man visade upp men också försöka minimera misstagen till nästa match.   

Omslagsfoto: Halland i fokus

Lämna ett svar