Ettans 15 bästa forwards

När jag satte mig och la fram ett utkast till en topplista för ettans bästa forwards så insåg jag att det var så gott som mission impossible. Det finns otroligt många skickliga forwards i ettan, och att det är dessutom otroligt svårt att vikta vilka egenskaper som är bäst. Ska en powerforward med de egenskaperna komma före en lirare som är lika bra på sin grej? Men efter mycket vedermöda så kom jag i alla fall fram till en lista där mitt tycke och smak fått råda. Tyck som jag om ni vill, eller så skriver ni om de spelare ni vill ha med i kommentarerna, gärna med motivering varför!

PS! Till sist innan alla ni trötta grammofonskivor drar igång ”Du har ju TRE Boisare på listan, fasen vad partisk du är!” Den ena vann poängligan och plus/minusligan för hela ettan. Den andra kom tvåa i poängligan, tvåa i skytteligan och sjua i plus/minus. Den tredje vann skytteligan för ettan överlägset, kom nia i poängligan och tvåa i plus/minus. De är alla tre förbannat skickliga hockeyspelare som är med för att de förtjänar det, inte något annat. DS

Robin Dahse, den största anledningen till att Halmstad skräller säsong efter säsong. Foto: Halland i fokus

1. Robin Dahse (LW/RW)

Klubb: Halmstad

Robin Dahse ÄR mer eller mindre Halmstad. Han personifierar spelet, han leder laget. En hårt jobbande forward som behärskar alla delar av spelet, både finliret och fysiken. Han ligger bakom en stor andel av lagets mål, men han är minst lika viktig i defensiven med sitt kloka och kompromisslösa spel. En ledare som leder genom exempel och som aldrig gör en dålig match.

Jesper Lindén och Ludwig Wistén, två av komponenterna i Bois ruggigt starka förstakedja.

2. Ludwig Wistén (LW/RW)

Klubb: Mariestad

Ludwig Wistén kom till Mariestad under juluppehållet förra säsongen. Då som ytter, men mitt under brinnande alletta så skolade Ronny Helander om honom till center, och där har han verkligen blomstrat. Har ett spelsinne som få andra, och hans geniala passningar ligger bakom många Boismål. Men är mer än en speldosa, då han också är smidig som få och näst intill omöjlig att få tag på med sina öppna höfter där det är omöjligt att se vart han ska ta vägen. Dessutom har han en god teknik. Defensiven sköter han också klanderfritt, möjligen att det saknas lite fysik där. Vann såväl ettans poängliga som plus/minus-ligan.

Veteranen Alexander Bergström vann söderettans poängliga. Foto: Leif Svensson

3. Alexander Bergström (LW/RW)

Klubb: Karlskrona

Efter en minst sagt blek fjolårssäsong så har 37-åringen verkligen steppat upp den här säsongen. Framför allt så har han varit en ledare offensivt, hans kedja ligger bakom många av målen för söderseriens vinnare. Kraftfull, spelsinne och bra skott i ett.

4. Carl Åsell (LW/RW)

Klubb:  Väsby

I Väsby var inte Carl Åsell tänkt som det stora dragloket i årets hårdsatsning, men dragit laget har han verkligen gjort. Har en härlig attityd, älskar att göra mål och vinna, och är beredd att ta till de vapen och medel som behövs för att göra det. Åker massor med skridskor och är alltid där det händer.  

5. Christoffer Jansson (C)

Klubb: Hudiksvall

Spelgeniet Christoffer Jansson är hjärnan i lagets eminenta förstakedja, och har varit så i flera år. Klarar av att göra och se saker i hög fart hela tiden, och är därmed också ett hot. Verkar alltid ligga ett steg före i tanke och handling.  

6. Jesper Lindén (RW/LW)

Klubb: Mariestad

Det finns inte annat än 100% för Jesper Lindén. I varje byte åker han massa skridskor, tacklas när det finns läge för det, täcker skott om det krävs. Med pucken så söker han sig alltid mot mål, och han är stark som en oxe så det är inte lätt att stoppa honom. Dessutom utrustad med ett riktigt bra skott, vilket bidrog till att han vann målligan i ettan med hela fyra mål! En lirande bulldozer. Att han inte lämnat för allsvenskan är konstigt.

Jakob Karlsson är en sann kapten för Vimmerby.

7. Jakob Karlsson (C)

Klubb: Vimmerby

En otroligt allround och klok spelare. Stark i närkampsspelet, lägger bra pass, läser spelet bra, jobbar hårt och åker mycket skridskor. En kapten i allt, både på och vid sidan av isen.

8. Victor Crus Rydberg (C/W)

Klubb: Karlskrona

Spelgeniet som fått fart på Bergström och som ser lösningar på isen som få andra. En tänkande August som styr powerplay och anfallsspelet på ett sätt som Karlskrona inte haft sedan de ramlade ner i ettan.  

Oscar Tellström kom tvåa i såväl poängligan och skytteligan.

9. Oscar Tellström (RW)

Klubb: Mariestad

Påminner lite grann om Jesper Lindén, med det adderade plusset att han dessutom är riktigt snabb på rören. Men han kanske inte har samma hårdhet ännu, även om han är stark, han kanske inte har riktigt samma driv in på kassen. Och defensivt så spelar han inte heller riktigt lika uppoffrande som Jesper som göra täcker skott med ansiktet om det behövs. Men skottet är lika vasst, tyngden är densamma, spelsinnet likaså.

10. Sebastian Kaijser (C/LW)

Klubb: Sundsvall

Sebastian Kaijser är en tung ytter som både har kraften och tekniken för att hela tiden utgöra ett hot för motståndarförsvaret. Så gott som omöjlig att ta pucken från, och han är motorn i Sundsvalls starka förstakedja. Har dessutom spelsinne och rutin för att utnyttja sina styrkor på isen.

11. Linus Hedman (RW)

Klubb: Piteå

Vilken utveckling Linus Hedman fått under säsongen! Från att ha varit en breddspelare i Boden så har han nu klivit fram och blivit en riktig poängspruta. Och det ser så självklart ut när han full av självförtroende bara leker in puckarna som det ser ut.

Linus Skager är ett oberäkneligt yrväder på isen, väldigt svårstoppad. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

12. Linus Skager (C/RW)

Klubb: Forshaga

Visst är han snabb som en iller, men det som gör Linus Skager så svårstoppad är hans vändningar. Han kan till synes svänga hur tvärt som helst, och blir på så vis otroligt svårfångad. Dessutom ett helt ok skott och ett bra spelsinne. Har legat bakom i stort sett allt offensivt i Forshaga under grundserien.

13. Filip Lennström (RW)

Klubb: Kristianstad

Lennström personifierar Kristianstads spel kan jag tycka. Det är skridskostarkt, det är kreativt, det är fullt ös i alla lägen. En målskytt och kreatör.

14. George Diaco (C)

Klubb: Tranås

Han blev den succé jag förutsåg. En riktigt lirare som med fart och finess både kan göra sin gubbe men även lägga en smörpass till en framstormande medspelare. Ligger bakom mycket av Tranås kreativa anfallsspel.

15. Oscar Gustafsson (LW/RW)

Klubb: Tranås

Vilken utveckling och vilken utväxling! Ifrån en marginalroll i sina tidigare klubbar till en poängspruteroll i Tranås. Med sin enorma speed och numer också självförtroende så kan det mycket väl bli allsvenskan redan under säsongen. Han har helt klart gjort succé där i alla fall under sin utlåning.

Lämna ett svar