Klipp och kommentarer från gårdagen

Igår var jag och såg Bois besegra Falun i en match som inte kommer gå till världshistorien som den mest välspelade. Bois gjorde lite som man ville i två och en halv period och 3-0-ledningen kunde varit betydligt större, men en reducering i powerplay gav Falun energi och man fick även in 3-2, så det var lite med andan i halsen Bois redde ut det, även om Falun aldrig hade någon chans att kvittera. Men mitt 7-1-tips kom verkligen på skam.

Men i efterhand nu har jag sett två andra matcher samt lite strösekvenser från ytterligare några, så här är lite observationer och klipp från dessa matcher.

En match jag var lite extra nyfiken på var matchen Huddinge-Nyköping, en match som Nyköping tog ledningen i med 4-0 innan ens tio minuter spelats. Det går rykten om att Huddinges styrelse ska ha haft möte under matchen, och att en av punkterna ska ha varit a-lagets kräftgång. För detta var alltså lagets femte raka förlust, och man har -16 i målskillnad dessutom och ligger absolut sist i den östra ettan. Detta som skulle bli den stora revanschsäsongen, där man inte bara plockat tillbaka nygamle succétränaren Fredrik Mälberg, utan dessutom har värvat ihop en forwardsuppsättning som står få efter, har alltså blivit ett till och med ännu större fiasko än föregående säsong. I förra säsongens femte omgång så mötte man också Nyköping och då vann man med 5-1.

Vad är det då som gått fel? Ja den enkla analysen att dra är att backarna är alldeles för dåliga. Man får inte till några vettiga uppspel, vilket ger ett trögt anfallsspel. Och i försvarsspelet så har man för orörliga backar vilket gör att man inte lyckas fånga upp anfallarna på ett bra sätt. Mot Nyköping så fick man ändra om och bara spela styrspel, 1-3-1, för att ge backarna mer understöd. På så sätt fick man stopp på blödningen defensivt, men samtidigt så skapade man i stort sett ingenting framåt. Nyköping hade pucken i stort sett hela tiden i de första två perioderna, för Huddinge fick inrikta sig på att försvara sig bara. När Nyköping sedan ledde med 6-0 så gick dock Nyköping ner sig lite i intensitet, vilket gav Huddinge tid och utrymme för lite eget anfallsspel. Men det var i stort sett bara under sina powerplay som man lyckades skapa några vassa målchanser.

Faktum är att det ÄR kris i Huddinge, och jag har svårt att se att de ska kunna lyfta sig ur detta med nuvarande lagbygge. För även om det finns klass framåt, så måste de få puckar att jobba med, och det är just nu problemet.

Nyköping då? Jo de spelade riktigt bra. Förstakedjan med Christian Axelsson, Pontus Karlsson och Linus Lundström fick massor med istid och gjorde något bra av den varje gång. Nyköping spelade annars rätt enkel men effektiv ishockey med mycket dump och jaga och vann mycket puck i sitt checkingspel mot tröga Huddingebackar.

Mitt 1-4-tips var ändå ok. Nyköping gav faktiskt 2,63 i odds som segrare, snacka om bjudodds!

***

Den andra matchen jag såg var en med ett annat krislag, nämligen matchen mellan Krif och Borås. Borås är laget som underpresterat så här långt, och jag var nyfiken på vad kräftgången kunde bero på. Jag har ju ändå sett dem två gånger under försäsongen och en seriematch (premiären) och då har de absolut inte sett ut som något loosergäng.

Men matchen mot Krif visade inte heller upp ett SÅ svagt lag som resultaten uppvisat. I en jämn match, men där Borås ändå under merparten av matchen höll i taktpinnen, så föll man egentligen bara av två orsaker. Ett otroligt kontrollerat och noggrant försvarsspel av Krif, och ett lite för vekt Boråslag. Ja ni läste rätt, ett vekt Boråslag. Borås som skulle vara det stora, tuffa och starka laget i den södra ettan som de andra lagen skulle få se upp för. Men i matchen mot Krif så vann man långt under hälften av alla kamper. Man gick in med för lite pondus i närkamperna och man gav sig inte heller in i den jobbiga zonen framför Krifkassen tillräckligt ofta och med tillräcklig intensitet. För att göra mål mot ett tajt spelande Krif krävs antingen ett otroligt snabbt omställningsspel, vilket Borås inte ens är nära att ha, eller så måste man stå i ansiktet på motståndarmålvakten och skymma, styra och slå på returer. När man inte heller har det så kunde Cederlund hålla rent hyfsat enkelt, även om han fick briljera ett par gånger med. Sedan hade kanske inte Borås det där riktiga flytet heller, se bara på detta klipp!

