Innebandytaktiken

Igår var det mycket irl så jag var off och såg inte en enda av de fyra matcher som spelades igår. Jag har dock på förmiddagen här i alla fall sett Troja-Karlskrona, en match som Karlskrona gick segrande ur, trots ett spelmässigt övertag för Troja.

Jag har ingen större egen idrottskarriär att se tillbaka på. Jag provade visserligen en hel radda sporter, inklusive hockey, men slutade som sista idrott med fotbollen när jag var en 14-15 år. Som vuxen började jag dock spela en del korpinnebandy, vi var ett kompisgäng som väl inte var några lysande stjärnor, vi spelade för att det var kul. Men med åren utvecklade vi en spelstil som kom att bli rätt framgångsrik, och vi kunde slå lag som både var yngre, mer vältränade och absolut bättre innebandyspelare än vad vi var. Vi spelade ett lågt försvarsspel, där vi sedan utnyttjade motståndarnas misstag när de var oorganiserade och utnyttjade det hänsynslöst. Vi gick ifrån att vara ett bottenlag till att vinna serien ett par gånger faktiskt.

Men vad har då detta med hockey i allmänhet och Troja-Karlskrona i synnerhet att göra? Jo för det var precis den känslan jag fick av matchen. Troja tryckte på och tryckte på, men Karlskrona var rätt bekväma med att spela tajt i egen zon och hela tiden hålla Troja på utsidan. Övertaget var med andra ord rätt skenbart. Och när sedan Troja gjorde misstag så gjorde man en ”Holms glada gossar” och utnyttjade detta omedelbart. Visst skapade Troja en del chanser, framför allt i powerplay, men det var ofta utifrån eller från hårt uppvaktade spelare, vilket gjorde att Viktor Kokman inte behövde briljera egentligen. Och speciellt förstakedjan i KHK, med Rohdin, Crus-Rydberg och Bergström, kunde faktiskt även lyckas sätta press på hemmalaget så att Karlskrona även fick andas lite emellanåt och även faktiskt skapa chanser och göra mål.

Var det vackert KHK-spel? Nej utöver från förstakedjan så var det rätt primitivt. Men var det effektivt? Absolut! Sedan kan man tycka att ett så pass skickligt KHK ska kunna var det laget som håller i taktpinnen, även mot Troja. Men ändamålet helgar medlen, tre poäng in på kontot och just det cyniska spelet kan mycket väl vara precis det som KHK behöver för att äntligen utmana på allvar.

Mitt 1-3-tips är jag ändå nöjd med.

Karlskrona spelar resolut försvarsspel. Foto: Halland i fokus

***

I övrigt var det två programenliga segrar och en liten skräll under lördagen.

* Kalix kunde enkelt avfärda Clemensnäs med 6-1. Noterbart är att trotjänarbacken Johan Pettersson fick göra hattrick i matchen. Mitt 3-1-tips var lite för snålt satt.

* Strömsbro 4-0-besegrade Örnsköldsvik med 4-0, men Övik hängde ändå med rätt bra i två perioder, dock utan att lyckas överlista Markus Sandrud som därmed fick hålla nollan. Det trodde inte jag när jag tippade 5-2.

* Till sist den lilla skrällen, där Vännäs lite överraskande lyckades knipa en pinne mot Kiruna. 4-3 slutade matchen efter sudden, och mittt 5-1-tips får jag skämmas lite för.

***

Nu till dagens matcher. Det spelas hela 15 stycken, så därför blir det bara lite kort om de flesta matcherna. Men några är extra intressanta så de blir det några mer ord om.

Först ut av matcherna, med matchstart 15.00 redan, är toppmötet i den östra ettan mellan Väsby och Visby. Båda lagen har mött beskedligt motstånd så här långt i serien (med undantag av Väsbys möte med Nyköping) och är också obesegrade. Men nu så blir det en riktig intressant drabbning där två tungviktare ställs mot varandra, den första riktiga värdemätaren för båda lagen. Väsby har hemmaplan och favoritskapet, men jag tror på en rätt jämn historia ändå, 3-2.

Apropå Visby: Deras poängkung och ledande spelare från förra säsongen, Emil Öhrvall, har nu gjort klart med Kristianstad. Då jag vet hur gärna Visby ville ha tillbaka honom, och då jag vet att de hade en bra slant att lägga, så bör Kristianstad ha pungat upp väldigt bra för att han ska gå dit istället. Det är givetvis en riktig toppvärvning av KIK, som enligt vanlig devis bara kör.

