Sexig fredag!

Daladerby, seriefinal, toppmöten och Blekingederby, ja det är sannerligen inte vilka matcher som helst som spelas ikväll. Det är visserligen bara sex matcher på programmet, men det finns hela omgångar i hockeyettan som inte erbjuder lika sexigt utbud som det görs ikväll. Så förbered er på lite hockeyporr!

Derbyn!

Vi börjar väl med de två derbyna, som är av helt olika karaktär men icke desto mindre intressanta båda två ändå.

* Karlskrona tar emot Krif i ett Blekingederby som på förhand ser ut att bli riktigt spännande. Karlskrona toppar serien, men har inför dagens match blivit av med sitt stora draglok så här långt, Joachim Rohdin. Var står KHK utan stjärnan? Ikväll får man en första indikation på detta.

Blir det utökad serieledning för KHK? Foto: Halland i fokus

Motståndarna Krif har en fin femteplats, men är i behov av poäng för att skaffa ett bra utgångsläge att behålla allettanplatsen. Man vann också senaste matchen mot Borås och har framför allt visat upp en tajt och bra defensiv. Nu möter man södra ettans mest stjärnfyllda forwardsuppsättning, en tuff utmaning givetvis.

Lagen har mötts under försäsongen och har då var sin seger, jag tror att nyckeln till matchen står att finna i Krifs defensiv. Kan de klara av att stänga ner KHK så vinner de, men det är ingen lätt sak, för även utan Rohdin så finns det slagkraft i serieledarna. Jag tror ändå på hemmaseger, 3-2.

Kan Patrik Elfsberg leda sitt lag till seger mot sina gamla lagkamrater? Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

* Om vi då går vidare till Daladerbyt så är det intressant ur flera aspekter. Först och främst för att det är ett historiskt riktigt hett derby, slaget om Runn, som inte spelats på nio år. Jag är säker på att Falunborna längtat efter ett tillfälle att få spöa Borlänge igen. Redan innan seriepremiären taggades det igång när en Falunspelare utlovade seger i derbyt. Kapten i Falun är dessutom mångårige kaptenen i Borlänge, Patrik Elfsberg, som också sagt att han skulle älska att vinna derbyt.

Det är också intressant då det är ett rent bottenderby. Lagen ligger sist och näst sist, och för att få ut någon vinst ur grundserien så kommer derbyt vara en viktig del. Vinner man det så har man något positivt att ta med sig in i en fortsättningsserie i alla fall. Borlänge är etablerat ettanlag och favoriter, men jag tror på en riktig kamp, 1-4.

Seriefinal!

Utökar Mariestad sin segersvit? Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Det vankas också seriefinal i den västra ettan. Ett Mariestad med full pott efter sex omgångar tar emot ett Tranås som just nu ligger tvåa, sex poäng bakom. Mariestad avfärdade enkelt Surahammar senast med 6-2, trots att den suveräna förstakedjan klev av poänglösa. Den har annars på egen han gjort fler mål än 17 av ettanlagen gjort så här långt. Men det var viktigt för Mariestad att även andra enheter klev fram, det är svårt att leva på en enda kedja om man ska gå långt.

Tranås vann i sin senaste match, derbyt mot Mjölby, med 4-0. Man vinner på sin fart och energi och det är det som kommer bli nyckeln för laget om man ska rubba serieledarna. Det, plus kedjan med George Diaco, Oscar Gustavsson och Marcus Ruuskanen som varit den klart ledande enheten hos serietvåan.

Lyckas Tranås få hugg på Mariestad så har de stora förutsättningar för att vinna, men lyckas Mariestad få till snabba uppspel så kan de också såra Tranås, så det kommer bli en riktigt spännande och säkert svängig tillställning. Mariestad har dock spelat otroligt stabilt och får mitt utgångstips, 4-2.

Toppmöten!

Det är också två toppmöten ikväll, dels en i söder, dels en i öst.

Fortsätter Jesper Emanuelsson att ösa in poäng? Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

* Ja tittar man i tabellen så är det bara Vimmerby som tillhör toppen, men alla räknar väl kallt med att Troja kommer återfinnas i toppen med när seriens summeras. Troja kommer från två tuffa förluster mot Karlskrona och Kristianstad där man spelat bra men bara fått med sig en poäng. Vimmerby vann sin senaste match mot succénykomlingen Alvesta med hela 7-1. Det skiljer just nu tre poäng mellan lagen så Troja kan vid seger gå om och klättra upp på allettanplats. Det är med andra ord en riktigt viktig match där det faktiskt kan lukta lite poängnöd i Troja om de förlorar och övriga resultat går emot med. Jag tror dock detta blir en supertajt match med tanke på vad lagen visat upp på slutet. 2-2.

* Ett Visby som kanske är en liten negativ överraskning så här lång och faktiskt bara ligger femma trots ett stjärnfyllt lag, tar sig an den stora positiva överraskningen i den östra ettan, Vallentuna, som ligger trea. Visby har inte alls fått till offensiven som man borde, och har bara noterats för 2.6 mål per match. Senast hade man inget att hämta i toppmötet mot Väsby och föll med 4-1. Här finns det mycket mer att få ut.

Vallentuna å sin sida har 13 poäng på sina fem spelade matcher och har framför allt lyckats vinna många jämna matcher, senast var det Wings som slogs tillbaka med 3-2. Nu ställs man dock för en tuff utmaning, och det ska bli spännande att se hur de löser en bortamatch mot ett stjärnfyllt Visbylag. Otroligt svårtippad match där klass ställs mot formstyrka. 2-2.

Bottenmöte!

Det blir också ett bottenmöte i söder då tippade allettanlaget Borås väl äntligen ska lyckas ta sin allra första trepoängare? För som motståndare återfinns Tyringe, ett lag som verkligen inte rosat marknaden så här långt och inte tagit en enda poäng. Det är helt nödvändiga poäng för att Borås ska ha någon som helst chans att vara med och bråka om en alettanplats. Jag tar för givet att de vinner detta tämligen enkelt, 5-1.

Lämna ett svar