Klipp från hockeyettan play.

***

Noteringar från öst:

Väsby kunde ta en tidig 2-0-ledning mot Visby och kunde sedan kontrollera matchen. Det blev inte alls den kamp och heta tillställning som jag hade hoppats på. Men visst hade jag tippat rätt vinnare.

Vallentuna har fått en kalasstart under Jussi Salos ledning. Efter 3-2-segern (mitt tips 4-2), mot ett Wings som vill vara med i allettankampen, så har laget tagit hela 13 poäng efter fem matcher och ligger på en finfin tredjeplats.

Segeltorp fortsätter överraska positivt. Man skjuter inte mest skott som vanligt, men man skapar ändå riktigt många målchanser när man väl får till ett anfall. Det gav en sensationell 2-0-ledning mot ett Tyresö/Hanviken som bara släppt in ett mål på de första fyra matcherna. Topplaget i den östra ettan kom dock igen och lyckades kvitter i period 3 och sedan vinna i sudden.

***

Noteringar från södra:

Alvesta har fått en kalasstart på sitt ettanäventyr. Matchen mot Mörrum blev precis så där jämn jag förutsåg (tippade 2-2), men som i sagan så skulle detta få ett lyckligt slut för Alvesta. Man kunde nämligen med bara 2 sekunder kvar göra segermålet 4-3 genom Otto Henell. Nu ligger laget på allettanplats efter fem omgångar, vem hade trott det? Extra starkt att vinna sedan man bjudit på ett sådant här dråpligt 0-1-mål.

Halmstad är dock det allra största utropstecknet i hela ettan. För igår kunde man ta sin fjärde seger på fem matcher, även om den kom först efter förlängning. Här garderade jag ju mitt tips med en klar Vimmerbyseger om Crespin inte spelade. Nu gjorde han det, och därför fick jag in rätt tecken på matchen, även om jag tippat 2-2 och det blev 1-1 efter 60 minuter (2-1 e sd). Halmstad ligger därmed på en finfin tredjeplats i serien trots att man nu mött de fem topptippade lagen i serien.

Tyringe stod upp bra i en dryg period och ledde faktiskt så långt med 1-0 mot storfavoriten Kristianstad. Men så pressade Kristianstad på gaspedalen och då hängde inte Tyringe med. Det blev tre snabba mål och segersiffrorna kunde till slut skrivas till 2-6, lite mindre än de 1-8 jag tippade.

***

Noteringar från västra:

Dalen tog en planenlig seger mot nykomlingen Mjölby med 5-2 (mitt tips 4-2). Därmed så går man upp på allettanplats igen. Jag kan inte låta bli att bjuda er på ett riktigt snyggt mål från matchen, det är Mjölbys Tom Eriksson som lättar upp pucken och slår in den på tennis!

Klipp från hockeyettan play.

Skövde vände ett 0-2-underläge till en 6-3-seger borta mot Tranås. Och man var kusligt effektiva, laget sköt 15 skott de sista två perioderna och gjorde alltså 6 mål på dem. Tranås målvaktsspel fortsätter vara darrigt!

Lindlöven fortsätter att ta viktiga segrar. Igår vann man en jämn match mot Forshaga med 2-1 (jag trodde 3-1) på bortaplan. Lindlöven ligger därmed på en fin tredjeplats efter fem omgångar i den västra ettan med 12 poäng.

Borlänge tog sina första poäng mot ett blekt Surahammar. Klara 5-1 blev segermarginalen och därmed så ser Surahammars allettanförhoppningar allt mer avlägsna ut. Är det månne den ekonomiska krisen som satt spår i hur laget presterar på isen? Surahammar stod inte alls att känna igen och mitt tips, 1-2, var way out!

***

Så till sist den norra ettan:

Kalix vann med exakt samma siffror jag trodde innan (4-2) mot Vännäs. En av alla transatlanter i Kalix, Conner Jean, gjorde hattrick i matchen. Kalix ligger just nu trea i norra ettan, men så haltar också tabellen betänkligt. Vissa lag har spelat tre matcher, andra sju?!

Kiruna vann med samma segermarginal jag trodde (4-1), men det blev 5-2 till slut. Det mest anmärkningsvärda från denna match är ändå överfallet på Felix Fjälkeborn som gjorde att matchen fick stoppas i tio minuter i väntan på att ambulans hämtade Kirunaspelaren. Vi hoppas givetvis att allt gick väl med Felix!

Klipp från hockeyettan play.

Lämna ett svar