Statements och streckstrider

Igår spelades det fem riktigt intressanta matcher, och vi fick några tydliga statements som jag tänkte fördjupa mig i, men vi har också ett par riktigt intressant streckstridsmatcher idag som är värda att lyftas fram. Men vi börjar väl med gårdagen…

Ett två veckor långt uppehåll innebär alltid lite mer ovisshet i första matchen efter. Men Mariestad visade att uppehållet bara gjort dem gott, för i matchen mot Dalen så gjorde man en riktigt imponerande insats. Man hade farten, man spelade fysiskt utan att gå över gränsen, man tog striden framför målen och man gjorde dessutom några riktigt snygga mål. Detta var lagets bästa insats för säsongen där spelare som Ludwig Wistén och Tobias Aronsson ledde laget men där det var flera som stod för sin bästa insats så här långt under säsongen. Mariestad gjorde klart att man kommer bli ett lag att räkna med denna säsong när man till slut vann med klara 6-1 mot ett bra Dalen.

Jesper Lindén och Ludwig Wistén blev båda målskyttar mot Dalen. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Kristianstad fick 1-0 mitt i den första perioden (Jacob Grönhagen målskytt, vem annars?) och kunde sedan spela på den ledningen resten av matchen. Halmstad jagade och jagade, men lyckades aldrig få in någon kvittering, varpå Kristianstad kunde avgöra med 2-0 i tom kasse. Därmed inkasserade Halmstad sin första hemmaförlust för säsongen, och Kristianstad visade att de inte bara är ett fartfyllt lag som spelar frejdig anfallshockey, utan att de även kan stänga matcher. Kristianstad vill blanda sig i kvalseriestriden de med!

Kristianstad fick jubla tillsammans med sina tillresta fans. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Boden ledde länge en jämn tillställning med 1-0, och spelade också ett riktigt bra boxplay vilket gjorde att man lösta fem numerära underlägen i rad. Men när man sedan själva till slut fick chansen att spela med en man mer så rasade man fullständigt. Piteå gjorde två mål med en man mindre på 21 sekunder och hade ett friläge i samma boxplay fram till 3-1. Det var otroligt slarvigt powerplayspel i det läget, och syndabockarna var främst de som ska göra det framåt. Jesper Ylivainio drällde fram till 1-1-målet, och Emil Lindblom fram till 1-2. Nej de ledande spelarna i Boden fick inte alls till det, och Emil Lindblom snittar en bra bit under ett poäng per match så här långt och får inte alls till det so jag förväntat mig inför säsongen. Piteå tog därmed andra raka fullpoängaren mot Boden och kanske har skaffat sig ett litet mentalt överläge gentemot den stora rivalen.

Karlskrona bevisade att man är Blekinges bästa lag ännu en gång när man nu vann mot Mörrum i derbyt med 4-1. Mörrum stod bättre upp än senast, men segern var ändå odiskutabel. Jesper Solomon Frisell gjorde två mål, dubbelt så många som på hela säsongen tidigare, så det var säkert skönt för honom att det lossnade. Karlskrona rycker därmed i toppen av den södra ettan och är fortsatt en av de stora favoriterna i ettan till att spela allsvenskan nästa säsong.

Till sist så vann Visby den viktiga streckmatchen mot Linden med 3-2. Linden stod ändå upp bra, men nu fick nog tåget för att utmana om en allettanplats.

***

Nu till dagens två streckmatcher: Kiruna möter Sundsvall i en otroligt viktig match för deras del. Vid seger har de ordentligt häng på Sundsvall ovanför strecket och då lever verkligen allettandrömmen för deras del, men förlorar de så får de nog rikta in sig på vårettan efter jul. Kiruna har hemmaplan vilket starkt talar till deras fördel, för Sundsvalls bortastatistik är minst sagt miserabel. Och visst vore det kul om streckstriden får nytt liv?

Troja möter Krif i en lika viktig streckfajt. Troja ser ut att ha ett grepp om allettanplatsen för tillfället, man kan Krif vinna borta i Ljungby så klättrar man faktiskt förbi och då kommer det bli en hyperintressant avslutning på den södra ettan. Det är med andra ord en match som jag inte tänker missa!

Lämna ett svar