Utmanarna slog favoriterna!

Igår hade jag besök från Indien, så det blev tyvärr inget skrivet då. Därför blickar jag idag tillbaka på två dagars hockey. Och det jag skulle vilja lyfta fram är att tre av utmanarna verkligen hade bra dagar då de alla slog favoriter, och att det inte går att snacka bort att de dessutom gjorde det rättvist.

Jag tänker givetvis på matcherna Vimmerby-Troja 5-0, Mariestad-Tranås-0-4 och Piteå-Hudiksvall 4-3 (e sd). Likheten mellan alla tre matcher var slående. Det var tre underdogs som slog tre tippade topplag och man gjorde det på liknande vis. Man spelade framför allt ett oerhört starkt, uppoffrande och fysiskt solitt försvarsspel, där man lyckades få stopp på normalt riktigt starka offensiver. Troja, Mariestad och Hudiksvall brukar kunna mala ner motståndarna djupt ner i egen zon och få långa anfall där man till slut även kan då utdelning. Men nu tillät ingen av utmanarna det att bli några långa anfall. Man stod upp i mittzonen riktigt bra, och fick favoriterna väl ner pucken i anfallszonen så fick man ingen tid med den där, utan utmanarna var snabbt där och satte stopp och fick ut puckarna och kunde själva få till ett bra omställningsspel. Det är bara att titta på skotten: Troja sköt 18 skott, Mariestad 20 och Hudiksvall 21, medan deras motståndare hade betydligt fler. Jag har inte hunnit se riktigt hela matchen mellan Piteå och Hudiksvall, men av det jag såg så ska Hudiksvall vara glada över den pinne de ändå fick med sig. Detta var riktiga styrkebesked av de tre utmanarna, samtidigt som det kanske kan bli en lärpeng för favoriterna att det finns inga enkla matcher utan det vill till att vara påkopplad varje dag och kriga minst lika mycket som motståndarna om man vill vinna.

***

Matcherna i övrigt då? Jo Borlänge sparkade Faluns rumpa ordentligt när man vann derbyt med hela 7-2. Det sved nog rätt ordentligt. Annars var det roligt att se bilder från matchen där det verkade vara rätt bra inramning, speciellt hade Falun en riktigt bra klack!

Karlskrona imponerar! 3-0 i derbyt mot Krif, och Karlskrona är ett lag som går från klarhet till klarhet. Det ska verkligen bli grymt intressant att se deras möte med Kristianstad idag. En tidig seriefinal och ett tillfälle att pinka in revir inför något som kan bli ett kvalseriemöte framöver.

Boden avfärdade Strömsbro med klara 3-0, och därmed har de fått ett riktigt bra avstamp inför dagens möte med Hudiksvall. Boden har varit lite upp och ner och det skulle säkert sitta bra för självförtroendet med en seger mot ett tippat topplag. Samtidigt vill säkert inte Hudiksvall förlora två matcher i rad så de lär inte heller vika ner sig. Detta är också en match jag lär slänga ett öga på!

Borås kris är djupare än jag trodde. De låg under med 2-0 mot nollpoängaren efter halva matchen, men lyckades krångla sig ur det och vinna med 3-2. Men även om det var en seger så var det inget styrkebesked, nu ska VÄLDIGT mycket till för att Borås ska spela allettan efter jul, och laget är en stor besvikelse så här långt.

Visby vann toppmötet mot Vallentuna med 4-1, och det var deras klart bästa match så här långt. Segern var dock inte lika klar som den ser ut, med fyra minuter kvar ledde man med blott 2-1 och man kunde sedan utnyttja att Vallentuna dels gick offensivt, dels tog ut målvakten till att göra 3- och 4-1. Den östra ettan har verkligen delat upp sig i två halvor och ser helt avgjort ut redan.

***

Dagens matcher i övrigt:

Piteå ska försöka upprepa sin prestation från gårdagen och vinna mot Strömsbro. Frågan är om man orkar ladda om?

Örnsköldsvik spelar bottenmöte mot Clemensnäs, en chans för Clemensnäs att återupprätta sitt rykte lite, laget har inte alls varit den positiva injektion i norrettan jag med flera hoppats på.  

Sundsvall ska ta sig an Vännäs i en match där Sundsvall är klara favoriter i. Men Vännäs har faktiskt tagit poäng i fyra av sina fem senaste matcher så en liten varningsflagga är härmed lyftad.

Nyköping ska ta emot Segeltorp i den östra ettan. Segeltorp kändes lite på g, men förlorade derbyt mot Huddinge och ska inte ha något att sätta emot ett starkt Nyköping. Nyköping som för övrigt fått in ett riktigt starkt nyförvärv i forwarden Rasmus Kahilainen.

Wings ska försöka visa att man i alla fall försöker hänga på topplagen när man i eftermiddag möter Linden. Linden är så här långt poänglösa, och ska Wings ha ens en mikroskopisk chans att utmana lagen högre upp är en seger ett måste.

I den västra ettan så har Borlänge kommit igång till slut. Idag ska de försöka ta en tredje raka seger när Forshaga kommer på besök. Forshaga behöver en seger för att hålla drömmen om allettan vid liv så förvänta er ett heltaggat Värmlandslag.

Ett krisande Surahammar ska försöka betvinga Dalen och därmed krympa avståndet upp till strecket ordentligt. Men med tanke på hur laget presterat så lär de få en tuff uppgift mot ett Dalen som senast tog en viktig seger mot Lindlöven.

Mjölby ska försöka tillfoga Lindlöven en andra raka förlust. Men Lindlöven känns väldigt stabila och bör ta hem detta.

Falun har idel förluster så här långt och inte lär det se annorlunda ut efter dagens möte med serietrean Skövde.

En klassisk streckmatch spelas mellan sexan Alvesta och femman Krif. Båda lagen har nio poäng, så det är en riktig sexpoängsmatch.

Mörrum möter Borås i en match där båda behöver vinna för att hålla sig nära allettanstrecket. Frågan är om inte Mörrum får ses som knappa favoriter ändå?

Dagens sista match spelas mellan Halmstad och Tyringe (starttid 18.00, övriga 16.00). Halmstad har imponerat så här långt vilket man inte kan säga om Tyringe, men Tyringe gav ändå Borås en tuff match senast, kanske de är lite på g ändå?

Lämna ett svar