Blekt och fredagsmatcher

Borås målades inför säsongen upp som ett riktigt spännande lagbygge som absolut borde ta sig till en alletta. Men efter gårdagens debacle mot nykomlingen Alvesta, förlust med 3-5 på hemmaplan, så ligger man faktiskt näst sist med blott två inspelade poäng och troligen med fem poäng upp till den där åtråvärda allettanplatsen.

Och man kan inte påstå att Alvestasegern var orättvis heller. För man uppträdde så tamt och lojt i försvarsspelet att Alvesta kunde fira stora triumfer bara genom att spela rakt och fullfölja in på kassen. För det är ett kännetecken nykomlingar ofta har, de är vana vid att få husera mycket i anfallszonen och har ett spel som kan generera både målchanser och mål. Och just rakheten, det går undan när Alvesta ställer om, sårade Borås gång på gång. Plus powerplay då, en annan sak man ofta har med sig från en framgångsrik säsong (när man går upp). Alvesta lät pucken gå, tog avslut och var på plats för att skymma och ta returer. Alvesta ledde med klara 4-1 efter två perioder, man var effektiva när lägena dök upp och spelade igelkottsförsvar i egen zon, två komponenter i spelet som funkade alldeles utmärkt så långt.

Borås måste upp på banan snart annars kan det bli tufft att nå allettan. Foto: Anders Gustafsson, Borås

I den tredje perioden mattades kanske Alvesta lite, samtidigt som Borås försökte dra upp tempot och framför allt låg man närmare Alvestaspelarna vilket gjorde att de inte fick till sitt finurliga passningsspel på samma sätt. Men närmare än 4-3 kom man inte, och när man chansade med att plocka ut målvakten så kom spiken i kistan, 5-3, i tom kasse.  

Nej detta var en riktigt blek insats av Borås. Inte ens hyllade målvakten Konstantin Barulin gick att känna igen. Han släppte inte bara fyra kassar, varav ett par såg rätt billiga ut, han tappade ut returer, och ingav ett allmänt osäkert intryck. Men förlusten måste också skyllas på utespelarna som inte alls hittade rätt i försvarsspelet. Den där tyngden man har gav mest intrycket av att göra laget stabbigt, för man hade stora problem att hänga med i Alvestas snabba spelvändningar.

Nu KAN detta ha att göra med underskattning, att man trodde att efter tre tuffa matcher, Karlskrona, Vimmerby och Halmstad, äntligen skulle kunna få en lite enklare uppgift. Men det skulle vara konstigt, då man endast plockat två poäng och det borde ju inte ha givit laget alltför höga tankar om sig själva. Något är det dock som inte stämmer, och man behöver nu hitta vad så man kan åtgärda det, för annars så kanske den där allettanplatsen seglar all världens väg. En trolig konkurrent, Halmstad, har ju redan sju poäng mer trots att även de haft ett riktigt tufft program.

***

Lite om dagens fyra matcher med:

Hudiksvall och Strömsbro har ett lite märkligt spelschema, de har inte spelat match på nio dagar, men nu är det dags igen då Strömsbro åker till Hudiksvall och Glysishallen för ett toppmöte. Strömsbro har vunnit båda sina matcher man spelat, dock mot två förväntade bottenlag (Clemensnäs och Vännäs), medan Hudiksvall vunnit mot samma lag, men förlorade senaste matchen mot Sundsvall. Det är med andra ord två lag med lite ringrost i benen, men förutsättningarna är ju rätt lika. Hudiksvall har ett vassare lag och har visat att man blir att räkna med på allvar under säsongen, så jag tror de tar hem detta, 4-1.

Kristianstad och Krif spelar en riktigt intressant match i södra ettan. Kristianstad imponerade under försäsongen men har kanske tappat lite momentum det sista. Man förlorade mot Halmstad för två omgångar sedan, och i senaste matchen vann man visserligen, men endast med 3-1 mot nykomlingen Alvesta. Krif å sin sida har två raka segrar i ryggen, senast tog man en imponerande 2-0-viktoria mot självaste Troja.  Jag tror att Tisellhockeyn kan passa rätt bra mot Kristianstad med, då det är ett lag som gillar att fylla på i anfallen vilket skapar utrymme för spelvändningar, men Kristianstad är samtidigt tillräckligt speediga och kreativa för att lirka upp ett försvarsstarkt Krif. 3-1.

Visby har idel segrar i bagaget och nio inspelade poäng. Vinsten senast mot Nyköping satt visserligen hårt åt, men man lyckades ändå vinna till slut mot ett rätt starkt Nyköpingslag. Nu har man dessutom förstärkt laget ytterligare, med backen Anton Claesson, och börjar se riktigt vassa ut. Det kan man inte säga om Wings, som normalt brukar starta serierna urstarkt men sedan tappa på slutet, men nu har man två raka förluster i bagaget (mot Tyresö/Hanviken och Nyköping) och risken är stor att det blir en tredje. 4-1.

Enköping-Linden är den klart mest svårtippade matchen ikväll. Enköping har en vinst på elva matcher, försäsongen inkluderad, enda vinsten kom för två omgångar sedan mot Huddinge då man vände 1-4 till 6-4. Men senaste matchen slutade med förlust (5-3) mot Segeltorp, vilket inte var ett styrkebesked. Samtidigt så har Linden inte vunnit under seriespelet heller. Senast förlorade man med 2-4 mot Vallentuna, så formen för deras del är allt annat än god den med. Jag tror detta blir ett riktigt bottenmöte, men Enköping får favorittipset i kraft av hemmaplan. 3-2.

Lämna ett svar