Powerrank halvvägs

Inför grundseriestarten gjorde jag min senaste powerrank över ettans allra starkaste lag. Nu har drygt två månader gått och en halv grundserie är spelad, så dags att göra en ny ranking över vilka tio lag jag håller som ettans allra vassaste just nu. Inom parentes placering föregående ranking.

1. (2) Karlskrona

Karlskrona har varit ett topplag hela vägen då man fått behålla en stark stomme som man sedan kryddat med några riktigt vassa kort. Men man är även ett av få av topplagen som redan från start visat att man fått alla pusselbitar att falla på plats. Man känns redan nu rätt klara med sitt spel, där en väldigt solid defensiv är ryggraden allting bygger på, och där man sedan har en förstakedja med Alexander Bergström, Victor Crus-Rydberg och Alexander Heiver (tidigare Joachim Rohdin) som starkt offensivt hot. Det lagbygget som redan nu ser mest färdigt, och därmed starkast, ut.

Kalrskrona är det lag i ettan som just nu känns mest komplett. (Foto: Anna Engström)

2. (1) Väsby

Väsby var de stora favoriterna inför säsongen med tanke på att de var en hårsmån från allsvenskan förra säsongen och av den truppen fått behålla allt man velat (med ett undantag) samtidigt som man plockat in flera vassa ess som Fredrik Forsberg, Joni Nikko och Linus Rotbakken. Men Väsby har inte kört över motståndet i den östra ettan, även om man har åtta segrar på nio matcher och därmed visat att man ÄR ett bra lag. Men det har inte sett så där jättepotent ut offensivt, och defensivt så har man ändå släppt till mer än vad jag trodde man skulle göra. Jag vet inte om det hänger samma med de otroligt högt ställda förväntningarna, men jag hade förväntat mig en större dominans från miljonbygget. Det finns betydligt mer att få ut av stjärnor som Tobias Liljendahl, Henrik Rommel och Fredrik Forsberg, och mycket tror jag beror på att grundspelet inte riktigt är satt ännu.

Kristianstad kommer få många anledningar att jubla i vinter. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

3. (4) Kristianstad

Kristianstad ligger ”bara” trea i den södra ettan, men man har ändå imponerat måste jag säga. Dessutom så lär man inte bli sämre med sina två senaste nyförvärv: Backen Oscar Lundin (från Djurgården) och forwarden Elliot Ekefjärd (från Björklöven). Har framför allt visat offensiv slagkraft där förstakedjan med Jacob Grönhagen, Georg Weigelt och Filip Lennström verkligen har gått i bräschen. I mina ögon en självklar kvalserieaspirant.

4. (6) Boden

Boden var lite upp och ner i inledningen av den norra ettan, men har sett bättre och bättre ut. På slutet så har man bland annat besegrat såväl Hudiksvall som Sundsvall. Framför allt har man fått till försvarsspelet mer och mer och offensivt så har man också tagit kliv. Och fler kliv lär det bli nu när man fått in spetsen Daniel Mannberg i laget.

5. (ny) Halmstad

Ettans allra största och roligaste överraskning, som är som humlan som inte begriper att den inte kan flyga, så då gör den det ändå. Har så här långt åtta segrar på nio matcher och man är det tack vare ett imponerande kollektiv spetsat med målvakten Jacob Crespin och forwardskaptenen Robin Dahse. Är otroligt svåra att göra mål på, där alla verkligen chippar in och gör jobbet fokuserat i varje byte i 60 minuter.

Jesper Lindén, en del av ettans just nu poängstarkaste enhet. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

6. (5) Mariestad

Mariestad har imponerat i den västra ettan så här långt, med åtta segrar och framför allt med en offensivkraft som heter duga. Förstakedjan med Jesper Lindén, Ludwig Wistén och Oscar Tellström har svarat för makalösa 48 poäng så här långt och leder laget offensivt. Det finns dock mer att få ut av laget, såväl special teams som secondary scoring och försvarsspelet finns det utvecklingspotential i. Men ändå imponerande på sitt sätt att vinna så många matcher när det finns så mycket mer potential att få ut.

7. (4) Hudiksvall

Leder den norra ettan med 20 poäng på nio matcher, men känslan är att det inte riktigt kuggat i ännu. Man har förlorat tre matcher redan, och försvarsspelet har inte alls stått att känna igen. Man har åkt på väldigt mycket spelvändningar, och det tror jag är något man kommer jobba hårt med för att komma tillrätta med. Offensivt så ser det ändå fortsatt vasst ut, även om jag kan tycka att man är alldeles för mjuka i sina avslut, det ska passas hela vägen in över mållinjen är känslan. Men nog är man ett riktigt bra lag och en kvalserieaspirant.

8. (nya) Tyresö/Hanviken

Östra ettans stora överraskning med en defensiv som imponerar. Laget är det enda som besegrat Väsby, och man gjorde det rättvist. Framför allt har man en spelskicklig backsida som är hart när omöjliga att checka fast, men även offensivt har det sett rätt lovande ut med Hampus Larsson som ett gigantiskt utropstecken.

Jacob Karlsson leder Vimmerbys sylvassa förstakedja. Foto: Hampus Gliving, Nybro

9. (9) Vimmerby

Vimmerby har gjort en stark första halva av grundserien och har häng på toppen i den södra ettan. Det är fartfyllt, det är offensivt och det är målglatt. Förstakedjan med Anton och Jakob Karlsson tillsammans med Eddie Levin är en av ettans allra vassaste enheter. Att de ”bara” ligger nia är mer för att lagen framför är ännu vassare.

10. (ny) Tranås

I sina bästa stunder är Tranås ett riktigt bra lag, det visade man när man som enda lag så här långt lyckades besegra Mariestad. Då spelade man ett otroligt tajt spel över hela isen, där man hjälpte varandra över hela isen såväl offensivt som defensivt, precis som tränaren Phil Horsky vill att hans lag ska spela. Problemet är att man kanske inte lyckas spela lika fokuserat över 60 minuter varje match, annars så skulle man kunna ligga ännu högre på denna lista.

Lämna ett svar