Halvtidsbetyg – Södra!

Statistiken har ni fått redan, men det finns mer sätt att sammanfatta en halv grundserie. Idag tänkte jag sätta betyg på alla lag i den södra grundserien, utifrån hur jag tycker de skött sig utifrån förväntningarna inför.

Karlskrona

Betyg 4

Jag hade höga förväntningar på Karlskrona med tanke på vilket starkt lagbygge de byggt, och de har verkligen levt upp till det. Åtta segrar på nio matcher är bra, och man har framför allt visat upp ett otroligt solitt försvarsspel. Laget har släppt in minst mål i hela ettan och då spelar det ingen roll att det finns lag som gjort fler framåt. Laget kanske inte är det lag som dominerar alla matcher, men är trygga med att spela tajt defensivt och sedan kontraslå. Ett effektivt spel som frustrerat flera av toppkonkurrenterna.

Halmstad

Betyg 5

Det går inte ge något annat än full pott till ettans särklassigt största överraskningsgäng. Jag trodde att en kraftigt neddragen spelarbudget och tappade nyckelspelare skulle innebära en missad alletta, men sportchef Niklas Söderström skulle antagligen inte behöva en spänn i lönebudget, laget skulle vara ett topplag ändå. Med spetsar i Jacob Crespin och Robin Dahse, men framför allt med en otroligt solid defensiv, så lyckas man döda allt vad offensiv hos motståndare heter, och så är man otroligt effektiva när man själva får lägen. Tar man bort förlusten mot Karlskrona så har laget släppt in blott elva mål på åtta matcher, och då räcker det med att göra lite över 2½ i snitt för att vinna matcherna. Halmstad blir att räkna med hela vägen.

Kristianstad

Betyg 3+

Jag hade Kristianstad som tvåa i serien och det har man inte riktigt levt upp till så här långt. Men laget har spelat en fartfylld ishockey och spelare som Jacob Grönhagen och Filip Lennström har sprutat in poäng. 20 poäng är också ett bra facit, så de förtjänar ändå ett bra betyg, men jag tror det finns än mer att få ut av laget.

Vimmerby

Betyg 4

Har tagit poäng i alla matcher utom premiären (mot Kristianstad) och man ser bara starkare och starkare ut. Spelar en fartfylld och offensiv ishockey och deras special teams toklevererar verkligen. Men jag hade också höga förväntningar på Vimmerby, jag tippade dem fyra, och därmed så blir det också ”bara” en fyra i betyg.

Vimmerby lär få spela allettan efter jul. Foto: Hampus Gliving, Nybro.

Troja

Betyg 2-

Laget har halkat en bra bit efter övriga fyra allettanlag, och låg faktiskt utanför allettanplats så sent som förra omgången. Det kan inte vara godkänt med tanke på laget, som visserligen är mindre rutinerat än vanligt, men som ändå har enormt mycket rutin och spetskvaliteter. Spelmässigt kanske det inte har sett så tokigt ut, men laget har haft otroligt svårt för att göra mål, bara 25 stycken är betydligt färre än övriga allettanlag. Man är lite för runda i sitt spel och tar för lite puckar mot mål med för lite trafik framför, och det är egentligen bara två spelare som levererat, Jesper Emanuelsson och Emil Ekholm, som tillsammans har stått för mer än hälften (13) av Trojas mål. Här måste fler kliva fram. Adderar man dessutom att laget läckt oväntat mycket bakåt så förstår man att det finns utvecklingspotential i laget.

Alvesta

Betyg 4+

Alvesta är verkligen ingen blyg nykomling! Fram till förra omgången låg man på en finfin femteplats, efter framför allt en fin inledning av serien med fyra segrar första fem matcherna. Sedan dess har det dock bara blivit en till, så lite momentum kanske man tappat på slutet. Men laget spelar en oväntat frejdig ishockey med bra energi och kreativitet, så det ska bli spännande att se hur länge de kan vara med och utmana.

Krif

Betyg 2

Jag hade Krif som sexa i mitt tips och laget ligger sjua, så det kanske kan tyckas hårt att ge dem en tvåa i betyg. Men det beror helt och hållet på poängskörden och spelet man visat upp. Att redan ha sex förluster är för mycket helt enkelt, och man har haft förtvivlat svårt för att göra mål samtidigt som försvaret inte riktigt klarat av att vara så där supertajt som Tisells lag brukar vara. 20 mål på nio matcher ger ett snitt på två per match, då är det svårt att vinna…

Borås är en stor besvikelse så här långt. Foto: Anders Gustavsson

Borås

Betyg 1

Jag hade MYCKET högre förväntningar på Borås inför säsongen. Jag hade dem som femma, men nu ligger man åtta med endast nio inspelade poäng. Det är både framåt och bakåt det brister, och laget har haft förtvivlat svårt att då ihop spelet. Man har inte alls den där attityden som man skulle kunna tro när man ser på alla starka fysiska spelare truppen innehåller. Nej frågan är om inte nye tränaren Fredrik Eriksson inte hänger löst.

Mörrum

Betyg 2

Två segrar och sju förluster, visst mina förväntningar på Mörrum kanske inte höll allettannivå, men nog trodde jag att man skulle ligga någon placering högre upp. Framför allt är det försvarsspelet som läcker, 44 insläppta innebär nästan fem per match och då vinner man inte många matcher.

Tyringe

Betyg 2

Inledde säsongen uruselt och 13 gjorde mål framåt är faktiskt sämst i hela ettan, och 45 insläppta är delat sämst med Örnsköldsvik och Falun. Jag hade inte höga förväntningar på Tyringe, men de har faktiskt gått ännu sämre. Dock slipper de undan bottenbetyg då det ändå sett lite bättre ut på slutet, en poäng med mersmak mot Karlskrona är ett tecken på det.

Lämna ett svar