Halvtidsbetyg- Västra!

Halva serien spelad, och jag har redan summerat den statistiskt. Men hur har lagen skött sig egentligen? Vilka har förtjänat överbetyg och vilka lagen får underkänt? Här ger magister Krister sina betyg från 1-5, där betygen är satta utifrån förväntningarna på laget.

Mariestad

Betyg: 4

Mariestad har åtta segrar och bara en förlust och är det lag i hockeyettan med bäst facit så här långt. Man är även det lag som gjort flest mål i hela ettan. Så visst förtjänar de ett bra betyg. Men samtidigt så finns det mer att kräma ur laget. Special teams har inte alls hållit den nivå man höll förra säsongen till exempel. Man har också levt mycket på sin starka förstalina med Lindén-Wistén-Tellström, och det är egentligen först på slutet som övriga formationer börjat leverera. Nu har de i och för sig fått tillbaka Anton Blomberg i spel och André Astley Rydberg är på g tillbaka, så det finns utvecklingspotential. Även spelmässigt finns det mer att få ut av laget, såväl defensivt som offensivt.

Jesper Lindén och hans Mariestad har fått måljubla flest gånger av alla i hela ettan. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Tranås

Betyg: 4

Tranås har så här långt sju segrar och två förluster och är enda laget som besegrat Mariestad. Det är givetvis starkt gjort, men även Tranås har förbättringspotential. Dels har kanske inte målvakterna riktigt levt upp till potentialen de besitter, dels är man ofta lite upp och ner under matcherna. Lysande hockey kan avlösas av enkla misstag och dippar i spelet. Tränaren Phil Horsky vill säkert se 60 minuter bra hockey, likt matchen mot Mariestad, oftare.

Lindlöven

Betyg 4

Sex vinster och tre förluster och en tredjeplats är facit för Lindlöven så här långt. Framför allt är det försvarsspelet som klaffat och gett laget en hyfsat stabil allettanplats. Där har de tre sena värvningarna av Joshua Karlsson, Måns Krämer och Leo Klavhed givetvis varit en nyckelfaktor, men även storspelet av målvakten William Kias har bidragit. Men nu lämnar Krämer för Västervik, Leo Klavhed är skadad och Joshua Karlsson lämnar när som helst för Nordamerika, så frågan är hur man ska klara sig utan dessa nyckelspelare?

Skövde

Betyg 3-

Jag hade höga förväntningar på Skövde och hade tippat dem som tvåa. Men laget har varit väldigt ojämnt och har sex vinster och tre förluster så här långt. Framför allt är det den så haussade forwardssidan som inte riktigt levererat, mer än i special teams som faktiskt funkat väl. Skövde får inte det där riktiga flytet i uppspelen och tappar därmed fart. Lite märkligt kan tyckas med så skickliga forwards och en uppgraderad backsida… Men segern senast mot Lindlöven räddar ändå ett godkänt betyg.

Skövdevärvningen Gustav Lindberg leder interna poängligan. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Dalen

Betyg 3

Laget spelar i sina bästa stunder en riktigt bra hockey med hög press och då är man jobbiga för motståndarna. Det har också gett laget 17 poäng. Men man är understundom också lite för omständliga i sitt spel, inte distinkta nog när lägena dyker upp och man är inte alltid konsekventa i sitt agerande på isen. Det har gjort att man släppt in ovanligt många mål och betyget kan inte bli mer än godkänt.

Forshaga

Betyg 4+

Efter fyra förluster de första fem matcherna såg det mörkt ut för Forshaga. Men så vann man mot Skövde i omgång sex och nu har man radat upp fyra raka segrar och har ordentligt häng på en allettanplats, vilket jag kanske trodde de skulle få svårt att ha. Och det är stjärnorna Linus Skager och Tobias Björklund som burit laget på sina axlar, de båda har gjort nästan hälften av lagets mål (13 av 28)! Adderar man övriga två (Jacob Ringsby och Hugo Ek Koskela) som (mestadels) spelat i förstakedjan så är vi uppe i 22 mål. Kan laget spinna på den fina trenden de har och orkar lagets spetsar fortsätta leverera i match efter match så kan de mycket väl vara med och bråka om en allettanplats hela vägen. Men helst bör man då också gå igång lite secondary scoring.

Surahammar

Betyg 2-

Jag trodde att Surahammar skulle kunna vara med och bråka om en allettanplats även om de kanske inte riktigt skulle räcka till i långa loppet. Men nu har man redan efter halva serien nio poäng upp till femteplatsen och laget har visat upp en nerviksmentalitet i många matcher. 40 insläppta mål är på tok för mycket för ett normalt rätt försvarsstarkt Surahammar. Det tog också sex omgångar innan storstjärnan Lukas Söderlund nätade, och han betyder mycket för lagets prestation, och levererar inte han så har de ingen riktigt som leder laget. Att föreningen dessutom har aviserat att de har ekonomiska bekymmer kan givetvis också haft en negativ påverkan på laget.

Mjölby

Betyg 3+

Som nykomling så handlar det om att anpassa sig och försöka sno åt sig någon poäng här och där mot bottenkollegorna. Och detta har Mjölby gjort på ett bra sätt ändå. Två trepoängare och poäng i ytterligare två matcher är med beröm godkänt. Laget har varit med i alla matcher, utom senaste mot Mariestad, och ska ha heder av sin insats. Laget har en tajt defensiv och ett par spetsar som kan göra mål.

Borlänge

Betyg 2

Borlänge HAR ett föryngrat och mer oprövat lag än tidigare, men att de endast skulle ha sex poäng efter nio matcher är en besvikelse. Tolv av lagets 23 mål har kommit i segrarna mot Falun och Surahammar, men mot övrigt motstånd har man varit otroligt tandlösa.

Det mest positiva med denna säsong för Faluns del måste vara publikfesten i ”Slaget om Runn.” Foto: Sebastian Rännholm

Falun

Betyg 1

Javisst, man är en nykomling och javisst, man har inte förstärkt laget nämnvärt från tvåan, men nog trodde jag att man skulle kunna visa upp mer än man gjort hittills. Att man i alla fall skulle försöka bjuda motstånd i matcherna. Målskillnaden 14-45 säger det mesta, vare sig offensivt eller defensivt har man visat upp tillräckligt. Nu gjorde man ett tränarbyte inför förra omgången och insatsen mot Dalen innebar visserligen förlust med 0-2, men det var ändå ett steg i rätt riktning mot tidigare. Kan man fortsätta ta kliv framöver?

Lämna ett svar