Sex förslag för förbättring av ettan!

Är dagens seriesystem optimalt? Absolut inte! Idag tänkte jag lista några av sakerna jag skulle vilja ändra på, en del har andra kommit på, annat är mina egna tankar och idéer.

1. Grundserie med 27 matcher!

Att spela 18 matcher fram till jul bara är alldeles för få. Då finns det tid över för en massa onödiga avbrott som landslagsuppehåll och halvtidsuppehåll. Två matcher i veckan skulle innebära 13½ veckas serie, med andra ord från mitten av september till mitten av december. Det skulle både ge en bra rytm och man skulle inte komma ifrån hockeyn som det blir nu. Det skulle dessutom ge lagen 4-5 matcher extra publikintäkter. Jag vet att dagens system med 18 matcher är ett sätt att spara pengar för norrlagen som har dyra resor, men detta kanske kunde lösas med att just norra kör 18 matcher bara? Det viktiga är ju att man spelar fram en tabell.

2. Poäng efter placering!

Grundserierna är ofta rätt betydelselösa i slutet för flera av lagen, både de som redan är klara, och för de som inte kan nå en alletta. Därför så skulle jag vilja att man får någon form av belöning för att man placerar sig högre upp. Mitt förslag är enkel: Ettan får 4 poäng med sig till allettan, tvåan får 3 poäng, trean får 2 poäng, fyran 1 poäng och femman noll poäng. Det blir samma poängfördelning för lagen som placerar sig i fortsättningsettan, fast där får sexan 4 poäng osv neråt.

Invändningen jag vet har förekommit mot detta är att det blir orättvist då den södra serien är bättre än västra och östra. Men är man så mycket bättre så borde man kunna bevisa det i allettan sedan. Det finns ju sex poäng att göra upp om i inbördes möte bara, dessutom finns det 16 matcher till att ta i de där maximalt fyra poängen det är frågan om. Lyckas man inte med det kanske man inte heller är så mycket bättre.

3.  Transferfönster som i fotbollen!

Jag tycker det är helt horribelt vad mycket lån och övergångar det sker under säsongen. Jag skulle helst vilja att truppen du gick in med är den du kommer fullfölja säsongen med också. Då har man ett lag att förhålla sig till, ett lag att heja på med favoriter som stannar och jag tror inte heller vi skulle få se så många klubbyten som det är nu mellan säsongerna. Men jag inser att man behöver ha något tillfälle där spelare som inte trivs kan få lämna, eller att om man haft en enorm otur med skador så kan man behöva ha tillfälle att få täcka upp skador. Därför är systemet som finns i fotbollen kanske en idé som jag tycker kan vara värd att prova, med transferfönster. Ha en period mellan grundserie och alletta där det är kanske 2 veckor där det är tillåtet att värva. Sedan får man vara nöjd. Då slipper man dessutom lagen som släpper halva trupperna för att de ändå inte har så mycket att spela för.

4. Max 3 lån!

Jag tycker alla lag ska bygga en trupp med egna spelare, och inte ha en massa lån in och ut. Som supporter är det bara jobbigt att se spelare in och ut, spelare som lyckas som försvinner, och spelare som misslyckas som bara är att ha kastat pengarna i sjön. Jag vill ha kontinuitet i lagen. Därför så tycker jag att man ska inför ett maxtak på tre lån, egentligen är det för mycket med, men jag får väl ge och ta lite antar jag.

5. Fler lag flyttas upp och ner!

Säsong efter säsong så ser vi hur det ropas svarta krisrubriker i tidningarna med klassiska SHL-lag som är på väg ut ur SHL och det är panik och det är så synd om klubbarna. Jag tror att rätt väg att slippa dessa kriser är att öka antalet lag som ramlar ur. Hur går det ihop? Jo för jag tror att mycket av det som gör att klubbarna är rädda för att ramla ur är för att det är så svårt att ta sig upp igen. Men finns det fler platser upp, så är det också enklare att ta sig upp snabbt igen, och då skulle krisen inte vara så farlig. En säsong i allsvensken/ettan klarar man utan att klubben rasar ihop alldeles. Jag tar min lösning också här från fotbollen, där två lag garanterat åker ur/går upp, medan ett lag får kvala sig kvar. Det skulle ge mer flöde upp och ner i systemet och därmed skulle även pengar början flöda upp och ner i systemet på ett bättre sätt. Jag tror också det skulle ta bort lite av skygglapparna på SHL-lagen, då de inser att även de måste ha en liten tanke på allsvenskans välmående, utifall de ramlar ner. Och på samma sätt för de allsvenska lagen gentemot ettan.

6. Inför en seriepyramid!

Idag har vi ingen seriepyramid, idag har vi två enlagsserier (SHL och allsvenskan) och sedan fyra lag i ettan. Det gör att steget mellan serierna blir större och svårare. Jag vill ha en toppliga (SHL) och därunder två allsvenska serier innan jul. Norra och södra, vilket skulle spara pengar för de allsvenska lagen. Den kan innehålla 15 lag som möter varandra*2=28 matcher innan jul. Sedan en superallsvenska med topp 5 i de två allsvenskorna (=10 lag) medan de tio övriga lagen i allsvenskan fortsätter spela södra och norra där jumbona åker ur och nästjumbona får kvala om att slippa kvalspela sig kvar.

Lämna ett svar