Mariestad starkast, stora siffror och skrällar i norr!

Mariestad tog en gruvlig revansch i derbyt mot Skövde igår. Efter två raka förluster under träningsmatcherna så kunde man nu vinna med klara 4-1 när det stod poäng på spel. Från gårdagen kan vi också notera riktiga storsegrar i söder och ett par riktiga skrällar i norr bland annat.

Men vi börjar lite snabbt med derbyt i väst mellan Skövde och Mariestad. En tämligen blodfattig historia där båda lagen höll sig i skinnet för att slippa dra på sig utvisningar. Det kom med andra ord att handla mer och spel än om kamp, och då var Mariestad det klart starkare laget. Skövde skapade knappt några vassa målchanser på hela matchen och 4-1-segern var odiskutabel. Jesper Lindén stod för 2+1 och Oscar Tellström fortsätter massproducera, denna gång 2+2. Nu gick Mariestad upp i serieledning i den västra ettan, då Tranås förlorade med klara 3-0 mot Lindlöven. Lindlöven tog greppet om matchen via tre mål i den första perioden, och kunde sedan spela på ledningen resten av matchen. Och då är man riktigt stabila, med en stor, stark och skicklig backlinje med Joshua Karlsson, Måns Krämer och Leo Klavhed i spetsen, spelare som alla har rutin från spel högre upp. Tranås har klara problem med sitt målvaktsspel, och hade enligt rapport även svårt att skapa de där superlägena mot ett disciplinerat Lindlöven.

Mariestad tog en gruvlig revansch. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

I övrigt kan noteras att Mjölby lyckades ta sin första trepoängare på hemmaplan på 10 år i ettan, då man betvingade Borlänge med 4-3. Jag hade tippat oavgjort i Östgötacorrespondenten, så hade det lite på känn att det skulle bli en liten skräll som det ändå måste betecknas som med tanke på vilket etablerat ettanlag Borlänge ändå är. Rutinerade David Bremer gjorde sina första två mål för säsongen, bland annat matchvinnarmålet. Nu ligger Mjölby ovanför allettanstrecket.

Dalen och Forshaga bjöd på en svängig tillställning där lagen turades om att ha ledningen. Tobias Björklund gjorde två mål för Forshaga och Daniel Bergqvist två för Dalen, men matchvinnare blev Erik Thorwalls efter en stark individuell prestation i sudden. 4-3 slutade matchen.

Sista matchen i väst var den mellan nykomlingen Falun och Surahammar. Där blev det en tämligen komfortabel seger för Surahammar med 6-2, en viktig seger som innebär att de har häng på allettanplatsen.

***

Nu till den södra ettan där det blev tydligt att söderettan inte är alls så jämn som den varit under tidigare säsonger. Inte så konstigt kanske med tanke på alla lag som avancerat upp i allsvenskan, men att det inte fylls på nerifrån på samma sätt är tydligt. För det blev idel storsegrar för topplagen när de mötte lag som inte är lika starkt rustade:

* Karlskrona körde fullkomligt över Halmstad med 7-1. Imponerande av Karlskrona att slå överraskningslaget Halmstad med så stora siffror, och ett tecken på att Karlskrona är på riktigt i år, och inte bara ett skrytbygge. Såväl Mikael Roslund som Joachim Rohdin blev tvåmålsskyttar för KHK. Samtidigt måste man komma ihåg att Halmstad saknade Jacob Crespin, och det vet vi alla vad han betyder för laget.

Utan Jacob Crespin så blev Halmstad överkörda av Karlskrona. Foto: Halland i fokus

* Troja hade lekstuga stundtals mot Tyringe och vann även de med 7-1.  Tyringe hade inget att sätta emot när bland annat Kevin Engvall och William Romfors blev dubbla målskyttar. Tyringe är väldigt uddlösa och blev alldeles för mycket pucktittande. Det ser minst sagt oroväckande svagt ut för Tyringe.

* Vimmerby hade lite mer att stå i i sin bortamatch mot Mörrum men kunde segla ifrån och vinna till slut med hela 8-3. Sebastian Linder gjorde dubbla mål för Vimmerby, men i övrigt var det bra spridning på målskyttet. Vimmerby har verkligen fått fart på grejerna! Mörrum å sin sida var med i matchen i två perioder och ska ha godkänt för sin insats. Att de sedan rann iväg lite på slutet är tråkigt, men kanske naturligt.

***

Den mest intressanta matchen i östra ettan var givetvis toppmötet mellan Nyköping och Väsby. Där ledde faktiskt Nyköping efter halva matchen med 2-1, men fem minuter in i tredje så var Väsby förbi och man lyckades också hålla undan och vinna med 3-2.  Väsby var det spelförande laget i stora delar av matchen och vann skotten med 44-20, men Daniel Fahlström gjorde en riktigt bra match i Nyköpingsmålet.

Väsby tog fjärde raka segern. Foto: Mats Tjernström

Jag lyfte även upp ett tippat bottenmöte där jag frågade om Segeltorp kanske skulle ta sin första seger för säsongen. Svaret blev ja, för de lyckades vända 1-3-underläge till en 5-3-seger mot Enköping. Segeltorp vann skotten med 29-20 dessutom och har verkligen överraskat positivt, det är den klart mest positiva överraskningen i öst.

Om Segeltorp är den positiva överraskningen i öst så är lokalrivalen Huddinge den negativa. Igår kom den fjärde(!) raka förlusten för det tippade allettanlaget. Hemska 0-5 mot Tyresö/Hanviken och det så talangfulla laget offensivt lyckades inte göra ett enda mål. Frågan är om det inte börjar lukta krisstämpel om den tidigare talangfabriken. För Tyresö/Hanvikens del så ser det superimpomerande ut defensivt. På fyra spelade matcher har laget bara släppt in ett(!) mål! Hampus Larsson blev dubbel målskytt för gästerna.

Vallentuna tog tredje raka segern, medan Linden åkte på tredje raka förlusten när Vallentuna bortavann med 4-2. Därmed så ligger Vallentuna just nu på en finfin tredjeplats medan Linden bara har Huddinge bakom sig.

***

Nu till den norra ettan där vi fick se ett par riktiga skrällar. Den största skrällen måste kanske ändå Clemensnäs seger över Sundsvall ändå vara. Sundsvall ledde serien medan Clemensnäs låg sist och nykomlingen hade inte gjort ett enda mål. Men Johan Warg gjorde tre stycken i 4-2-segern. Snacka om succé i hemmapremiären för nykomlingen! Utan att ha sett matchen luktar det underskattning från Sundsvalls sida.

Kiruna gjorde en riktigt bra match mot Piteå och kunde vinna mot det tippade topplaget med 4-2. Man ägde stora delar av de första två perioderna utan att få utdelning, men den kom sedan retroaktivt i period tre där man gick från 0-1 till 4-2. En riktigt skräll och skön seger för Kiruna, samtidigt som det väcker lite frågetecken om Piteå. De vann mot Boden senast, men har även förlorat mot såväl Kalix som Kiruna nu då. Det doftar ömsom vin, ömsom vatten.

Boden kunde hålla undan mot Kalix. Foto: Oliver Åström, Kalix

Apropå Boden, de kunde tämligen komfortabelt vinna över rivalen Kalix med 3-0. Boden tog en tidig 2-0-ledning efter dubbla mål av Pontus Johansson och kunde sedan kontroller av matchen

Lämna ett svar