Succésportchefen om framgångarna!

Niklas Söderström är sportchef i ettans allra största framgångssaga, Halmstad. Med en ständigt minskande spelarbudget så har han ändå byggt ett lag som bara fortsätter att leverera. Till denna säsong drogs spelarbudgeten ner med ännu en halv miljon, Halmstad befinner sig ändå på en förnäm andraplats. Men vad är hemligheten? Hur långt kan det bära? Och hur ser han på Trojatränaren Jens Gustavssons försök att lägga favoritskapet i kvällens match på Halmstad? Om detta och mycket mer svarar Niklas på i denna fylliga intervju.

Handen på hjärtat, hade du trott på en sådan succé för er innan pucken släpptes för första gången?

– Nej inte att vi skulle göra sådan succé. Visst att vi skulle kunna överraska lite, men inte så här bra. Men vi måste vara ödmjuka med, det är små marginaler och vi har haft en del stolpe in, visserligen flyt som vi förtjänat, men det kan vända snabbt. Vi är stolta över det vi presterat, och det ska vi försöka fortsätta med.

Inför förra säsongen kom du igång med lagbygget otroligt sent, du hade neddragen spelarbudget och fick ett sent tränaravhopp. Ändå så gick laget både till allettan och slutspel. I år drogs det ner ytterligare en halv miljon på spelarbudgeten och nu ligger ni tvåa i södra ettan. Frågan som dyker upp: Spelar spelarbudgeten ingen roll?!

– Jo det är klart den gör, det var ingen rolig situation när vi gjorde en bra säsong förra, att sätta sig och prata med spelarna och säga att de gjort en jättebra säsong men jag vil dra ner din lön med 2000. Sedan ställde många av spelarna upp på ett fantastiskt när man förklarade situationen, och så har vi fått in några bra nyförvärv som passat vår plånbok. Sedan är vi tunna, så vi tittar på förstärkningar, men det är en balansgång när det går bra med, men vi har en tunn trupp.

Vad är din förklaring till att det gått så bra?

– Visst vi tappar toppspelare inför varje säsong, men vi har kvar stommen, det är otroligt viktigt. Spelare som blir kvar tar hand om de nya på ett fantastiskt sätt, så en bra gruppdynamik är den största framgångsfaktorn.

Hur tänker du när du bygger ett lag?

– Jag vill se killar som köper sina roller. Det finns också killar som kan kliva upp från tredje till andra kedjan, så vi inte bara måste hitta spelare utifrån att ta in som ersättare utan även att lyfta upp killar från längre ner i hierarkin, det är vår styrka. Sedan är vi noga med att inte bara hitta bra spelare, utan rätt personer med, det är otroligt viktigt.

Många skulle säga att ni saknar kreativa backar, håller du med?

– Ja det är klart att vi söker en förstaback som kan styra powerplay, men det är flera av backarna som är kvar som har lyft sitt spel med. Det är samma sex backar som spelat alla matcher och någon junior som gjort något byte. De har växt med uppgiften och förtroendet, så de har växt enormt mycket. Men vi söker också en spetsback som är spelskicklig.

En annan åsikt om er är att ni spelar väldigt tufft, ofta på gränsen, håller du med om det?

– Vi försöker vara rejäla, men jag tycker inte vi spelar på gränsen. Men skillnaden i år jämför med förra säsongen är att vi höjt spelet med puck, förra spelade vi mer försvarsspel, nu i år är vi mer kreativa. Men visst, vi vill vara rejäla, men inte på gränsen.

Kravställaren Robin Dahse.

Hur viktiga är Robin Dahse och Jacob Crespin för er?

– De är jätteviktiga, det är ingen idé att sticka under stolen med. Crespin är en fantastisk målvakt, och Dahse en otrolig lagspelare och en ledare i laget. En kravställare som vill ha kvalitet på träningar, det gör att gruppen växer.

Hur långt tror du det kan bära? Kan det bli en ny kvalserie rentav?

– Hahaha, visst drömmar man om det, det är inget sticka under stolen med det, men först och främst ska vi ta en allettanplats, det kan vända fort. Men vi har gjort det bra hittills och hoppas bygga vidare på det.

Är tanken att växla upp spelarbudgeten nästa säsong?

– Ja men det hoppas vi på, och det jobbar vi för i klubben. Vi rättar oss efter matsäcken, men jobbar hårt för att höja intäkter och strama åt kostnader för att ge förutsättningar inför kommande säsong.

Om du fick en miljon extra till kommande säsong, vad skulle du kunna göra med lagbygget då?

– Då skulle jag kanske bli så chockad så jag blir handlingsförlamad, hahaha. Nej men dels skulle jag vilja höja lönen för de som varit trogna och sedan få in lite spets kanske. Det vore roligt att få prova på att ha pengar för en gångs skull och se hur det skulle funka.

Hur stor del har du i framgången?

– Jag är en del av ett team, jag och Jens (Berggard, tränare) och Peter Ström (assisterande tränare) jobbar som ett team och har tillsammans gjort det bra.

Ikväll möter ni Troja, Trojatränaren Jens Gustavsson har gått ut i media och sagt att ni är klara favoriter. Håller du med?

– Naaa, det är smart av honom att lägga favoritskapet på oss, men tittar du inför säsongen var Troja en av tre drakar. Men det brukar vara roliga och jämna matcher mot Troja, det är många som gått till övertid och straffar. Men vi får väl ta favoritskapet när vi ligger där vi ligger kanske, men det hade du inte sagt för nio omgångar sedan!

Lämna ett svar