Streckstriderna lever!

Det spelade ju två matcher som var otroligt viktiga för streckstriderna idag, och båda föll ut på bästa sätt om man vill se fortsatt spänning kring allettanstrecket. För Kiruna lyckades besegra Sundsvall på hemmaplan, medan Krif såg till att vinna på bortaplan mot Troja, och därmed så tajtar det till sig ordentligt runt strecket.

Jag inledde med att se första perioden mellan Kiruna och Sundsvall, en rätt jämn period där Sundsvall kanske framstod som det lite tyngre och mer strukturerade laget, men där Kiruna ändå gick till pausledning med 2-0. Och det var knappt ens målchanser när målen föll, utan nerlägg mot mål med lite trafik framför och pucken seglade in. Visst var det trafik framför, men nog kan man tycka att Viktor Rönnkvist borde ha gjort mer för att se puckarna. Så plockades han också av isen till förmån för Christof van Burg som äntligen var spelklar igen efter sin skada. Men överlag en rätt jämn period med rätt få målchanser. Efter den första perioden så blev bevakning mer av sporadisk karaktär, men av det jag såg så hade Sundsvall ett rätt bra tryck stundtals, och jag trodde nog att de skulle lyckas vända och vinna matchen sedan de fixat 3-3 innan den andra perioden avslutades. Men Jacob Hansson Geidon (riktigt bra i matchen av det jag såg), gjorde 4-3-målet med drygt sju minuter kvar att spela och efter det så lyckades Kiruna spela av resterande tid. Jag såg de sista två minuterna och då såg det faktiskt rätt tandlöst ut från Sundsvalls sida. Och därmed så har Kiruna nu hämtat in nästan hela Sundsvalls poängmässiga försprång, endast två poäng skiljer nu lagen. Och med tanke på vilka problem Sundsvall har på bortaplan, detta var fjärde förlusten på sex matcher, så kan striden leva hela vägen in i slutomgången.

Kiruna är på g, och har nu häng på Sundsvall! Foto: Oliver Åström, Kalix

Mitt huvudfokus riktades dock mot streckstriden i söder, där ett haltande Troja skulle försöka rycka ifrån ett Krif som varit väldigt mycket upp och ner under säsongen. Men tack vare ett lysande powerplay (och ett väldigt passivt boxplay från Troja måste tilläggas) så kunde Krif göra mål på tre raka powerplay i den första perioden och efter det spela otroligt disciplinerat och stänga ner ett vilt jagande Troja. Troja ägde puck, man parkerade långa stunder i anfallszonen, men det var ändå Krif som stod för de flesta farliga målchanserna även i resten av matchen. Krif spelade klassisk Tisell-hockey med en tajt box, och såg till att inte Troja kom åt returer eller att styra, så lämnade man till en riktigt vass Emil Cederlund att göra räddningarna på skotten utifrån. Det var väldigt sällan det kändes farligt då Troja tryckte på, då var det istället betydligt farligare när Krif kom i sina sporadiska spelvändningar, Troja hade rätt svårt att sortera ut rätt och vann förvånansvärt få kamper framför eget mål. Så saknade man i och för sig två vassa backar i Daniel Karlsson och Carl Wäng, men istället matchades Dennis Fröland och Calle Ehrnberg hänsynslöst, men det förslog inte riktigt. Nej detta var en klassisk triumf för igelkottförsvaret med snabba omställningar, och därmed så är nu Krif förbi Troja i tabellen. Och skulle Troja missa allettan så är det ett fiasko. Man har visserligen dragit ner på spelarbudgeten och har bara som mål att spela ettan nästa säsong, men sett till spelarna man har så SKA man vara ett allettanlag.

Krif krigade sig till en ny seger och därmed en allettanplats efter tolv omgångar. Foto: Hampus Gliving, Kalix

I övrigt kan vi konstatera att Kristianstad tog en programenlig 4-1-seger mot Alvesta, och att Kalix hade oväntat svårt mot Örnsköldsvik, men man lyckades 4-3-vinna efter straffar. Därmed så befäster Kristianstad sin topposition samtidigt som Alvesta tappar. Kalix poängtapp understryker att de inte har i en alletta att göra.

Omslagsfoto: Hampus Gliving, Nybro