Boden på g och Strömsbro vann sexpoängsmatchen

Idag blev det en ny zap-eftermiddag, dels då matcherna hade olika starttid, dels då matcherna kom att avgöras hyfsat tidigt. Det var egentligen bara lite överraskande Väsbys match mot Enköping som kom att bli spännande hela vägen in. Men här är lite ord om matcherna.

Mest minuter fick matchen Boden-Sundsvall, en match mellan två topplag i den norra ettan där Sundsvall lite överraskande ledde serien medan Boden bara låg två poäng bakom. Det var en rätt underhållande match att se på, där Boden fick en kalasstart mot ett Sundsvall som verkade sitta kvar i bussen första halvan av första perioden, och 1-0 kom snyggt av Jesper Ylivainio efter bra förarbete av Christian Nyman. Men när Sundsvall väl kom igång efter runt 10 minuter så var det de som skapade mest och bäst, och det missades både öppet mål och andra riktigt bra lägen. Där visade Boden att man är sårbara defensivt, man har inte riktigt backar som lyckas få stopp i spelet. Offensivt såg det dock bättre ut, och nykomponerade kedjan med bombnyförvärvet Daniel Mannberg, Nils Thomasson och Emil Lindblom visade lovande takter direkt.

Sundsvall fortsatte hålla i taktpinnen i inledningen av den andra, men när Boden först oväntat gör 2-0 (Fabian Nilsson) och sedan även 3-0 (Max Wahlgren) så kändes matchen avgjord. Till slut skrevs segersiffrorna till 6-2 (Mannberg sista målskyttt!) för Boden, och därmed klättrar de förbi Sundsvall upp på en tredjeplats. Boden har spelmässigt tagit klara kliv sedan senast jag såg dem, men visst finns det saker att slipa på i spelet i egen zon.

Boden är på g!

***

Jag såg även en period av matchen Nyköping-Vallentuna. Och det var en match där Nyköping var ett nummer för stora helt enkelt. Nyköping stängde effektivt ner Vallentuna och kunde själva göra fem mål utan att förta sig som det kändes. Nyköping imponerade helt enkelt med stabilt spel över hela isen. Det kan dock vara en pyrrhusseger för Nyköping, då viktige Linus Lundström klev av matchen skadad i första perioden, det såg inte bra ut! Kan mycket väl ha varit en knäskada.

***

En annan match som fick en del skärmtid var Strömsbro-Kiruna, en riktig sexpoängsmatch i allettanstriden i norr. Piteå, Boden, Hudiksvall och Sundsvall känns rätt givna att gå dit, men sedan står kampen mellan dessa båda lag och kanske Kalix om den sista. Och ska man dra slutsatser av denna match så ligger Strömsbro klart bättre till än Kiruna. Nu såg jag inte mer än en period totalt kanske, men då var det Strömsbro som var det klart spelförande laget och laget som spelade mer rejält, konsekvent och cyniskt, egenskaper som brukar löna sig i långa loppet. 3-1 vann de matchen med till slut och därmed är de nu uppe på samma poäng som Kiruna.

***

Den sista matchen som fick några minuter var Hudiksvall-Kalix. Och även om Kalix stretade emot i halva matchen, så kändes det lite som luften gick ur Kalix när 1-0 till Hudiksvall kom. Laget blev otroligt små och lät Hudiksvall få styra och ställa matchen efter det, och därför var det inte konstigt att Hudiksvall kunde vinna med 4-1. Men Hudiksvall har problem i försvarsspelet, så länge Kalix klarade av att lyfta upp spelet så var det match.

***

Piteå körde över Örnsköldsvik med 7-0 och Piteå verkar ha fått ordentlig fart på grejerna nu och leder serien.

***

Till sist: Två riktigt tunga värvningar till ettan idag. Den spel- och meritmässigt tyngsta är givetvis Bodens värvning av Daniel Mannberg, en spelare som satte avtryck direkt i dagens match och som med fler matcher i benen givetvis kommer vara en spelare som gör skillnad.

Den andra var Mariestads värvning av tunga forwarden Simon Eriksson. En spelartyp Mariestad kanske saknat lite denna säsong, en powerforward med enorm fart på rören som älskar att tacklas men även har en hel del hockey i sig. Detta tillför en dimension till i Mariestads redan rätt vassa forwardsuppsättning. Och apropå Mariestad och forwardstillskott. Igår fick deras långtidsskadade stjärna André Astley Rydberg beskedet att han kan börja träna på is igen. Det kommer bli konkurrens om forwardsplatserna i Mariestad framöver.

Lämna ett svar