Vallentuna slog sista spiken i kistan

Idag hade Wings en sista chans att väcka lite liv i allettanstriden igen. Hade de vunnit mot Vallentuna så hade de kunnat minska gapet upp till femteplatsen till tre poäng (med en match mer spelad dock) och därmed hålla drömmen vid liv. Men Vallentuna vann matchen fullt rättvist och nu är alltså marginalen istället nio poäng, ett för Wings ointagligt försprång med bara sju matcher kvar att spela.

Visst formen kan variera och med en peak för Wings och en svacka för Vallentuna så finns en teoretisk chans i alla fall. Men tittar man på hur lagen spelar så finns det en anledning till att det just nu skiljer nio poäng till Vallentunas fördel. För Vallentuna är beredda att offra lite mer i varje läge, man spelar rakt, man går in på kassen och tar stryk, man täcker skott och man gör det där obekväma som kostar blåmärken men ger poäng som plåster på såren. För Wings del så blir det alldeles för runt. Man spelar utsida och saknar den där desperationen som krävs för att hänga dit puckarna. Det var med andra ord ingen slump att Vallentuna gjorde fyra mål medan Wings inte gjorde ett enda. Nu kan Vallentuna börja sikta in sig på allettanspel efter jul.

Vallentuna har fått ihop det riktigt bra under Jussi Salos ledning. Foto: Oliver Åström, Kalix

När Wings tappar så är det ett annat, och betydligt mer oväntat lag som är främsta utmanare (nåja, man är sju poäng bakom allettanplats med sju matcher kvar, det kommer man inte nå ifatt). Det är Linden, som gått från att vara ett mjukt looserlag med fem raka förluster som helt plötsligt radat upp fem segrar de senaste sex matcherna. Enda förlusten kom efter sudden mot suveräna serieledarna Väsby, en match man ändå ledde med 3-1 en bit in i den tredje perioden. Man tog alltså som andra lag poäng av Väsby, man slog Visby, och idag slog med serietrean Nyköping med 3-1. Rättvist? Nja knappast, men Linden har fått en trygghet i sitt spel där man litar på en storspelande Anders Olsson och där men själva är effektiva när lägena dyker upp. Man har bland annat ett riktigt bra powerplay. För det var Nyköping som höll i taktpinnen, de skapade lägen, men samtidigt såg Linden rätt trygga ut med att försöka hålla Nyköpingsspelarna på utsidan och se till att hålla rent framför egen kasse. Nyköping är visserligen tungt skadedrabbade där man bland annat saknade Linus Lundström, Pontus Karlsson och Albin Kedbrant, och det kanske var den där spetsen som saknades. Nu var man nära att kvittera ändå, men Lindens trygga och uppoffrande försvarsspel höll emot, den här gången med. Det är en imponerande transformation av laget som tränare Per Hellengren gjort med laget!

Den match som fick minst fokus från min sida idag var Enköping-Linden, där jag såg lite drygt första perioden, men slutade titta sedan Nils Bolin gjorde sitt andra mål för perioden och Visbys 4-0-mål. Enköping hade ärligt talat inte mycket att sätta emot, Visby var minst ett nummer större, även om jag inte tycker de imponerade särdeles heller. Men nog spelar Visby allettan efter jul.

Lämna ett svar