Om vi stannar i den östra ettan så spelas en viktig match för streckstriden mellan Vallentuna och Wings idag. Vallentuna har fått en kanonstart med tio poäng efter fyra matcher, och kan de även vinna dagens möte med fyrapoängaren Wings så blir glappet ner väldigt stort, och då har Vallentuna skaffat sig ett kanonläge för att få spela allettan. Wings snuvade dock Visby på en poäng på bortaplan i sin senaste match, så de kan vara lite på g. Vallentuna har dock visat en stabilare form och jag tror de tar hem detta med 4-2.

***

I den västra ettan så är den mest intressanta matchen mellan Tranås och Skövde. Två lag som inledde serien starkt med tre raka segrar men som båda förlorade i förra omgången. Tranås 3-0-föll mot Lindlöven, medan Skövde 4-1-föll i derbyt mot Mariestad. Båda är givetvis revanschsugna och vill snabbt hitta tillbaka till vinnarspåret igen, men i mina ögon så har Tranås i kraft av hemmaplan och det lite mer gedigna spelet en liten fördel. Kan man lösa Skövdes snabba spelvändningar så vinner man med 3-1.

***

I den södra ettan så spelas två matcher som sticker. Krif tar emot Borås i något som måste betraktas som en måstematch för gästerna. Laget som tippades till allettan har underpresterat grovt, och senast förlorade man mot tippade bottenlaget och nykomlingen Alvesta med 5-3 på hemmaplan. Några fler plumpar kommer man inte ha råd med om man ska ha chans att spela finserien efter jul. Därför är dagens match mot Krif otroligt viktig för deras del. Samtidigt är Krif också i poängbehov om de vill spela allettan. De har startat rätt bra, och kan vid seger idag kliva upp topp 5 och det kommer givetvis bli en självförtroendeboost för laget.

Den andra matchen som sticker ut är mötet mellan Halmstad och Vimmerby. Halmstad inledde serien urstarkt med segrar mot tre topplag, men i Jacob Crespins frånvaro stod laget inte alla att känna igen mot Karlskrona och man föll med hela 7-1! Nu måste man upp på hästen igen, och det mot ett Vimmerby som mer och mer hittar rätt, och man har två starka segrar mot Karlskrona och Mörrum i ryggen. Jag tror detta kan bli en superintressant och spännande tillställning OM Crespin är spelklar igen. Är han inte det så får Vimmerby ses som rätt klara favoriter. Så jag garderar resultatet: Med Crespin slutar matchen 2-2, utan honom 1-5.

***

Matcher i övrigt då?

Kalix-Vännäs: Kalix är hemmastarka och vinner en hyfsat jämn match mot ett lite lurigt Vännäs. 4-2.

Kiruna-Clemensnäs: Clemensnäs fortsätter spela bortamatcher, detta blir fjärde av fem matcher. Hemma vann de, men borta har de inte rosat marknaden, så jag tror på ny Kirunaseger, 5-2.

Huddinge-Nyköping: Huddinge har fem raka förluster, inte mycket talar för att den förlustraden ska brytas när man möter ett starkt Nyköping, 1-4.

Hanviken-Segeltorp: Hanviken har varit grymt stabila och tar detta även om Segeltorp sprattlat bättre än jag trodde. 3-0.

 Mariestad-Falun: Obesegrade serieledarna mot jumbon med noll poäng. Detta ska bara kunna sluta på ett sätt, om det nu inte blir underskattning. 7-1.

Borlänge-Surahammar: Två lag som inte imponerat så här långt, men Surahammar i ekonomisk knipa MÅSTE vinna, och jag tror man gör det, 1-2.

Dalen-Mjölby: Dalen har hackat lite, men detta ska man bara ta. 4-2.

Forshaga-Lindlöven: En hyfsat intressant match där Forshaga bör vinna för att haka på en allettanstriden. Dock känns Lindlöven som lite för stabila, 1-3.

Alvesta-Mörrum: Oviss match mellan två lag från nedre halvan. Jag tror detta blir en riktigt jämn historia, 2-2.

Tyringe-Kristianstad: Kattens lek med råttan, 1-8.

Lämna ett svar